Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Na co zamienić Canon 50D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rypin/Flekkefjord

Domyślnie Na co zamienić Canon 50D

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą mojego Canona 50D. Tak na prawdę niewiele mi w tej puszcze brakuje ale jednak nowości kuszą. Głównie brakuje mi światła w trudnych warunkach (przydałoby się lepsze ISO) takich jak fotografia żużla z trybun czy fotografia rodzinna w pomieszczeniach. Praktycznie nie używam flesza.
    Rozważam pójście dwoma drogami tzn. pozostanie przy starej szklarni i wymiana samej puszki lub pójście w pełną klatkę. Dlatego rozważam zakup zarówno 650D/700D jak również 7D, 60D czy nawet 6D. Z jednej strony uszczelniony korpus i bardzo wygodne kółko znane mi z obecnej puszki oraz bezapelacyjnie najlepszy obrazek i ISO, GPS oraz bardzo duże koszty związane z zakupem samego body i nowej szklarni oraz pewnie w końcu lampy błyskowej z drugiej brak tych zalet ale również bardzo dobre ISO i obrazek ale mniejsza ergonomia pracy ale dużo mniejsze koszty.
    Może ktoś stał niedawno przed podobnym wyborem i podsunie mi ciekawe spostrzeżenia wynikające ze swoich dylematów na ten temat? Co oznacza w opisie np. 6D "brak obsługi EF-S"? Obiektyw nie będzie w ogóle współpracował z puszką czy po prostu pojawi się winieta?

Mój zestaw obecny to:
    Body: Canon 50D
    Szklarnia: Tamron 17-50 mm f/2.8 + Canon 55-250mm IS + Canon 50 mm f/1.8 II + Canon EF 100 mm f/2,8 Macro + Tokina fisheye 10-17 f3.5-4.5 DX
    Pamięć: 5 kart CF
    Filtry: UV Hoya, polary Hoya i Marumi, połówka Marumi
    Statyw: Velbon Sherpa 600
    Dodatkowa bateria
    Ostatnio edytowane przez wachcio ; 02-04-2013 o 08:13
    Body: Canon 50D, Canon 6D
    Szklarnia: Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM + Canon 100-400/4.5-5.6 L IS USM + Tamron 17-50 mm f/2.8 + Canon 55-250mm IS + Canon 50 mm f/1.8 II + Canon EF 100 mm f/2,8 Macro + Tokina fisheye 10-17 f3.5-4.5 DX

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Odp: Na co zamienić Canon 50D

masz mocowania EF-S i EF

według tego co wujek google mówi (pierwsze linki)

Mocowanie Canon EF-S - mocowanie obiektywów zaprojektowanych do lustrzanek cyfrowych z matrycą formatu APS-C będące zmodyfikowanym mocowaniem Canon EF. Mocowanie EF-S ma fizycznie te same rozmiary co mocowanie EF.
    Litera „S” w nazwie „EF-S” oznacza „small image circle”[1] (małe pole obrazowe obiektywu). Nie wszystkie obiektywy z tym mocowanie używają systemu nazywanego „short back focus”[2] (tylna część obiektywu nie wchodzi głębiej do obudowy aparatu i bliżej komory lustra) i te z obiektywów mogą być używane w aparatach pełnoklatkowych ale z bardzo silnym winietowaniem.

następnie mamy link Obiektywy Canon. Oznaczenia obiektyww Canon. Gwint EF i EF-S rnica. i wiemy wszystko o mocowaniu :-)

a pytanie ile kasy chcesz na to wydać oraz co dokładnie potrzebujesz?

