Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
(...) czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?
No, prawie. Trochę bliżej pierwszej twarzy, bo głębia nie rozchodzi się po równo przed i za punktem ostrzenia, a przysłonę ustawić na wielkość wystarczającą do uzyskania właściwej głębi ostrości. Wszystko obliczysz sobie kalkulatorem głębi ostrości.
Brak lektur się kłania. Żeby nie zostać objechanym na tym forum musisz teraz obiecać, że jutro pobiegniesz do księgarni po książkę z podstawami fotografowania.
właśnie jestem po czytaniu na temat głębi ostrości i już jakieś tam pojęcie mam i czytając jeszcze raz o czym wszyscy piszą w tym wątku jestem w stanie to zrozumieć :) i nic jak po prostu poeksperymentować na jakich kolwiek przedmiotach najpierw aby to sobie zobrazować oraz nabrać jako takiej wprawy i przyswoić wiedzę wyczytaną z internetu. przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości gdzie wszystko w tych granicach pozostaje ostre, a więc idąc tym tropem fotografując np dwie osoby gdzie jedna jest lekko bliżej obiektywu od drugiej kierować ostrość bardziej na tę osobę pierwszą a druga z automatu również będzie ostra tak ? i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości
To jest bardzo duże uproszczenie, ogólnie to nie jest prawda. Weź pierwszy lepszy kalkulator głębi ostrości, jest tego pełno w necie. I zobacz. Na małe odległości i duże dziury jest niemal 50/50, a jak robisz na hiperfokalną to masz nieskończoną głębię za punktem ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6
Jak chcesz ostre oczy to na oczy. Czemu na nos? Jeszcze raz, weź kalkulator, sam sobie policz.
To tak łopatologicznie. Masz obiektyw i walisz na wprost ścianą prostopadłą to obiektywu. Ściana ma grubość o wartości głębi ostrości (wg kalkulatora głębi ostrości o której pisali koledzy). I teraz jak ustawiasz coś tak by się znalazło w tej ścianie ostrości. Mam nadzieję że trochę pomogłem :)
Dobranoc
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą :) Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie :)
Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.
I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.
A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało
2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne
piekło zamarzło, na portalu dla pasjonatów fotografii i sprzętu canon padają juz pytania "jak zrobić zdjęcie żeby było ostre"... sorry ale brak słów ........
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
piekło zamarzło, na portalu dla pasjonatów fotografii i sprzętu canon padają juz pytania "jak zrobić zdjęcie żeby było ostre"... sorry ale brak słów ........
dział "dla początkujących" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.
Wstyd przyznać ale odkryłem ten tryb miesiąc temu, a mam lustrzankę 4 lata :lol: Tryb jest bardzo użyteczny.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne
Mniej więcej tak to działa. Za pomocą punktów AF mierzy kadr i dobiera odpowiednia przysłonę.