Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Debiut z 5d mkIII - klapa

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Debiut z 5d mkIII - klapa

Witam,

długo oczekiwany moment na pierwsze fotki z 5d mkIII i jak się okazuje załamka :-(
    Fotografowałem dzis koncert w plenerze około godziny . 18 . Scana ustawiona na wolnym powietrzu z białm, ażurowym tłem i daszkiem. Scena jakich wiele na imprezach plenerowych.
    Ustawione ISO 400 program Manual i... po zrzuceniu do komputera do LR5 i lekkim rozjaśnieniu okazuje się, że jest straszny szum (szczególnie w ciemnych miejscach)
    Wcześniej fotografowałem na 7d i przy takich warunkach i ustawienia nigdy mi się taka sytuacja nie zdarzyła. Obiektyw w obu przypadkach ten sam 24-105.
    Czy to normalna cecha z tymi szumami w 5d mkIII czy ja coś źle robię ?
    Jeżeli ktoś by miał ochotę pooglądać wrzucam raw z pełnym efixem.

http://sdrv.ms/1arRrWO

Każda sugestia mile widziana.
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    Mariusz K.
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Debiut z 5d mkIII - klapa

jeżeli scena była mocno niedoświetlona to wyciągając detale z cieni nawet na ISO 100 będziesz miał szumy
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Scena nie była jakoś szczególnie oświetlona. Zdaję sobie sprawę, że tak może się zdarzyć, ale mam wrażenie że na 7d czegoś takiego nigdy nie miałem :-(
    Mariusz

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    Scena nie była jakoś szczególnie oświetlona.
    Tu nie chodzi o scenę taką sceniczną, ale o to, co masz w kadrze.
    W tym przypadku po prostu znacznie niedoświetliłeś kadr. Jeśli użyty był pomiar matrycowy, został oszukany przez jasne tło. Ale to Twoja głowa patrzeć, co masz w kadrze i odpowiednio reagować na takie, dość częste zmyłki.

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Hmm a możesz mi powiedzieć dlaczego mając taki sprzęt robiłeś na:

1/500 f/6.3 ? Tak wynika z tego zdjęcia które załączyłeś

Nie jaśniej było zejść na 1/200 i f/4? Koncertów nie pykam, tak się tylko pytam.

Poza tym przy MKIII lepiej chyba było by robić nawet w ISO 3200 niż wyciągać szumy z cieni w lightroomie.

Ale ciekawe zjawisko szczerze mówiąc, pewnie na cropie pixele matrycy inaczej oddają szum :-)
    Ostatnio edytowane przez Veox ; 07-09-2013 o 23:01
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Jak teraz oglądam to pewnie by było lepiej. Zależało mi na ostrych zdjęciach. To szkło z tego co pamiętam dobrze ostrzy przymkniete od 5,6 do mniej więcej 8. Stąd taka decyzja :-)
    Ostatnio edytowane przez mariokil ; 07-09-2013 o 23:25
    Mariusz

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Veox Zobacz posta
    Hmm a możesz mi powiedzieć dlaczego mając taki sprzęt robiłeś na:

1/500 f/6.3 ? Tak wynika z tego zdjęcia które załączyłeś

Nie jaśniej było zejść na 1/200 i f/4? Koncertów nie pykam, tak się tylko pytam.

Poza tym przy MKIII lepiej chyba było by robić nawet w ISO 3200 niż wyciągać szumy z cieni w lightroomie.

Ale ciekawe zjawisko szczerze mówiąc, pewnie na cropie pixele matrycy inaczej oddają szum :-)
    w zupełności się zgadzam , po jakie licho ryzykować z tak małym iso tym sprzęcie, nawet iso 1600 przy tych parametrach pozbyło by się szumów w ciemniejszych partiach zdjęcia.

Bywalec

Ale o czym tu dyskutować? Tak jak napisał Banan82 mocno niedoświetliłeś scenę.Tym dziwniejsze, ze piszesz, że robiłeś w manualu (nie oglądałem exif), nie widziałeś na podglądzie, że osoby są niedoświetlone? Dlaczego nie skorygowałeś parametrów ekspozycji?

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

5Dmk3 po prostu szumi i tyle. Jak nie chcesz szumów w cieniach to kup D800 - on sobie z tym lepiej radzi, ale za to ma wiele innych wad.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Bywalec

Tak chrislab, słuszny wniosek. Podsumujmy: nie umiesz prawidłowo obsłużyć aparatu - kup nikona d800. Nie rozwalaj mnie, gdyby koledze "zabrakło" histogramu, to rozumiał bym Twoją radę, ale kolega s....przył naświetlanie, a Ty wyjeżdżasz z takimi tekstami?
    Ja też mam swoją radę dla autora wątku: powtórz sobie podstawy fotografii zamiast liczyć na to, że poprawisz wszystko w Lr... i wtedy okaże się, że D800 jest niepotrzebny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów