Będzie używane bo jeszcze kupić trzeba 24-105 mam już kilka stałek na M42 do macro więc jak na razie ten wystarczy
Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 4
Wersja do druku
Będzie używane bo jeszcze kupić trzeba 24-105 mam już kilka stałek na M42 do macro więc jak na razie ten wystarczy
Za 2k powinieneś wyrwać 60d :p na pewno coś sensownego znajdziesz, sporo używek jest
2,8 kosztuję nowy- 60D.
7D bym olał, bo to starszy aparat- ile już jest na rynku? 2009. Zaraz mu stuknie 5lat. 60D jest nowszy.
70D- między 60D różnicy nie będzie, fenomen w postaci matrycy i LV tylko ma sens jak dużo filmów kręcisz. Jeżeli filmy Cie w ogólnie nie interesują, to olałbym 70D.
7D jest niezniszczalny, magnez i uszczelnienie- każdy o tym piszę, a jak dla mnie to bardziej działa na wyobraznie i robi dodatkowa listę plusów. Nie wiem czy ktoś tutaj robi foty z deszczu bez pokrowca, a magnezowa obudowa nie wiem co ma dać?! Jak spadnie na asfalt to i tak to nic nie da....
2,6k nowy 60d :p
jeden test 7d filmik jaki widziałem na yt :D 7d leciało ze schodów w doł i działało xD było zamrożone i działało xd było spalone i działało xD także to naprawdę niezniszczalny sprzęt :D
Właśnie byłem w mediamarkt, na moje nieszczęście mieli obydwa aparaty, wcześniej bawiłem się tylko 60D, ale jak wziołem do ręki 7D to....... Co tu dużo mówić wyświetlacz obrotowy jest super ale jak siodemka leży w dłoni, a jak leży z 24-105 hmmmmmmmmm bajka. Musze jeszcze raz wszystko przemyśleć i przespać się z problemem.
Do takich zastosowań jak napisałeś 7d nie jest Ci niezbędny :o a to wydatek lekko ponad 1000zł droższy :>
Dokupiłbyś sobie całkiem niezłe szkło za kasę oszczędzoną na body :> czy tam jakąś 50 1.4 czy coś uniwersalnego
Witaj. Miałem ten sam problem. Wybrałem 7D bo mikroregulacja. Ale prawdę mówiąc nie jestem pewien czy popełniłbym ten sam zakup. Obrazek jest bardzo podobny, a zawsze można troszkę zaoszczędzić. Ale przyznam, że 7D z 24-105 to fajne połączenie. P.s. Mam 24-105 i sigmę 18-35. Tak, wiem. Dwa zupełnie różne obiektywy, ale ten drugi wydaje się być bardziej "rodzinny". Szerszy, jaśniejszy i posiadający zauważalnie wyższą rozdzielczość (pomijam tu świadomie wyniki testów).
Jeśli chodzi o jakość obrazka i ergonomię, to nie ma praktycznie różnicy.
Jedyne przydatne różnice na korzyść 7D to lepszy AF, większa szybkość (dwa procesory) i pancerna jakość wykonania (uszczelniona obudowa).
Jeśli tego, co wymieniłem nie potrzebujesz bierz 60D :)