Odp: [recencja] ZEISS Sonnar 2/135 APO
Ostrość jest słabsza ale z racji lepszych mikrokontrastów obrazek wygląda lepiej kiedy nie ogląda się go z lupą. Typowa korekcja a la Zeiss.
a jak ten nowy Zeiss 135/2.0 pracuje pod swiatlo?
trzyma kontrast? nie wpadaja zadne flary/bliki/duszki i bog wie co jeszcze? ;]
Wszystkie zdjęcia były z lampą pod słońce z filtrem ND bez osłony przeciwsłonecznej, żaden blik nawet nie wpadł.
PS. wszystkie z modelką, choć wrzuciłem tylko kilka.
Rozmycie tła na zdjęciu z dziewczyną bardziej podoba mi się w Canonie. To z Zeissem dużo bardziej nerwowe, odciąga wzrok od głównego tematu.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Rozmycie tła na zdjęciu z dziewczyną bardziej podoba mi się w Canonie. To z Zeissem dużo bardziej nerwowe, odciąga wzrok od głównego tematu.
Akurat nerwowy bokeh to znak firmowy Zeissa. Jednym się nie podoba, inni go uwielbiają. Kwestia gustu.
mi sie nerwowy bokeh z Zeiss'a wogole nie podoba - zdecydowanie wole kremowy ze 135L
ale z kolei 135L to pod swiatlo slabizna, a ja b. lubie focic pod slonce.. ehh
ciekawe co tam Sigma wymodzi ze swoja 135/1.8 OS ;]
poki co zostawiam sobie na sezon 135L
btw. dzieki za test Cichy
Szkło rewelka nie ma co mówić, chętnie zobaczyłbym (pewnie wielu innych również) porównanie na żywo zeiss 135/2.0 vs zeiss 100/2.0 macro ? Mam ten drugi obiektyw :D może ktoś chętny na ustawkę ?
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Szkło rewelka nie ma co mówić, chętnie zobaczyłbym (pewnie wielu innych również) porównanie na żywo zeiss 135/2.0 vs zeiss 100/2.0 macro ? Mam ten drugi obiektyw :D może ktoś chętny na ustawkę ?
Może w końcu wpadniesz do Wrocławia? Za parę dni będzie powód :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
To faktycznie będzie powód i co chyba najważniejsze spotkać się :D, mam się nastawić na jakieś modelki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
To faktycznie będzie powód i co chyba najważniejsze spotkać się :D, mam się nastawić na jakieś modelki ;)
Przepraszam za OT, ale o czym Wy piszecie? Co poza zlotem zeissowców szykuje się za kilka dni we Wrocławiu?