Odp: Który aparat wybrać? Pomóżcie !
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
a już wiem, to pewnie 75-300?
sory sory za błąd ; / 75-300 oczywiście
--- Kolejny post ---
tak tak 75-300 pomyliłem ;/
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Ale jaki? 18-55 Canona było chyba z sześć a wychodzi siódmy. Jeśli już to kupuj z 18-55 3.5-5.6 IS II.
Nie ma takiego obiektywu. Jakiej to ma być firmy obiektyw?
Edit: Acha - jeśli to miałby być 75-300 to moim zdaniem lepiej sobie go odpuścić. I dokupić później np. Canon 55-250 IS.
właśnie jest z obiektywem podstawowym IS II a ten 55-250 jaka cena orientujesz się?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
jedynka z siódemką przecież może się pomylić każdemu, nie róbmy tragedii...;)
a tak na poważnie zestawik wart tych 2000 zł, i masz fajny zakres ogniskowych. Ja bym kupił coś takiego na początek zabawy w fotografie...
sam już nie wiem czy warto .. ten 75-300 to będzie miał jakieś większy zakres zbliżeń ?
Prosta odpowiedź, nie wiesz co wybrać... Kup sobie kompakta, nie pchaj się na początek w lustro... Z tego co czytam najważniejszy dla Ciebie jest ZOOM, więc kup aparat typu MEGAZOOM i ciesz się mega przybliżeniem o kiepskiej jakości zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Prosta odpowiedź, nie wiesz co wybrać... Kup sobie kompakta, nie pchaj się na początek w lustro... Z tego co czytam najważniejszy dla Ciebie jest ZOOM, więc kup aparat typu MEGAZOOM i ciesz się mega przybliżeniem o kiepskiej jakości zdjęć.
hmm.. z tego co czytałem to wszyscy chwalą, że dla amatora jest spoko.. a o jakość zdjęć też by chodziło..
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Głupio radzisz koledze... Wystarczyło powiedzieć że 18-55 będziesz używał do standardowych zdjęć, a jak chcesz większe przybliżenia to przekręcasz na 75-300 i że żaden megazoom nie da Ci tyle frajdy co taka nawet najprostsza lustrzanka...
na rzecz sony przemawiaja chyba tylko gabaryty oraz te 800mm (jesli potrzebujesz[a pewnie nie ;) ] oraz jesli daje to przyzwoita jakosc).
jezeli canon nie jest dla ciebie zbyt duzy na wycieczki to powinienes wybrac wlasnie jego (wg mnie najlepiej ze stabilizowanym kitem). niestety/stety jesli potrzebujesz "wiekszego zblizenia/zooma" to bedziesz musial w przyszlosci dokupic jeszcze jakis obiektyw (i to jeszcze powiekszy wymiary i wage zestawu). jaki to temat rzeka. na poczatek nic nie dokupuj i sprawdz czego potrzebujesz.
15-300 faktycznie nie istnieje. masz na mysli 75-300(sprawdzilem - wlasnie taki ma ten sklep w komplecie w wersji dcIII). nie mam pojecia co oferuje 18-55 dc III (poza tym ze nie ma stabilizacji :( ) ale wychodzi na to ze w tej ofercie oszczedziolbys z 400pln na tym 75-300 kosztem skazania sie na gorszy 18-55. moim zdaniem nie warto. tym bardziej, ze od 75-300 (ja uzywalem wersji II a nie dcIII - mnie rozczarowal) znajdzesz cos zdecydowanie ciekawszego (i w podobnej cenie - wspomniany przez ciebie 55-250 jest teraz na ceneo za 750pln, a sa tez i inne alternatywy - poczytaj dokladniej forum).
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Głupio radzisz koledze
To wcale nie jest głupia rada. HX200V to bardzo dobry kompakt i dla początkującego fotoamatora zdjęcia z niego będą dużo ładniejsze, jak z 1100D z kitem. Będą bardziej ostre i kolorowe bez zabawy z softem. Polecasz zupełnie początkującemu lustrzankę, a za chwilę będziesz kazał grzebać się z RAW-ami, bo będą pytania - czemu te zdjęcia takie brzydkie? To przecież lustrzanka!!!
To najprostsza droga do zrażenia się fotografowaniem na samym wstępie przygody.
Jeśli wątkotwórcy po roku, dwóch, trzech zacznie (ewentualnie!) czegoś brakować przy fotografowaniu, wtedy będzie już sam wiedział, czy w ogóle potrzebuje lustrzanki.
A jeśli uzna, że tak, nie przypuszczam, aby przy podejmowaniu decyzji o zakupie brał pod uwagę odpowiednik dzisiejszego modelu 1100D, a tym bardziej kita. Myślę, że wybierze coś z półki, albo i dwie wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
MiKeS
możesz trochę jaśniej z tym oznaczeniem dla handlarzy .. no właśnie ta zabawa z zoomem tylko w tym canonie z podstawowym obiektywem nie za bardzo ;/
Chodzi o to, że Canon nie używa zadnego "DC" w nazwach tych obiektywów. Chodzi chyba o zamaskowanie faktu, że III to jest to dokładnie ten sam obiektyw co IS II, tylko bez doskonałej stabilizacji. Różnica cen jest znikoma, za coś co w innych obiektywach moze kosztować setki $. Nie widzę żadnego rynku dla wersji III poza nabywcami kompletnie niezorientowanymi.
Moje zdanie takie: podaruj sobie ten zestaw. Kup normalnie, 1100D ze standardowym obiektywem ZE STABILIZACJĄ. A potem dokup 55-250 IS, który daje znacznie lepszy obrazek od 75-300 i też ma stabilizację obrazu.
Owszem, w zestawie wychodzi taniej ale co z tego skoro to nie są dobre produkty? To, że jest promocja nie oznacza, że trzeba coś kupić.
Owszem, 75-300 da trochę większe przybliżenie niż 55-250 ale co z tego, skoro jakość obrazu na długim jego końcu jest kiepska?
A oferty na oba te produkty poszukaj sobie. Ceneo, Skąpiec, Allegro. Na szybko: po najniższych cenach masz 1100D z 18-55 IS II za 1233 PLN oraz 55-250 IS za 753 PLN. Trzeba pewnie doliczyć wysyłkę, która zazwyczaj w najtańszych sklepach jest najdroższa, ale uzyskujesz kwotę porównywalną do magicznej promocji w media ekspercie a dostajesz lepszy sprzęt.
Hejka. A ja polecę jeszcze coś innego. Skoro piszesz, że amator, a jednak chciałbyś mieć zacięcie na coś więcej, polecam na początek (oczywiście z rodziny Canona) to:
Canon PowerShot SX40 HS - Cyfrowe kompakty - Canon Polska lub ewentualnie model wyżej:
Canon PowerShot SX50 HS - Cyfrowe kompakty - Canon Polska
Już nie kompakt, a jeszcze nie lustrzanka. Możliwości spore, a na pewno dla Ciebie lepsze niż 1100D z 18-55. Moim zdaniem jest to segment, który chyba jest dość pomijany. Bo cenowo jesli ktoś chce w przyszłości dokupowac obiektywy i akcesoria, to w tej cenie ma lustro, ale jak nie chce (czyli powiedzmy amator z zacięciem) to ma bardzo dobry sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tommeck
Już nie kompakt, a jeszcze nie lustrzanka.
Matryca 1/2,3"... Jak najbardziej jest to kompakt z wszystkimi tego zaletami (rozmiary, poręczność, łatwość obsługi) i wadami (jeden obiektyw, szumy, plastyka obrazu)