Odp: Canon 600D dla początkującego?
Ja bym proponował zamiast wydawać 2000 zł na 600D wydać 2200 zł na 60D dla wygody, albo dla iso 650D za 2500zł, rezygnując z tele. Wtedy body Ci wystarczy w zupełności na pewien odcinek czasu. Mając kita + stałkę określisz co Ci potrzeba. Szkła łatwo wymienić, body kupić raz a porządnie. A jeśli chcesz 3 obiektywy, to albo używki, albo 550D + lepsze szkła. 600D nie wnosi za wiele, czego początkujący może wykorzystać. Chyba, że aparat kupujesz dla ficzerów w formie uchylanego ekranu (co ma 60D,650D). Ceny 60D są ciekawe z racji wyprzedaży :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Ja bym proponował zamiast wydawać 2000 zł na 600D wydać 2200 zł na 60D dla wygody, albo dla iso 650D za 2500zł, rezygnując z tele. Wtedy body Ci wystarczy w zupełności na pewien odcinek czasu. Mając kita + stałkę określisz co Ci potrzeba. Szkła łatwo wymienić, body kupić raz a porządnie. A jeśli chcesz 3 obiektywy, to albo używki, albo 550D + lepsze szkła. 600D nie wnosi za wiele, czego początkujący może wykorzystać. Chyba, że aparat kupujesz dla ficzerów w formie uchylanego ekranu (co ma 60D,650D). Ceny 60D są ciekawe z racji wyprzedaży :-)
Ale 650D ma lepszy procesor i nowszą matrycę oraz mniej szumi niż 60D. AF jest porównywalny.
Większą ilość strzałów z naładowaną baterią zapewnia 60D. Na plus dodatkowy wyświetlacz i poziomnica.
Najbardziej brakuje mi mikroregulacji AF jak w 50D.
Czy możliwe jest wypuszczenie na rynek puchy z tymi wszystkimi "życzeniami"?
Wiadomo, że na początku zbieramy grosz do grosza i chcemy szybko kupić puchę z jakimś obiektywem. W tym przypadku można brać 18-55 ale IS II oraz 55-250 IS i ewentualnie 50 1,8 (najlżejszy obiektyw Canona).
Miałem trochę kasy i zrezygnowałem z kita na rzecz Tamrona 17-50 f/2,8 VC - za taką cenę nie dostanę chyba lepszego obiektywu o takich parametrach.
Teraz zbieram na Canona 70-200 f/2,8 L.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ale 650D ma lepszy procesor i nowszą matrycę oraz mniej szumi niż 60D. AF jest porównywalny.
Większą ilość strzałów z naładowaną baterią zapewnia 60D. Na plus dodatkowy wyświetlacz i poziomnica...
Podsumowałem to informacją o parametrze iso :shock:, w końcu 650D jest droższy od 600D o jakiejś 700 zł, dodatkowo 650D to nowsza puszka. ihmo warte wydania jak na początek. Jak chce się oszczędzić to 550D/40D + obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Najbardziej brakuje mi mikroregulacji AF jak w 50D.
Czy możliwe jest wypuszczenie na rynek puchy z tymi wszystkimi "życzeniami"?
Często korzystałeś z tej mikroregulacji? Bo są dwa obejścia, kupować nowe obiektywy , bądź testować przed zakupem. Chodź swoją drogą użytkując 60D, nie spotkałem się z problemem BF,FF używając canonowskich obiektywów, kilku użytkowników 60D z tego forum potwierdza to.
A co do puszki z tymi życzeniami to są : wyjdzie 70D (prawdopodobnie według ostatnich info z innowacyjnym afem :p :mrgreen:), a są: 7D, 6D , 5D mark II , 5D mark III , + seria jedynek.
W końcu ciężko o wszystkie udogodnienia w cenie 1500 zł -.^ :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
na rzecz Tamrona 17-50 f/2,8 VC - za taką cenę nie dostanę chyba lepszego obiektywu o takich parametrach.
