Odp: Prawa do zdjęć wykonanych parze młodej/klientowi
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
Zle do tego podchodzisz i sobie niepotrzebnie humor psujesz.
Skoro jakis "bar" jak to napisales chce te zdjecia wykorzystac i zamiescic u siebie na scianie, to po pierwsze, znaczy ze sa fajne. Po drugie trzeba poprosic zeby Ci te zdjecia podpisali i tyle.
Bedziesz mial "darmowa galerie" z Twoimi zdjeciami.
Mnie nie interesują pieniądze za to że wykorzystają zdjęcia, ale właśnie reklama, jednak na razie nie są chętni do zamieszczania informacji kto zrobił zdjęcia, bo twierdzą że para zapłaciła za zdjęcia na DVD i skoro ich im użyczyli to już ja nie mam prawa do roszczeń. Powiem wam że tu juz chodzi o zasadę, sporo cos dostają za darmo to warto by jakoś choć się odwdzięczyć a nie walczyć, a podpis kto wykonał zdjęcia myślę jest w sam raz. Nie jest to sprawa życia i śmierci, zapytałem na forum aby na przyszłość wiedzieć jak działać.
W tym wypadku prawo stoi całkowicie po Twojej stronie i mają obowiązek dać podpis.
No to jesli chodzi o zasade, to na wszelki wypadek przeczytaj umowe, co tam jest napisane i czy przypadkiem nie oddales klientom mozliwosci decydwania o tym co sie bedzie dzialo ze zdjeciami.
A potem idz do jakiegos prawnika i popros zeby wystosowal do nich pismo. Bedzie to kosztowalo "grosze" a mysle ze po 5 minutach zdjecia znikna ze scian.
Ewentualnie uzywajac ich "logiki" mozesz wejsc do baru, sciagnac zdjecia ze sciany i wyjsc argumentujac ze sa Twoje bo ty je zrobiles ;-)