Odp: Szybka sesja beauty/portret - jaka lampa?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rady i linki w które zajrzałem, fajnie że pomogliście, faktycznie, muszę wybrać co lepsze - albo kombinowanie z YN 658 II (boję się, że będą problemy :), ale próbować zawsze trzeba, nie ukrywam, że zależało mi na automacie i HSS, choć wielu wypowiada się, że tak naprawdę manualne ustawienia lampy (moc błysku) oddadzą mi to co chcę uzyskać - efekt)
lub coś innego..., z Waszą pomocą oraz po surfowaniu po google znalazłem zestaw troszkę droższy od YN 658 II (kilkadziesiąt złotych), ale tu jest pewność, że cos z tego będzie :)
opcja 1:
2 x reporterska lampa błyskowa YN-560III + wyzwalacz RF - 603 = 684 zł
2 x statyw, parasolka biała o średnicy 100cm, uchwyt uniwersalny do lampy błyskowej = 170 zł
całość 854 zł
Opcja 2:
YN 658 EX II (ta przy której tak nalegałem) = 820 zł
czy też raczej popieracie opcję nr 1 ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
asl
...kupić lampę błyskową YN 568 II - czyli automat TTL, HSS i inne bajery ~ lampa za 800 zł - lampa przyda mi się bardzo w przyszłości,
...
Chyba sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Fotografowanie z lampą manualną ludzi/przedmioty zmieniające swoją odległość od lampy jest bardzo "upierdliwe", a czasami niewykonalne, ciągle musisz zmieniać moc błysku.
Moim zdaniem nie warto dla tych kilku fotek pakować się w manuala, ale to sam musisz zdecydować co dla ciebie ważniejsze.
Wg. mnie nie ma znaczenia co chcesz kupić tylko aby koleżanka od wizażu miała dobre zdjęcia do PF ? Opinie już wcześniej napisałem.
Moim skromnym zdaniem na początek lepiej będzie zakupić 565 (ta bez hss) lub 568 lub 568II do tego softbox 60x90 + blenda (tu może być nawet tafla styropianu). Parasolki średnio pasują. Nie ma żadnej kontroli nad błyskiem.
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater zobacz to koniecznie. I może ktoś Ci podpowie co i jak. Myślę że o taki efekt Ci chodziło.
Jak ktos juz wczesniej pisal, moze jednak wykorzystac swiatlo zastane. Kup YN568II (lub inna z HSS) i blende. Zdjecia zrob w plenerze (przed zachodem slonca), lampa i blenda doswietlisz cienie. Jeden problem ze o tej porze nie bedzie zbyt wiele popoludni z ladnym swiatlem i trzeba bedzie czekac w gotowosci.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
nie działa link - zawartość chwilowo niedostępna
Panowie nie chcę Wam zawracać głowy już :) bo zaraz mnie pogonicie :D
tlustyx - masz rację, automat to automat, ale myślę, że kilka zdjęć i już będę wiedział jaką dać moc błysku, modelka będzie w tym samym miejscu. Przypominam, że to fotki portretowe i makijażu tzn oczy + usta.
7four - oczywiście ma znaczenie co chcę kupić, zestaw kupię "pod siebie" i "pod przyjaciółkę". Zdanie Twoje znam - wynająć studio i będzie ok - to jest pomysł, ale znając życie, po takiej akcji "zajaram się" i sam będę chciał mieć namiastkę studia i znów będę Was męczył :D wiesz jak jest
przemo-lukas - zainteresowało mnie to co napisałeś - myślisz, że softbox będzie lepszy od tej białej parasolki? za bardzo się nie znam, bardzo proszę o rozwinięcie ;)
Usjwo - w plenerze byłaby bajka, ale ma być niestety pod dachem :) bo makijaż bo poprawki bo czas itp itd
W wielkim skrócie. Parasolka biała półprzezroczysta zadziała jak soft i blenda w jednym. Część światła rozproszy a część odbije. ;) Więc gdzie tu kontrola? Moim zdaniem lepsze są niewielkie softboxy.
P.s.
Może w przyszłości wyrobisz swój styl używając tylko i wyłącznie jednego ciągłego źródła światła. Najlepiej nie daj sobie wmówić, że najlepsze jest akurat TO rozwiązanie. W Twoim przypadku (tak sądzę) to na razie zabawa. Więc się baw dobrze i wyciągaj wnioski. Najważniejsze: jak najwięcej obcować ze swoim sprzętem. I nie mówię tu o codziennym wycieraniu z niego kurzu. ;)
P.s.2
Jelsi było lub widziałeś to przepraszam:
Oświetlenie w studiu – ściągi i diagramy | Fotografia
P.s.3 (ale się narobiło tych "peesów")
Wpisz w szukajkę: DIY Ring Light Photo. ;)
Znajdziesz na przykład:
http://www.diyphotography.net/how-to...diy-ring-light
przemo-lukas - dzięki za linki, super te diagramy, można obczaić co i jak, ring light photo - wow, efekt niesamowity :) :) i w sumie ogarnąłbym chyba temat...
Słuchajcie, chyba mam najlepszą opcję z możliwych, niestety zestaw nie-mobilny :), są softboxy i jest światło błyskowe regulowane Podwójny zestaw oświetleniowy FREE 200 SOFT FreePower WSZB-2XDEL200803 - sklep Fripers.pl jeśli uważacie, że ok, napiszcie, kupię i nie będę już myślał co lepsze, chociaż drążenie neta w poszukiwaniu odpowiedzi ma też swoje zalety - trochę poczytałem nt lamp, ustawień, itp itd, dzięki za pomoc!
PS
śmiesznie, bo w 1 poście sam mówiłem, że nie ma mowy o amatorskim/domowym studio fotograficznym, tylko mobilnie, tylko strobing i raczej 1 x YN, a w ostatnim :D softboxy, dwie lampy, itp :) ale to dobrze, bo założenie było takie; portret i to dobry ;)
Na początek fajny pomysł.
Z czasem dokupisz więcej lamp a te pójdą na kontry i wypełnienia. ;)