Odp: Na co zamienić Canon 50D
dzidofon i jednego i drugiego. Światła bo na długim końcu mam 5,6. Jak bym miał wyższe ISO to światła by starczało. Zmiana na 70-200 f4 nie da mi nic bo będzie jeszcze krótszy a światła niewiele więcej. 7-200 f 2,8 to znów inna półka cenowa...
bangi chyba jeszcze moja Tokina na kryje pełnej klatki...
Cytat:
Zamieszczone przez
wachcio
niewiele mi w tej puszcze brakuje ale jednak nowości kuszą
Skoro tak, to sam odpowiedziałeś na pytanie. Kup najnowszą puszkę, jaka jest na rynku.
Według mnie jedyna słuszna wymiana 50D w Twoim przypadku, to zakup 6D lub 5DII. Zakup 60D czy 7D nie da lepszych rezultatów pod względem wykorzystania wyższych czułości, więc nie ma co tego rozważać.
Zakup FF pociągnie za sobą wyzbycie się szkieł EF-S i inwestycję w EF, to trochę kosztuje, ale korzyści są bardzo wymierne. Jak Cie na to stać, nawet się nie zastanawiaj. W użytecznym ISO różnica pomiędzy 50D i 5DII to jak przesiadka w samochodzie o 2 klasy wyżej, w przypadku 6D nawet o 3.
Cytat:
Zamieszczone przez
wachcio
Zmiana na 70-200 f4 nie da mi nic bo będzie jeszcze krótszy a światła niewiele więcej
Jeśli 2x więcej światła to niewiele Twoim zdaniem to fakt, nie warto zmieniać ;-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
wachcio
70-200 f 2,8 to znów inna półka cenowa
Obawiam się, że jeśli chcesz sprostać swoim wymaganiom to niestety będziesz musiał wejść na tę półkę cenową. Niezależnie czy zainwestujesz w szkła, czy w nowe body :-)
Cytat:
Czyli tak jak się domyślałem będzie jedynie winieta.
Jezeli pobawisz sie pilnikiem to bedzie tylko winieta.. Generalnie nie dopasujesz obiektywu EF-S do mocowania EF. Odwrotnie tak, mozesz podpiac obiektyw EF do mocowania EF-S, zatem jak przejsdziesz na FF musisz zmienic szklarnie...
Zmień na FF. Ja tak zrobiłem, sprzedałem 50D i kupiłem 2xFF i jestem :D
Cytat:
Zamieszczone przez
flankerp
Jezeli pobawisz sie pilnikiem to bedzie tylko winieta.. Generalnie nie dopasujesz obiektywu EF-S do mocowania EF. Odwrotnie tak, mozesz podpiac obiektyw EF do mocowania EF-S, zatem jak przejsdziesz na FF musisz zmienic szklarnie...
Oczywiście chodzi Ci o Canona 55-250 IS, bo w przypadku szkieł firm niezależnych będzie winieta ale podpiąć je będzie mógł.
Natomiast wymiana 50d na inną puszkę APS-C tak jak słusznie koledzy podpowiadają nie ma sensu. Jeśli wymiana body to tylko na FF.
To inaczej może się spytam. Powiedzmy kupuję 6D do tego jaki obiektyw do żużla, jaki standardowy zoom oraz fisheye byście polecili?
dzidofon z tym światłem dlatego tak napisałem, że z moim 50D zszedł bym do np ISO 2000 gdzie uzyskany obrazek nie będzie znacząco lepszy...
Cytat:
To inaczej może się spytam. Powiedzmy kupuję 6D do tego jaki obiektyw do żużla, jaki standardowy zoom oraz fisheye byście polecili?
Kup sobie piwo. Dużo piwa. :D Bo tak skaczesz z tematu na temat. A to puszka, a to szkło. A to do tańca, a to do różańca.
Do żużla to obiektyw ze światłem 2.8. Do 10k PLN masz 70-200 L II 2.8. :) Tyle, że masz krócej niż teraz. Za to światła dużo więcej.
Na cropie już lepszych czułości niż masz nie wyciągniesz.
Paru znajomych foci żużel w Gorzowie z 70-200 f/4is jak mają lipa miejscówkę dopinają konwerter 1,4x i dają radę (i już mamy prawie 5 koła wydane) jak masz drugie tyle możesz myśleć nad 2.8 + konwerter lub stałką 200 2.0, spotkałem raz "wariata" w lecie na zawodach konnych z C28-300 jak się chce to można, chłopak dawał radę (z 1Dmk3) a są i tacy co noszą C300/C400 z f4 z puszką C550D
także sam musisz trochę się zdecydować co chcesz (osobiście przesiadłbym się z 7D na 5DmkIII (i wymieniał obiektywy)