Odp: Grand Press Photo 2013
Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych :D
Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
Jeleń został odstrzelony.
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
To masakra jednym słowem. Ja nie posiadam wyobraźni więc na mnie nie działa. Jeleń to jeleń.
Sergiusz.... nie patrz do cholery na jelenia! :) nie o niego tu chodzi! :D
Cytat:
Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)
Wszystkie zdjęcia i reportaże mocne. Poza tym o wodzie z Wisły.
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
Nie może zadawać żadnych pytań, bo jak zauważyłeś - nie żyje. Co gorsza nie da się już wydoić, ale ładnie się wkomponował w całość (zwłaszcza kolorystycznie).
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)
...
Fajnie, że ktoś taki drobiazg w ogóle zauważył. Przecież to zdjęcie jest bardzo dobrze skadrowane, co biorąc pod uwagę gorącą atmosferę w jakiej powstało powinno być liczone podwójnie.
zdjecie z krzyżem super, ale reszta mnie nie zachwyciła, no może to z matką karmiącą w szpitalu. Nie jestem pro ale jakoś nie zostałem zauroczony.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
lux
sądzę, że miał za słaby aparat(...) Także nie rozumiem jak mógł wygrać.(...)
Przepraszam, ale moja inteligencja dziś trochę przymulona ze względu na pogodę, więc zapytam: wygłupiasz się, czy piszesz serio?
Bo jak się wygłupiasz, a ja nie chwyciłem, to z góry bardzo przepraszam.
Ale jeśli piszesz serio - to chyba nie zauważyłeś jednej części nazwy tego konkursu. Grand Press Photo. To jest fotografia prasowa. Ilustracja do tekstu lub wydarzenia. Coś się dzieje - tu, teraz, w tej sekundzie. Nie ma czasu na zastanawianie się nad kontrastem i bokeh, nie ma czasu na sięganie po inną puszkę, na zastanawianie się nad głębią ostrości. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność zobaczenia tej jednej chwili, tego momentu, spojrzenia, układu. 350D z kitem, mówisz? No i co z tego, skoro gość takim jednym zdjęciem opowiada całą historię, dokumentuje nie tylko wydarzenie, ale emocje, reakcje ludzi...
Może i miał 350D z kitem. Ja mam 60D - bo taką miałem fantazję, bo było mnie stać... - i z tą moją sześćdziesiątką mógłbym mu pewnie statywy czyścić... ;-) Darujmy sobie onanizm sprzętowy - no i przede wszystkim pamiętajmy o różnicy pomiędzy fotografią studyjną czy "statywową", a reporterką.
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność
Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie. Z wyjątkiem jelenia.