Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Prośba o pomoc. Infrared + 550d

Domyślnie Prośba o pomoc. Infrared + 550d

Witam. Zakupiłem sobie ostatnio filtr Infrared (Cokin p007 89B) i po podpięciu go pod Canona 550d z Sigmą 10-20 czy kitem 18-55 jedyny efekt jaki uzyskałem to czerwono-różowe zdjęcie. Liście, trawa, krzewy itd. w dalszym ciągu na zdjęciu są w ciemnym kolorze. Dlatego mam pytanie czy w ogóle jest jakaś możliwość fotografowania 550d z filtrem IR by uzyskać efekt biało-szarych liści na drzewach i pozostałej zieleni znajdującej się na zdjęciu ? Czy ma na to wpływ pogoda i fotografowanie przy pełnym zachmurzeniu ? chyba nie bo ten sam filtr zamocowany na zwykłym kompakcie samsunga daje dokładnie taki efekt o jaki mi chodzi nawet gdy na niebie brak odrobiny słońca, natomiast 550d tak jak by sobie nie radził z tym filtrem. Proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytania bardziej znających temat użytkowników. Jeśli chodzi o fotografowanie z użyciem filtra IR od razu mówię że nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc. Infrared + 550d

Musiałbyś jescze zrobić to co ten gość:
    IR-Photo.net | Infrared Photography

Ale pewnie nie chcesz zepsuć sobie puszki.

Jakiegoś innego sposobu na to nie ma ? Nie mam zamiaru rozkręcać aparatu bo wiem że coś zepsuje :P
    A czy na przykład filtr HOYA IR72 nadawał by się do 550d ? czy tak samo jak w przypadku filtru Cokin p007 jedynym efektem jaki osiągnę będzie czerwono-różowe zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

To co jest przed sensorem to jest filtr odcinający IR, jak dokładasz na czubek obiektywu filtr przepuszczający tylko IR to w teorii
    uzyskany obraz powinien być kompletnie czarny.
    Ponieważ w praktyce każdy z tych filtrów "coś tam przepuszcza" to uzyskuje się takie właśnie fotografie pseudo-IR
    Ale żeby uzyskać konkretne efekty to bez dedykowanego aparatu lub przeróbki się nie obędzie.
    Na ebay-u wpisz Canon EOS IR - to kilka aukcji ze zmodyfikowanymi już starymi korpusami znajdziesz.,

Początki nałogu

Czy chodzi o taki efekt, moje pierwsze próby ale nic lepszego nie mam

foto1

foto2

foto3

użyty filtr Hoya R72 i nic nie odcinałem z body

1. balans bieli
    2. zamiana kanałów
    3. najlepiej robić w słoneczny dzień zieloną przyrodę
    4. dłuuuuuugi czas naświetlania
    5. w necie jest od groma jak robić irenki
    CMEHA - reszta to upgrade

latant dokładnie o coś takiego mi chodzi Powiedz mi tylko czy zdjęcia które wykonałeś robiłeś właśnie eosem 550d ? z jakimś szerokim szkłem ? wyszło Ci to bardzo fajnie i właśnie takiego efektu niestety nie mogę uzyskać po podpięciu Cokina IR p007.

Bywalec

Musisz ustawić balans bieli na coś zielonego np. trawnik wtedy zieleń będziesz miał białą

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Czy chodzi o taki efekt, moje pierwsze próby ale nic lepszego nie mam

foto1

foto2

foto3

użyty filtr Hoya R72 i nic nie odcinałem z body

1. balans bieli
    2. zamiana kanałów
    3. najlepiej robić w słoneczny dzień zieloną przyrodę
    4. dłuuuuuugi czas naświetlania
    5. w necie jest od groma jak robić irenki
    Jaki to korpus? - jaki był czas i przesłona?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Rob zdjęcia w raw, balans bieli wybierzesz wywołując rawa i klikając na liściach czy trawie próbnikiem do wskazywania WB. Potem jeszcze obróbka uzyskanego zdjęcia poprzez zamianę kanału czerwonego i niebieskiego.
    Tu masz wszystko Life Pixel Infrared Photoshop Video Tutorials | LifePixel Digital Infrared Photography IR Conversion, Modification & Scratched Sensor Repair

Mój przykład:
    Ostatnio edytowane przez blackninja ; 11-06-2013 o 23:48
    Marki trzy.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Forest Zobacz posta
    latant dokładnie o coś takiego mi chodzi Powiedz mi tylko czy zdjęcia które wykonałeś robiłeś właśnie eosem 550d ? z jakimś szerokim szkłem ? wyszło Ci to bardzo fajnie i właśnie takiego efektu niestety nie mogę uzyskać po podpięciu Cokina IR p007.
    To nie był 550d, czy zrobiłeś test pilota TV? Obiektyw 24-105 f4, z szerokim np. 17-40 nie wychodziło, krawędzie są paskudne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Jaki to korpus? - jaki był czas i przesłona?
    5DIII, czas 25s, przysłona 7,1, ogniskowa 28mm

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Rob zdjęcia w raw, balans bieli wybierzesz wywołując rawa i klikając na liściach czy trawie próbnikiem do wskazywania WB.
    Należy robić w jpg, zdjęcie w momencie robienia powinno być zrobione zmienionym WB.
    CMEHA - reszta to upgrade

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów