Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: File Zilla do przesylania zdjec.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie File Zilla do przesylania zdjec.

Potrzebuje wyslac okolo 1500 raw-ow, mysle o uzyciu File Zilla. Wiem ze dobrym sposobem bedzie utworzenie dla odbiorcy folderu zabezpieczonego haslem. Sam kiedys zrzucalem komus zdjecia w ten sposob. Dostalem ftp login, haslo i po wprowadzeniu tych danych do file zilla zrzucalem pliki na czyjs serwer. Bylbym wdziczny za podpowiedz jak stworzyc takie konto dla innej osoby. Wspomne ze wysylka bedzie z file zilla Mac do File zilla wersji na Win.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: File Zilla do przesylania zdjec.

Program FileZilla jest tylko narzędziem, obsługującym przesyłanie plików protokołem FTP. Żeby założyć komuś konto FTP, musisz dysponować miejscem w sieci, tzw. hostingiem czy serwerem. Wtedy zakładasz komuś login, przydzielasz hasło, ilość miejsca itp., w zależności od możliwości konta hostingowego. Robisz to narzędziami udostępnionymi przez usługodawcę, od którego wykupiłeś hosting, a nie w programie FileZilla.
    Wszelakie darmowe konta, dropboxy czy chmury raczej nie pomieszczą 1500 rawów )

Pozdrawiam
    San
    Ostatnio edytowane przez San ; 20-04-2013 o 18:48

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

A MacOS X nie ma czasem jakiegoś serwera ftp wbudowanego?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Ma, jak każde unixowe dziecko. Pod Windowsem również się da i znajdą się programy ułatwiające zadanie pod każdy system. Wujek google wyszuka 'własny serwer ftp" i podpowie jak sobie poradzić z konfiguracją. Dla jednego to będzie 'bułka z masłem', dla innego problem nie do przeskoczenia ) Problemem może być też zmienny/dynamiczny adres IP i prędkość posiadanego łącza (tzw. upload zwykle jest wiele razy mniejszy, niż download, a dla ściągającego od nas pliki to ten pierwszy parametr będzie wąskim gardłem). No i warunek, że komputer stający się serwerem FTP jest cały czas on-line.

San

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez San Zobacz posta
    Problemem może być też zmienny/dynamiczny adres IP
    Do przeskoczenia np. DynDNSem.

i prędkość posiadanego łącza (tzw. upload zwykle jest wiele razy mniejszy, niż download, a dla ściągającego od nas pliki to ten pierwszy parametr będzie wąskim gardłem). No i warunek, że komputer stający się serwerem FTP jest cały czas on-line.
    Fakt, transfer "w górę" może być drobną upierdliwością (w końcu mamy do przesłania 15-30 GB), ale serwer wcale nie musi stać 24h - można się umówić na konkretne godziny, współczesne serwery ftp raczej obsługują resume.

Dopiero zaczyna

Jasne, że tak. Wszystko jest do przeskoczenia, kwestia w upierdliwości rozwiązania i cierpliwości.

San

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez San Zobacz posta
    . Robisz to narzędziami udostępnionymi przez usługodawcę, od którego wykupiłeś hosting, a nie w programie FileZilla.
    Wszelakie darmowe konta, dropboxy czy chmury raczej nie pomieszczą 1500 rawów )

Pozdrawiam
    San
    No chyba nie do konca. Z tego co wiem to wlasnie za pomoca File Zilla bylo tworzone miejsce (konto z haslem) na serwerze gdzie mam wykupione miejsce.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    No chyba nie do konca. Z tego co wiem to wlasnie za pomoca File Zilla bylo tworzone miejsce (konto z haslem) na serwerze gdzie mam wykupione miejsce.
    Jest coś takiego jak FileZilla server, ale służy do odpalania serwera ftp na systemie Windows. FileZilla jest, jak ci San napisał, tylko klientem ftp.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strumień

Mogło być i tak jak mówisz, ale jeśli na swoim komputerze stworzysz serwer FTP to Filezilla połączy się z nim właśnie.

Innym (lepszym, wygodniejszym?) sposobem może być skorzystanie z dysku w chmurze - np. https://drive.google.com/, albo Dropbox. Co prawda na gDrive masz darmowe 5GB przestrzeni, ale co za problem wrzucać w częściach ? Te serwisu udostępniają aplikację dzięki której synchronizujesz sobie folder lokalny z ich dyskiem i po sprawie. Udostępnić można bez problemu tylko jednemu użytkownikowi.

Z Dysku google korzystałem już nie raz i sobie chwalę. Przesyłanie ~6tys. plików, łącznie 15GB przebiegło bez problemu, więc możesz wypróbować.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Ok, czyli wyglada na to ze musze stworzyc 'konto uzytkownika FTP' powiedmy przez cPanel. A wskazany uzytkownik bedzie sie mogl do tego konta zalogowac przez FileZilla swoim haslem i loginem. Czy tak?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów