Zapewne masz rację ale ceną też go bije o 3 głowy :)
--- Kolejny post ---
Też zwróciłem na to uwagę.
Wersja do druku
Ja mam odwrotnie: "na fali entuzjastycznych opisów" dotyczących Sigmy 18-35mm 1,8, która ma wyjść za jakieś 2 miesiące z mocowaniem pod Pentaksa rozglądam się trochę za zmianą na używany k-5. Szkło zbiera póki co same pozytywne opinie i recenzje (np. "wzorcowy" na fotopolis), a stabilizacja matrycy Pentaksów kusi dodatkowo. Dodatkowo czas oczekiwania na ww. Sigmę może w końcu spowodować k-5II lub k-3.
Widzę, że lepiej ode mnie wiesz co, czym i jak fotografuję. Ciekawe, bo wydawało mi się że przydaje mi się częściej.
Podoba mi się jakość wykonania, optyka, światło i cena, a zakres ogniskowych wystarczy do 95 % fotek i filmików, jakie najczęściej robię. Test na fotopolis
Wiem, że większość kupuje najlepsze body na jakie kogoś stać, a potem dopiero myśli o szklarni. Ja wolę wybrać najpierw dobre szkło a potem myśleć o body.
BTW test na dpreview (link) i fajna recenzja TheCameraStoreTV na youtube.
Powyższe powinieneś powiedzieć po choćby krótkotrwałym użytkowaniu,a nie przed.Najpierw kup,pofotografuj ,następnie opisz.Testy ,zainteresowani znajda sobie sami ,bez podpowiedzi.
btw
Pentax K-5 to jest bardzo dobry aparat w klasie APS-C więc K-3 może być tylko lepszy.Kup nie zwlekaj :)
Póki nie wyszła pod P posiłkuję się testami z sieci i recenzjami użytkowników N i C, aczkolwiek spróbuję niebawem pod te wersje chociaż wstępnie sam się z nią zapoznać.
Zamierzam, choć k-5 miałem przyjemność poznać i nawet zastanawiam się czy do Sigmy nie kupić go na start właśnie, aczkolwiek jeszcze waham się czy nie zostać w starym systemie.