Odp: [tuto95] Pierwsze przygody z portretami
Za ostre światło, za duży kontrast, za dużo czerwonego na skórze. Kompozycja niedopracowana i brak dbałości o detale - to są statyczne zdjęcia więc pamiętaj o tym, żeby każdy fragment zdjęcia był uzasadniony lub nie przeszkadzał. Zmień porę dnia do zdjęć, albo szukaj takich miejscówek żeby nie mieć modelki bezpośrednio w słońcu. Blendy używaj mniej agresywnie, czasem lepiej byłoby nią zasłonić/osłabić źródło światła niż je odbijać. Co do modelek - zadbaj o to, żeby miały podstawowy makijaż i jakieś ciuchy do zmiany a nie tylko cięzkie, ciemne płaszcze/kurtki. Jest fajnie i będzie lepiej :)
Dziękuje panas_k za rady. Za następnym razem postaram się do nich zastosować żeby zobaczyć co z tego wyjdzie i obiecuję że będzie bardziej kolorowo. Fakt że zdjęcia wyszły trochę zbyt agresywne, kolejnym razem na pewno postaram się robić je o trochę późniejszej porze niż godzina 13/14, niestety przy ostatnich zdjęciach tylko taką miałem możliwość.
tuta95 co do zdjęcia nr2 moje zastrzeżenie - staraj się fotografować troszkę od góry, portrety z dołu nie za dobrze wychodzą (nie mówię, że wszystkie) :), do pozostałych też bym ciaśniej skadrował :) pozdro!
Jeszcze jedno zdjęcie z zeszłotygodniowego wyjścia na sesję.
14.
by mmet95, on Flickr
Proszę o rady, opinie lub słowa krytyki dotyczące moich zdjęć. Z chęcią posłucham co mają do powiedzenia forumowi koledzy i koleżanki ;)
Modelki spięte i sztuczne lub smutne uśmiechy.To uwaga nie zarzut,sam też bym lepiej nie zrobił fotek tego typu.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Modelki spięte i sztuczne lub smutne uśmiechy.To uwaga nie zarzut,sam też bym lepiej nie zrobił fotek tego typu.
Staram się jak mogę. Powoli przełamuję się żeby bardziej "wyjść do ludzi" a nie robić zdjęcia tylko bliższym znajomym, więc mam nadzieję że będzie co raz bardziej różnorodnie tutaj :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Staram się jak mogę. Powoli przełamuję się żeby bardziej "wyjść do ludzi" a nie robić zdjęcia tylko bliższym znajomym, więc mam nadzieję że będzie co raz bardziej różnorodnie tutaj :)