Odp: Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka
to i ja się włącze do dyskusji
super ostry i nadający się zarówno do całej sylwetki i jak i do "oka" to polecam 70-200 f4 USM, cena używki to nawet 1500zł
ewntualnie druga opcja, dokupić do swojego obiektyw 50mm 1.8 pierścienie pośrednie z potwierdzeniem ostrości, dobry obraz macro z bardzo bliska
ale są dwa problemy, bardzo mała głębia ostrości, trzeba mocno przymykać, ale jak przymkniesz to potrzebne jest dobre oświetlenie, żeby za bardzo iso nie podnosić
Leon007 : robiąc zdjęcia używam tylko podglądu na aparacie
Wojcio : o oświetlenie się nie martwię, bo i tak używam lamy pierścieniowej :)
Dziękuję wam bardzo za cenne rady :) trochę mi się rozjaśniło wszystko :)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
Leon007 : robiąc zdjęcia używam tylko podglądu na aparacie
Pozdrawiam
Spróbuj z komputerem. EOS Utility, na płycie którą canon daje z aparatem, służy do tego celu.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Właśnie dlatego koledzy radzili obiektywy MACRO ( 100 2.8 lub 60 2.8) - bo ich nie trzeba oddalać - ostrzą już od kilku cm
...do tego u znajomej ostatnio widziałem zdjęcia oka robione przy pomocy makro ring. Efekty są naprawdę niezłe. Jedyny mankament to taka jasna obwódka na oku.
Kup 85 1.8. Nie dość, że świetne szkło, to jeszcze w wolnych r chwilach idealne do portretu.
Swoją drogą co to masz za 50tkę, skoro nie potrafi zrobić ostrego zdjęcia? Wiem, że ludzie na nie narzekają, ale żeby była aż tak wadliwa, jak Twoja?
Thomason2005 ring już od dawna mam :)
Cichy9 - ostre zdjęcia tylko nie wychodzą w przypadku zdjęć oka, no i czasem przy zdjęciach całej sylwetki lubi się zgubić.
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
Cichy9 - ostre zdjęcia tylko nie wychodzą w przypadku zdjęć oka, no i czasem przy zdjęciach całej sylwetki lubi się zgubić.
Może ostrzysz ze zbyt bliskiej odległości i dlatego nie chce złapać ostrości? Używam 85 1.8 nawet do sportu i łapie bardzo ładnie ostrość. Wiadomo, jest wolniejszy od 70-200 2.8L czy nawet 35 1.4L, ale nigdy nie powiedziałem, że lubi się gubić itp.