Mogę przygotować całą listę takich osób... Fora internetowe nie są reprezentatywną próbą.
Wersja do druku
Mogę przygotować całą listę takich osób... Fora internetowe nie są reprezentatywną próbą.
Ano to jasne, głównie ślubne fotoziuty i celebrytoziuty z bracketu :) Chociaż przy foceniu z bracketu lepiej mieć szerszy kąt błysku...
A do której lampy masz w zestawie dyfuzor, poza tym nawet jak założysz dyfuzor to dalej pozwoli efektywniej i oszczędniej wykorzystać energię błysku.
Jeśli mówisz obraketach to zapomniałeś wspomnieć, że Metz ma oprócz S Zoom również Ex Zoom.
Weź też pod uwagę, że u cioci na imieninach niejeden amator też na wprost wali.;)
Dobra to podejdźmy do tematu inaczej.
Powiedz, który profesjonalista kupi lampy inne niż systemowe? Może poza Metzem, którego produkty są porównywalne z systemowymi odpowiednikami.
Jeśli test ma przedstawić możliwości sprzętu to zainteresowani nim bardziej będą amatorzy.
Ostatnimi czasy Canon pozwolił sterować bezprzewodowo lampą z body przy użyciu kukułki i jeśli mówimy o amatorze, który kupił jedną lampę i chciałby wyzwalać ją zdalnie, to wypadałoby o tym napomknąć. Pokazać/sprawdzić jak testowany sprzęt pracuje po zdjęciu go ze stopki. Skoro już testowałeś na chińskim wyzwalaczu TTL, to użyją go raczej amatorzy.
errata za manualem YN568exCytat:
YONGNUO:
LP: 58
TTL
HSS
Zoom palnika auto (?)24-105mm
tryb bezprzewodowy Slave
Futerał i stopka w zestawie
Waga: 380g
Zoom (?) = 14mm
Ten test mnie utwierdził w przekonaniu że dobrze zrobiłem kupując Metz-a.
Cichy jakiego dyfuzora używasz do tej 58 AF-2? Kupiłem jakiegoś uniwersalnego stefana ale trochę za luźno siedzi ;-)
Może niezbyt jasno się wyraziłem, ale tylko potwierdziłeś to o czym pisałem. Nie zapinasz chińczyka jako podstawową lampę na body. Amator, dla którego chińczyk będzie jedyną zewnętrzną błyskostką zapnie i nie w większości przypadków będzie walił na wprost.
Rozumiem dlaczego dla Ciebie to nie czy lampa ma S Zoom jest nieużyteczne, po prostu nie używasz body APS-C :p
W uzupełnieniu testu zrobiłęm porównanie lamp w HSS.
Ustawiłem czas 1/1000s, moc błysku 1/1 , odległość od obiektu 3 metry i minimalnie lepiej wypadło Yongnuo. Jednak przy założeniu dyfuzora wbudowanego było odwrotnie - lepiej doświetlił Metz.
Brakuje mi tu jeszcze NISSINA Di866 MARK II. Wydaje mi się że to jest równie dobra lampa nie wiedzieć czemu mniej popularna.