Odp: VIDEO-FILMOWANIE 60D a 650D
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
jestes pewny ze sie srednio nadaja?
Jezeli tak to napisz w takim razie jaki sprzet jest do tego dobry ale zeby to nie byl wygorowany w cenie
Bo do greenscreenów potrzeba możliwie dużo szczegółów, a rozdzielczość lustrzanek jest taka sobie i to 1080 jest mocno naciągane. Faktyczna rozdzielczość to jakieś 800 linii. To oczywiście nie przeszkadza w filmowaniu, ale na Twoim miejscu zainteresowałbym się Panasoniciem GH2 lub nowym G6.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A co do kart, to nawet nie wiem co to jest UHS-I i w czym to ma pomóc w filmowaniu?
Puszki Canona z SD bez UHS-I wyciągają 20MB/s z UHS-I 40MB/s. Pozwoli to używać (z ML) wyższego bitrate lub video raw w okolicach 1280x720 24FPS.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Puszki Canona z SD bez UHS-I wyciągają 20MB/s z UHS-I 40MB/s. Pozwoli to używać (z ML) wyższego bitrate lub video raw w okolicach 1280x720 24FPS.
Tak, jeżeli chodzi o ML i RAWy filmowe, to raczej 650, ewentualnie stare 50d. Tyle, że to chyba nie zabawa na początek filmowania. Rozsądny ML z RAWami to jednak raczej 5d mk III i to też jakieś bardzo krótkie formy z uwagi na ilość danych. Ale to już inna kasa i inne filmowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Bo do greenscreenów potrzeba możliwie dużo szczegółów, a rozdzielczość lustrzanek jest taka sobie i to 1080 jest mocno naciągane. Faktyczna rozdzielczość to jakieś 800 linii. To oczywiście nie przeszkadza w filmowaniu, ale na Twoim miejscu zainteresowałbym się Panasoniciem GH2 lub nowym G6.
Panasonic GH2 posiada 16,05 Mpx więc czy napewno jest lepszy do filmowania od Canona który ma 18 Mpx?
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
Panasonic GH2 posiada 16,05 Mpx więc czy napewno jest lepszy do filmowania od Canona który ma 18 Mpx?
Jeden i drugi ma za dużo, ale GH2 lepiej radzi sobie ze skalowaniem (w dół) obrazu i ma więcej szczegółów niż Canony. Popatrz na Vimeo na filmy z GH2, a najlepiej na porównania GH2 vs Canon. Sporo informacji znajdziesz tutaj: videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie | videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie
Rozdzielczością się nie kieruj to bez znaczenia. Do HD wystarcza odrobinę powyżej 2 mln. Dużo ważniejsze jest skalowanie, bitrate i kodeki.
Ok w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności Tobie "sven" :mrgreen: za zaangażowanie w temacie.
Napewno te uwagi nakierowały mnie w innym kierunku i nad wyborem innej lustrzanki ;) oczywiście przejrze jeszcze video testy wspomnianego GH2 jak tylko odwiesi mi sie YT bo widze ze chyba przechodzi jakis szczyt o tej porze :P
Cytat:
Zamieszczone przez
SHAKAL6V
Ok w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności Tobie "sven" :mrgreen: za zaangażowanie w temacie.
Napewno te uwagi nakierowały mnie w innym kierunku i nad wyborem innej lustrzanki ;) oczywiście przejrze jeszcze video testy wspomnianego GH2 jak tylko odwiesi mi sie YT bo widze ze chyba przechodzi jakis szczyt o tej porze :P
Nikona 5200 też możesz sprawdzić ;-)
Nie szukaj na YT (strasznie masakruje jakość) ale na Vimeo.com
Witam,
zastanawiam się nad zakupem 600d / 60d
przeznaczenie typowo amatorskie: foto i filmiki rodzinne-imprezowe, pierwsze kroczki dziecka, wesela
na wycieczki i do wnętrz
(planuje również dokupienie obiektywu Canon EF-S 10-22)
znalazłam w którymś porównaniu, że 60d jest lepszy o "ciągły autofokus podczas nagrywania filmów"
czy warto dla tej funkcji wybrać 60d? jak to się sprawdza w praktyce?
To już chyba jak filmy to lepiej 70D i jakiś kit z STM.