Fakt obiektyw w stosunku cena/jakość warty zakupu, jednak autor ma ograniczony budżet.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Często korzystałeś z tej mikroregulacji? Bo są dwa obejścia, kupować nowe obiektywy , bądź testować przed zakupem. Chodź swoją drogą użytkując 60D, nie spotkałem się z problemem BF,FF używając canonowskich obiektywów, kilku użytkowników 60D z tego forum potwierdza to.
Tamrony i Sigmy często wymagają dostrojenia do body. I wszystko jest OK na gwarancji. Posiadacze 60D potwierdzają to co piszesz bo nie mają mikroregulacji.
Znam takich, którzy odpuścili sobie przesiadkę z 50D na 60 właśnie przez brak mikroregulacji w body.
Co do Tamronów to optycznie nie są złe. Jak z czasem dopracują pozostałe elementy obiektywów takie jak silnik AF i ogólnie mechanikę to będą cacy.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Tamrony i Sigmy często wymagają dostrojenia do body. I wszystko jest OK na gwarancji. Posiadacze 60D potwierdzają to co piszesz bo nie mają mikroregulacji.
Znam takich, którzy odpuścili sobie przesiadkę z 50D na 60 właśnie przez brak mikroregulacji w body.
Co do Tamronów to optycznie nie są złe. Jak z czasem dopracują pozostałe elementy obiektywów takie jak silnik AF i ogólnie mechanikę to będą cacy.
Można powiedzieć że już dopracowali. Zobacz na nowe konstrukcje takie jak 70-300 VC USD oraz 24-70 2.8 VC USD. Oczywiście dalej nie są to "Lki", ale jest już całkiem dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Można powiedzieć że już dopracowali. Zobacz na nowe konstrukcje takie jak 70-300 VC USD oraz 24-70 2.8 VC USD. Oczywiście dalej nie są to "Lki", ale jest już całkiem dobrze.
Śledzę sprawę 70-200 f/2,8 i jednak Tamron odbiega od Canona. Wypuścili ostatnio poprawionego 70-200 f/2,8 z VC i jest podobno całkiem dobry, ale dość drogi.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Śledzę sprawę 70-200 f/2,8 i jednak Tamron odbiega od Canona. Wypuścili ostatnio poprawionego 70-200 f/2,8 z VC i jest podobno całkiem dobry, ale dość drogi.
Ale starszy Tamron 70-200 2.8 to szkło jeszcze bez silnika USD, to też nie ma się co dziwić że nie jest taki sprawny jak USM Canona.
Bardzo by się przydał taki tamron 16-55 2.8 VC USD, to do 600D byłby idealny obiektyw :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Bardzo by się przydał taki tamron 16-55 2.8 VC USD, to do 600D byłby idealny obiektyw :-)
Też tak uważam, bo 17-50 jest głośny i wolny.
Nie wiem dlaczego Tamron nie może albo nie chce wypuścić obiektywu, który będzie odpowiednikiem Canona 17-55 USM tylko z lepszą ceną.
A może posiadaczy takich maleńkich matryc świadomie olewają, bo za kilka lat na rynku będzie tylko pełna klatka i 24-70 jest wystarczający?
Ja z kolei zaczynałem ze 2 lata temu od Canona 600D , ale z obiektywem C 18-135 i taki zestaw polecam na początek. jest to obiektyw całkiem niezły i o wiele bardziej uniwersalny niż C 18-55 .Pozwoli ci rozpoznać potrzeby i zobaczysz czego ci będzie brakować. wersja 18-55 plus 55-250 lub 70-300 też jest ok. ale po pierwsze będziesz musiał częściej zmieniać obiektywy (przynajmniej jeżeli ma to być zestaw do wszystkiego - spacery, wakacje itp) , a po drugie będziesz te dwa obiektywy musiał kupić od razu bo sama18-55 nie jest zbyt praktyczna. no a 18-135 powinien zaspokoić potrzeby na dłuższy czas, mówię oczywiście o fotografii amatorskiej. ja dopiero po roku używania 18-135 zacząłem kupować kolejne szkła .
darowałbym sobie takie obiektywy typu KIT.. lepiej dozbieraj troszkę pieniędzy lub kup sobie kilka stałek m42...