Odp: Prośba o pomoc. Infrared + 550d
blackninja dzięki za link, bardzo mi to pomogło :) co prawda zdjęcia nie wychodzą takie jak to Twoje ale to chyba wina tego filtra cokin p007 (89B). Musiał bym chyba zainwestować troszkę więcej w Hoye r72. W sumie nie wiem dlaczego się tak dzieje że na zdjęciach z tym filtrem nie mam białych liści bo jak przykładam filtr do telefonu czy kompaktu Samsunga wszystko ładnie na biało jest a przy Canonie 550d i 5d lipa.
latant robiłem zdjęcia i na 550d i na 5d tak jak mówisz Ty i kolega blackninja próbowałem i w Raw i w Jpg z ustawieniami WB na białą kartkę ale liście i pozostała zieleń nie jest biała lecz ciemno niebieska.
Może to wina powłok na obiektywach ale i tak pewnie się mylę, w każdym bądź razie używam takiej konfiguracji:
( CANON EOS 550d ) Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
( CANON EOS 5d Mark I ) PENTACON auto MC 29mm f/2.8 (nie mam puki co nic szerszego), Canon EF 50 mm f/1.8 II
Cytat:
Zamieszczone przez
Forest
próbowałem i w Raw i w Jpg z ustawieniami WB na białą kartkę ale liście i pozostała zieleń nie jest biała lecz ciemno niebieska.
WB ustawiasz na czymś jednolicie zielonym, najlepiej na trawie, wtedy to co zielone będzie białe.
Efekt jest taki:
po zamianie kanałów wygląda tak:
Mam też filtr Cokin p007, to filtr do fotografii w podczerwieni, ale do zdjęć cz-b, koloru nie uzyskasz dobrego.
Moje foto "przed":
i po zamianie kanałów:
Filtr Hoya R72
Model: Canon EOS 5D Mark III
Obiektyw: EF28-105mm f/3.5-4.5 USM (bo tylko na ten obiektyw pasuje mój filtr)
Długość ogniskowej: 28mm
Przysłona: f/11.0
Czas ekspozycji: 30.000s
Czułość ISO: 640
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Punktowy
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Ręczny