wołanie - to wypadkowa chemii, temperatury, materiału i metody. Poczytaj, znajdź swój materiał (film) skalibruj sobie - i nie zmieniaj....
Wersja do druku
wołanie - to wypadkowa chemii, temperatury, materiału i metody. Poczytaj, znajdź swój materiał (film) skalibruj sobie - i nie zmieniaj....
@ Mrek cena nie stanowi problemu, problem mój to optimally wybór by mieć satysfakcje z efektów. Poszukam u wójka google ;) coś więcej na temat tego wywołpywacza I czy będzie dla mnie tu dostępny. Dzięki za info.
@Sweetek nic odkrywczego nie piszesz, nie chodzi mi o filozoficzne podejście do tematu, tylko o praktyczne porady. Fotografià zajmowałe m się już 40 lat temu więc temat nie jest mi obcy, B&W, color czy proces diapozytywowy nie jest dla mnie tabu. Od 15 lat nie mam styczności z chemià, którzy zmienia się jak I materiałe ( kiedyś Fotopan , Orwo, I inne wynalazków) dziś wykorzystać można materiałe którze kiedyś była w saferze marzeń.
Proszę o konkretnà pomoc nie typu weź aparat w lewà rękę, prawà pociàgnij dzwignię (tà u góry) by naciàgnàć migawkę inaciśnij ten guziczek...
@Mrek jeszcze zapytanie na jak ich kliszach pracujesz I jakie orientacyjne czasy proc. wywoływania?
Głównie wierzę w Ilforda. Teraz mam ponad 100 metrów Kodak Double-X i wołam go w Diafine. W tym wywoływaczu czas nie ma większego znaczenia (temp, też nie). Większy problem to mieszać czy nie bo powstają smugi Awww now what? Streaks all over a newly developed roll - PentaxForums.com
Problems with Diafine - Photo.net B&W Photo - Film & Processing Forum
Przeszedłem więc na wołanie rotacyjne w Diafine ale ziarno jest większe. Tyle, że mi to nie przeszkadza.
Na początek powrotu możesz się posłużyć ogólnie znanymi stronami jak B&W Film Developing Times | The Massive Dev Chart
Potem możesz dochodzić do własnych doświadczeń byle nie przysłoniły przyjemności samego fotografowania.
Ja używam Ilforda. Fotografuje na Deltach i wywołuje ID-11.
Ilford ma bardzo dobrą dokumentację na swojej stronie. Wszystko krok po kroku włącznie z wprowadzeniem do fotografii B&W gdzie można poczytać jakie są różnice pomiędzy filmami i wywołaczami, jaki wywoływacz wybrać w zależności od filmu oczekiwań itd.
ILFORD PHOTO Website - Applications
Dzięki za informacje. @rOOmak bardzo pomocna stronka, zupełnie nie pomyślałem by zaglàdnàć na stronę Ilforda... Pozatym fajne fotki na twoim Flickr ( jakich błon używasz do kolorków ? ). Jeszcze raz dziękuję
Dzięki za komplement. Na razie nie robię w kolorze. Raz próbowałem Fuji Pro400H i Velvie ale nie mogę za dużo na ten temat powiedzieć.
Tu masz wątek na temat filmu w kolorze:
http://www.canon-board.info/analogow...h-skany-46117/
@rOOmak skanujesz czy naświetlasz ?. Od lat mój lab to PS więc raczej powiększalnik nie wchodzi w rachubę. Chyba następnych mój problem to będzie wybór dobre go skanera ;)
Na razie tylko skanuje. W przyszłości chcę przynajmniej spróbować z powiększalnikiem ale na razie nie mam miejsca na ciemnię.
Używam skanera Epson V750 i ramki z Custom film holders for Agfa, Microtek, Canon and Epson film scanners.. Najlepszy skaner na jaki mnie stać. Focus w tym skanerze jest nieregulowany i te ramki umożliwiają optymalne ustawienia filmu. Wyżej od tego jest Nikon Coolscan 9000ED, który już nie jest w produkcji i ceny są szalone. Nie jestem pewien ale chyba V600 jest takiej samej jakości jak v750 z tym, że ma mniejszą powierzchnię skanowania.