Odp: EOS 6D - lokalizacja programu EOS Remote - ostrzeżenie dla podróżujących za gran
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelWojcik
tak przy okazji: akumulatora dla pracy 6D z GPS-em wystarcza zaledwie na kilka godzin. ludzie pisza o tym na wielu forach, producent oczywiscie milczy.
Kilka godzin - to całkiem nieźle - mój GPS to siada po kilkudziesięciu minutach.
Odp: EOS 6D - lokalizacja programu EOS Remote - ostrzeżenie dla podróżujących za gran
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
Nie pamiętam szczegółów ale w instrukcji jest mowa o wersji bez wifi oraz GPS i o tym, że w niektórych regionach te funkcje są nieaktywne z jakichś tam powodów. Wczytaj się, może znajdziesz uzasadnie takiego stanu rzeczy.
Chyba nikt się nie łudzi, że GPS będzie miał minimalny wpływ na baterie. Spróbuj zmienić interwał aktualizacji położenia na mniejszy.
tak jak wielu "zwyczajnych ludzi" i ja mam zly zwyczaj czytania instrukcji po (a nie przed) kupieniem sprzetu. mimo wszystko w instrukcji pisza tylko, ze moga byc ograniczenia Wi-Fi i GPS w niektorych krajach. oczywiscie pisza rowniez (cytuje w skrocie): uzywajac produktu wyrazasz zgode, ze robisz to na wlasne ryzyko i ze firma Canon nigdy za nic nie bedzie odpowiadala.
jestem pewien, ze Canon ma rownie swietnych prawnikow jak i marketingowcow i gdzies jest to napisane malymi literkami, natomiast ja jestem na tym forum, zeby napisac wielkimi: ZDALNE STEROWANIE 6D NIE DZIALA W WIELU KRAJACH. moze komus tym pomoge i nie okaze sie w mojej sytuacji.
co do GPS: mam jakis Chinski telefon "za 100$". bateria (po roku pracy) wystarcza na ponad 30h GPS-u z co 15 min. wysylaniem SMS-a o polozeniu. jak wylaczyc GSM i wysylanie SMS-ow to wystarcza na kilka dni zapisywania polozenia do pamieci. w 6D jest zwyczajnie spieprzony soft. GPS nie mozna wylaczyc razem z aparatem, a tylko gleboko w menu. czyli pstrykamy fotke, wylaczamy aparat i chowamy go do torby potem po 2h chcemy pstryknac nastepna, a bateria jest rozladowana. interwal mam 5 minut (wolno chodze) a i tak po 3h jest d... wchodzenie przy kazdej fotce do menu zeby wlaczyc/wylaczyc GPS jest baaardzo niewygodne, wrecz glupie, bo trzeba czekac przed kazda fotka okolo minuty zeby aparat znalazl satelity i policzyl pozycje.
z kwiatkow: jak wlaczyc Wi-Fi (rowniez gleboko w menu) to nie mozna filmowac :) tym razem ignoranci napisali o tym w instrukcji (ten typ tak ma i juz).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Kilka godzin - to całkiem nieźle - mój GPS to siada po kilkudziesięciu minutach.
Mój kilkuletni GPS logger (sama funkcja GPS w aparacie to nic więcej) wielkości 1cmx1,5cmx2cm (więc i sama bateria musi być mała) przy ustawieniu logowania co 10s daje radę przez jakieś 20h, jak ustawię co 1min to i parę dni działa.