Odp: File Zilla do przesylania zdjec.
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Ok, czyli wyglada na to ze musze stworzyc 'konto uzytkownika FTP' powiedmy przez cPanel. A wskazany uzytkownik bedzie sie mogl do tego konta zalogowac przez FileZilla swoim haslem i loginem. Czy tak?
Po co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.
Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).
Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.
Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.
Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.
I tu jest wlasnie przewaga dysku od googla, wrzucasz raz - pobierasz caly czas.. :)
A raczej z pelna predkoscia.
Po co sie meczyc? Mr Google Cie wyreczy :*
Cytat:
Zamieszczone przez
ghiio
I tu jest wlasnie przewaga dysku od googla, wrzucasz raz - pobierasz caly czas.. :)
A raczej z pelna predkoscia.
Po co sie meczyc? Mr Google Cie wyreczy :*
Ale probem w tym ze nawet po wykupieniu 100gb google nie daje odbierajacej osobie sciagnac wiecej jak 2GB, musi ponawiac download aby pociagnac kolejne 2GB !!!!! Jak to obejsc??
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomik23
Po co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.
Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).
Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje
ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.
Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.
Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.
A znasz cos na mac-a, ten Cesar dziala tylko na windzie
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
A po trzecie: rozumiem że każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje za siebie ale wysyłać RAWy to duża pomyłka. Żaden klient nie potrzebuje plików RAW, chyba że decydujesz się na rezygnacje z praw autorskich.
Drop box jest za maly a mam juz konto na google drive, tylko ten upload po 2 gb to pomylka. Wyslam komus rawy do obrobienia, sam sie nie wyrabiam z robota..
No to postaw ten serwer ftp + ew. jakiś darmowy dns i jazda...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
No to postaw ten serwer ftp + ew. jakiś darmowy dns i jazda...
Jestem zielony, czego szukac w necie aby znalezc jal to sie robi? Czy ktos potrafi obslugiwac transfer przez mucommander? Szukam wskazowek.
sorka, że się wtrącę w tę dyskusję o FTP, ale kalkulator i mój swego czasu guru od sieci podpowiadają mi coś innego: "Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of quarter-inch tapes" (link).
ile jest do przetransmitowania? 1500 CR2? ile to jest? 30GB? 40 GB?
jakie kolega i jego współpracownik mają łącza? ADSL? VDSL? DSL? kablówka? światłowód? 3G? LTE?
jeżeli przeciętny miedziany kabel 10-60 Mbps, to zapewne upload jest na poziomie 1 może 2 Mbps.
i nie da się tego przeskoczyć. :!:
wysyłka 40 GB przez łącze 1 Mbps to prawie 5 (pięć) dni ciągłej transmisji. :roll:
jeżeli to będzie 2 Mbps, to prawie 3 dni.
i to wszystko pod warunkiem, że wszystko pójdzie idealnie, bez przerw, błędów, retransmisji, i praktycznie przez cały ten czas żaden z nich nie dotknie internetu. ;)
naprawdę, zdaje się, że lepiej będzie nagrać rawy na kartę i przejść się na pocztę. 8-)
priorytet będzie na miejscu kolejnego dnia (sprawdzane wielokrotnie). tym bardziej, że po obróbce trzeba foty odesłać (będzie na czym).
Łącze może być problemem tak jak mówi przedmówca. Właśnie sprawdziłem połączenie w moim telefonie i mi wyświetliło 5Mbps do sąsiedniego stanu. W domu połączenie osiąga 7Mbps.
Dlatego nie brałem tego pod uwagę;)