7D jest fajnym aparatem z szybkim AF, ISO używalne do 800 potem już kaszanka się lekka robi, do żużla za nie duże pieniądze jak znalazł, rozważyć też możesz jakiegoś 1DmkIII bądź 5DmkIII
    w przypadku 6D/650/700 to też są fajne aparaty ale z wolniejszym AF, mniejszą ilością pól AF, i więcej trzeba się namęczyć pstrykając żużel

jeżeli chcesz przyoszczędzić i zależy Ci na AF (żużel) 7D będzie fajną puszką, jak masz kasę 5DmkIII będzie jeszcze fajniejszą zabawką z FF, jak chcesz przyoszczędzić i kasę wpakować w obiektywy do żużla (np. 70-200 4 IS lub 2.8 IS) to pomyśl nad 650/700

a tu masz porównanie wszystkich puszek
    Side by Side Comparison: Digital Photography Review
    -------------------------
    Dovie'andi se tovya sagain

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

W tej chwili 50d nie zamieniłbym na żaden inny korpus Canona (powiedzmy, że APS-C, żeby nie bulwersować posiadaczy FF, choć to insza inszość ).

P.S. Nie mam 50d

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Pytanie zasadnicze o kasę, ale IMHO w Twoim przypadku warto rozważyć przejście w pełną klatkę.
    Kolejny crop z serii xxd lub nawet 7d IMHO zasadniczo nic nie zmieni, ale FF to już by było coś, z tym, że wtedy musiałbyś byś się pozbyć T17-50 i C 55-250.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez wachcio Zobacz posta
    Głównie brakuje mi światła w trudnych warunkach
    Wymiana body nie doda Ci światła. Uważasz że jak pojawisz się w jakimś mejscu z nową puszką to nagle zrobi się tam jaśniej? ;-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rypin/Flekkefjord

Czyli tak jak się domyślałem będzie jedynie winieta.

Żużel to taka najbardziej wymagająca dziedzina w której ma się od czasu do czasu sprawdzić ów aparat. Wtedy potrzebne mi używalne ISO 2500 i więcej. 50D powiedzmy, że jest na granicy "przyzwoitości" Większość fotek jednak robię krajobrazowych dlatego wtedy zdjęcia z niego mnie w zupełności zadowalają. Miłym dodatkiem byłoby móc od czasu do czasu coś nakręcić. Mój 50D po wgraniu ML ma taką funkcję ale bez dźwięku.
    Budżet mam tak na prawdę bardzo płynny nawet ok 10kPLN ale wchodząc w pełną klatkę koszty szybko będą szybowały w górę. Jednak jestem w stanie je zaakceptować i zbierać stopniowo potrzebny mi sprzęt

Dzidofon to była swego rodzaju przenośnia - chodziło mi o aparat z dużym użytkowym ISO...
    Ostatnio edytowane przez wachcio ; 02-04-2013 o 09:49
    Szklarnia: Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM + Canon 100-400/4.5-5.6 L IS USM + Tamron 17-50 mm f/2.8 + Canon 55-250mm IS + Canon 50 mm f/1.8 II + Canon EF 100 mm f/2,8 Macro + Tokina fisheye 10-17 f3.5-4.5 DX

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

MZ sam przed sobą nie chcesz się przyznać, że kusi Cię nowa puszka :-). Skoro piszesz że "niewiele mi w tej puszcze brakuje ale jednak nowości kuszą" to pewnie mam rację... Oczywiście to wyłącznie Twoja sprawa, nic nam do tego :-). Ale zamiast inwestować w body nie lepiej w lepsze, jaśniejsze szkła? Przecież brakuje Ci światła...
    Sam mam 50D i uważam, że akurat ta puszka ma naprawdę wysokie używalne ISO. Przy szkłach f2,8 można spokojnie robić dobre zdjęcia nawet w niespecjalnie jasnych miejscach.
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 02-04-2013 o 09:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja bym Ci zaś doradził, żeby w ogóle nie zmieniać tego 50d. Przecież to super puszka.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rypin/Flekkefjord

No to może zaproponujcie nowe szkło w takim razie które w tym momencie lepiej się sprawdzi niż mój C 55-250 który bywa za krótki...

Cichy może coś z Tamrona
    Ostatnio edytowane przez wachcio ; 02-04-2013 o 09:53

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez wachcio Zobacz posta
    No to może zaproponujcie nowe szkło w takim razie które w tym momencie lepiej się sprawdzi niż mój C 55-250 który bywa za krótki...
    Żeby Ci coś doradzić musiałbyś najpierw zdecydować czego brak. Bo najpierw piszesz że światła, a teraz że obiektyw za krótki :-)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów