Odp: Debiut z 5d mkIII - klapa
Trudno mi uwerzyć, że matryca 5D3 spisała się w czymkolwiek gorzej od 7D. Stawiałbym, że jesteś wyczulony, bo masz nowy sprzęt i nastawileś się na cuda ze strony 5D. A Nikony chyba w ogóle lepiej radzą sobie w sztucznym i słabym świetle zarówno z kolorami, jak i szumami w cieniach. Piątki za to im więcej mają światła tym lepszy obrazek dają.
Nie no najlepiej to nie doświetlić zdjęcie o 2 działki - wyciągać w LR i się dziwić że pojawił się szum. Ludzie o czym Wy piszecie. Jak 5DIII szumi to ja jestem jakiś dziwny. Ja śmiało używam iso5000-8000 i ja tam drażniącego szumu nie widzę, a ten, który jest zupełnie nie przeszkadza.
Szum w 7D na na iso 800 jest jak szum w 5D na 3200. No i jest poza tym dużo bardziej "agresywny"
Niedoświetlone zdjęcie to raczej normalne, nawet z najlepszego aparatu będziesz miał szum jeśli wyciągasz aż tyle!
Taki offtopic czemu ludzie aż tak bardzo boją się szumów? Tak czy siak skaluje się to do 1000px lub 1500 a nie ogląda się w pełnej rozdzielczości szukając szumów... Nie popadajmy w paranoję z szumem, ja odkąd zrobiłem kilkanaście rolek analogowych małobrazkowych nie boję się tego szumu a czasem mi go brak na zdjęciach ; )!
Taki mały komunikat z mojej strony: ludzie nie bójcie się szumu to przecież normalne! Liczy się moment uchwycony na zdjęciu, emocje, to co nam się podoba a nie szum ; )!!
Bo ludzie zazwyczajprzegladaja zdjecia w pelnej rozdzialce na PC i tak to sie konczy :)
Sent from my iPad using Tapatalk
Zresztą po co czas 1/500, miałeś dużo zapasu i lepiej chyba było gościa doświetlić a potem to co za jasne przyciemnić...
i okazało się, że (na szczęście) nawet najlepszy aparat nie zrobi zdjęcia gdy fotografujący nie użyje głowy...
Cytat:
Zamieszczone przez
canonfun
canonfun sam to czytałeś, że uważasz za przydatną?
Nie wysyłajcie go od razu po książki :-) Bez przesady.
Jak się nie mylę to po ciemnej stronie (lewej) histogramu jest 1/8 wszyskich danych i dlatego lepiej delikatnie prześwietlić niż niedoświetlić. Przy zdjęciu niedoświetlonym nie ma z czego wyciągać - stąd szumy. A najlepiej ustawić poprwną ekspozycję. O.
Kolega Ligo w poście #4 chyba wyczerpał odpowiedź na ten temat ;) Jeżeli w manualu celowo tak naświetliłeś aby potem grzebać w LR i oczekiwać cudów, to chyba nie dojdziemy do porozumienia ;) Rozumiem że kupiłeś używany aparat, bo fotka którą pokazałeś jako 9220 zdjęcie, nie jest chyba debiutem ?