Odp: Obróbka ślubów - organizacja pracy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A może ma dobre oko ;).
To nie chodzi o to jakie ma oko i ile przynosi, tylko że nie jest w stanie sobie czegoś wyobrazić :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
Marekb - jakby był przycisk "LubięTo" to bym kliknął :-)
To czekaj - Marka 60GB lubisz, a kolegi lexera 45GB sobie nie wyobrazasz? Pogubiłem się .. ;)
Ja na weselu naginam niczym z motorekiem i 3 - 4 tys plików nie jest dla mnie niczym dziwnym. Chodzę i robię zdjęcia, w końcu po to tam jestem. Uważam że zrobienie 1000 zdjęć w czasie 12-godzinnego dnia pracy jest niczym innym jak obijaniem się .. ;)
3-4tyś plików - ładnie ;) a ile z tego oddajesz młodym?
Czacha - Chodziło mi głównie o część z usuwaniem zdjęć po kilku tygodniach, i myślę że to jest bardzo dobre rozwiązanie problemu.
Jak już wspomniałem sam usuwam rawy po jakimś czasie (bo to one najwięcej zajmują) .
Marekb pisał też o wzmiance w umowie o usuwaniu ... dobra rada.
3-4tyś zdjęć z jednej imprezy ... dla mnie dużo, ale ja jestem z wioski a nie z dużego miasta ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
3-4tyś plików - ładnie ;) a ile z tego oddajesz młodym?
300 sztuk
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
3-4tyś zdjęć z jednej imprezy ... dla mnie dużo, ale ja jestem z wioski a nie z dużego miasta ;-)
A ja prawie z Białorusi :mrgreen:
Po zleceniu RAW’y zrzucam na SSD, gdzie mam tylko: katalog i cache LR, oraz bieżące zdjęcia do obróbki. Dodatkowo robię kopię zapasową na osobnym HDD.
W LR nadaję nazwy wg wg własnego szablonu: 1_14-30-21_R, gdzie pierwsza cyfra oznacza nr sesji zlecenia, potem sekwencja: hh-mm-ss i ewentualnie litera oznaczająca autora zdjęć w przypadku gdy robimy na 2 aparaty. Przed zleceniem synchronizujemy czasy.
W LR selekcja najczęściej za pomocą gwiazdek i kolorów. Dodaję też słowa kluczowe. Wszystkie wersje jednego zdjęcia (RAW ze zmianami w LR, PS, wirtualne kopie) pogrupowane mam w stokach.
Na samym końcu eksport wg wcześniej zdefiniowanych ustawień.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ja na weselu naginam niczym z motorekiem i 3 - 4 tys plików nie jest dla mnie niczym dziwnym. Chodzę i robię zdjęcia, w końcu po to tam jestem. Uważam że zrobienie 1000 zdjęć w czasie 12-godzinnego dnia pracy jest niczym innym jak obijaniem się .. ;)
Coś mi się zdaje że sobie jaja robisz... ;)
To już się nie dziwię skąd takie stawki w branży, jak sama selekcja zajmuje z tydzień czasu :)
1000 zdjęć na 12 godzin czyli 1,3 zdjęcia na minutę... Sporo... :P Jak się żyło w czasach analogów?
To wina szybkostrzelności MKIII :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert Dy
Po zleceniu RAW’y zrzucam na SSD, gdzie mam tylko: katalog i cache LR, oraz bieżące zdjęcia do obróbki. Dodatkowo robię kopię zapasową na osobnym HDD.
W LR nadaję nazwy wg wg własnego szablonu: 1_14-30-21_R, gdzie pierwsza cyfra oznacza nr sesji zlecenia, potem sekwencja: hh-mm-ss i ewentualnie litera oznaczająca autora zdjęć w przypadku gdy robimy na 2 aparaty. Przed zleceniem synchronizujemy czasy.
W LR selekcja najczęściej za pomocą gwiazdek i kolorów. Dodaję też słowa kluczowe. Wszystkie wersje jednego zdjęcia (RAW ze zmianami w LR, PS, wirtualne kopie) pogrupowane mam w stokach.
Na samym końcu eksport wg wcześniej zdefiniowanych ustawień.
Dzięki Robercie, bardzo rzeczowa odpowiedź, dokładnie o taką mi chodziło.
Opisze ktoś jeszcze swój warsztat, czy ta wojna o GB będzie trwała nadal :/ ?