Odp: Drukarka do plyt CD/DVD
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Załóż sobie jakiś budżet i wybierz coś w konkretnej sumie, w tańszych opcjach <500 zł różnicy raczej nie będzie. Ja mam od jakiegoś roku MG5350 (zapłaciłem ~400 zł razem z nowymi pełnymi tuszami) , z informacji jakie dostałem min. od Czornyj'a różnica w tej lini modelowej zaczyna się dopiero od modelu MG6250 z racji dodatkowego szarego tuszu.
Jesli chodzi o tusze to do tej pory drukowałem na tuszach:
Canon
ActivJet
TF0/TF1
Jakościowo Canon wypada najlepiej ale i najdrożej. Ogólnie kolor jest bdb nawet na najtańszych zamiennikach TF0 (~60 zł/komplet), BW niestety leży i kwiczy zarówno na CD jak i normalnych wydrukach.
Kurcze, no to mnie zmartwiles bo wpadla mi w oko Pixma MG6250:
Canon PIXMA MG6250 - Drukarki PIXMA Inkjet All-in-One - Canon Polska
Spelnia wszystkie wymogi, ktore zalozylem (w sensie funkcjonalnosci) - a ty piszesz, ze druk B&W lezy i kwiczy :/
Az tak zle wypadaja te wydruki na tle konkurencji?
Zdaje sobie sprawe, ze zazwyczaj cos uniwersalnego (urzadzenie wielofunkcyjne), czyli cos co jest do wszystkiego - jest do niczego, ale drukarka bedzie stala w moim pokoju, ktory jest b. maly i znajde miejsce tylko na jedno urzadzenie..
Dlatego szukam drukarki wielofunkcyjnej, kosztem jakosci wydruku foto (nie bede ich drukowac), czy zwyklych dokumentow na zwyklym papierze - bo drukowac bede w zasadzie tylko umowy.
Nie jest tragicznie ale musisz zdać sobie sprawę z delikatnych przekłamań w czerni i bieli. Delikatnie w brązy idzie. Poza tym zawsze można skalibrować sobie profil drukarki i ustawic tak jak nam pasuje :) Ja na swojej 4500 drukuje w czerni i bieli, szkoda, że nie mam Ci tego jak pokazać :)
Canon Pixma MG5350 ma skaner 2400x4800, WI-FI, druk na płytach, są dostępne tanie zamienniki, a cena od 350zł. Gdyby była dostępna półtora roku temu to bym ją kupił, zamiast MG5150.
edycja:
MG6250 to bardzo dobry wybor . Z racji posiadania szarego tuszu w wydrukach czarno-białych nie ma konkurencji w tym segmencie rynku drukarek z tuszami barwnikowymi.
Miałem Canona IP 4500, teraz mam Epsona P50 i szczerze powiedziawszy, kolory druku na płytach na oryginalnych i zamiennych tuszach są odległe od ideału. Nie wspominając o tym, że każda z ww drukarek, nie zadrukowuje dokładnie białej powierzchni płyty. O ile w epsonie udało się ustawić zadrukowanie okolić środka płyty o tyle zewnętrzną cześć gdzieś zawsze pozostaje z białą krawędzią.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Black
Miałem Canona IP 4500, teraz mam Epsona P50 i szczerze powiedziawszy, kolory druku na płytach na oryginalnych i zamiennych tuszach są odległe od ideału. Nie wspominając o tym, że każda z ww drukarek, nie zadrukowuje dokładnie białej powierzchni płyty. O ile w epsonie udało się ustawić zadrukowanie okolić środka płyty o tyle zewnętrzną cześć gdzieś zawsze pozostaje z białą krawędzią.
Po pierwsze trzeba kupić płyty do całego nadruku a druga sprawa nadrukuje Canon po całości, kwestia ustawień :)
kupilem ostatnio do biura mg5350. jak na te cene jestem zaskoczony mozliwosciami i jakoscia druku na plytach i dokumentach. zdjecia drukowalem tylko na dokumentach i jest dobrze. mysle ze wyzszy model w zalozonym budzecie powinien spokojnie spelniac pokladane w nim nadzieje.
jesli papier jest zaladowany tylko do dolnej kasety, calosc ma nieduze i regularne wymiary. polecenie drukowania automatycznie otwiera tacke. dosc mocno trzesie biurkiem podczas drukowania.
mozna drukowac po wifi, po kablu, z patyka albo kart pamieci. skanowanie rowniez tymi drogami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Black
zewnętrzną cześć gdzieś zawsze pozostaje z białą krawędzią.
Nie zdarzyło mi się to nigdy przy P50. W Epson PrintCD deklarujesz obszar zadruku (średnice okręgów).
Ja mam Epsona P50 z systemem Ciss. Płytki drukuje bardzo dobrze, rozmiar nadruku można ustawić programowo. Raz na pół roku, dolewam tuszy, drukarka w użyciu raz na 2-3 dni. Do tej pory nic nie zaschło :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Canon Pixma MG5350 ma skaner 2400x4800, WI-FI, druk na płytach, są dostępne tanie zamienniki, a cena od 350zł. Gdyby była dostępna półtora roku temu to bym ją kupił, zamiast MG5150.
edycja:
MG6250 to bardzo dobry wybor . Z racji posiadania szarego tuszu w wydrukach czarno-białych nie ma konkurencji w tym segmencie rynku drukarek z tuszami barwnikowymi.
Zdecydowalem sie jednak na MG6250 - w necie sporo pozytywnych opini na temat tej drukarki i spelnia ona moje wszystkie zalozenia w kwestii funkcjonalnosci.
Epson P50, z tego co piszecie tez dobrze drukuje, no ale nie ma skanera a ja czesto musze cos skanowac.. zalezy mi na skanerze po prostu.
Jakosc nadruku na plytach DVD z MG6250 pewnie nie bedzie taka, jak z najlepszefoto.pl ale mysle ze ich jakosci to nie da sie domowym spodobem odtworzyc :) musi wystarczyc to co jest.
Jak tylko rozlicze sie z klientami to skladam zamowienie w sklepie.
Dzieki wszystkim za pomoc i informacje!
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Kurcze, no to mnie zmartwiles bo wpadla mi w oko Pixma MG6250:
Canon PIXMA MG6250 - Drukarki PIXMA Inkjet All-in-One - Canon Polska
Spelnia wszystkie wymogi, ktore zalozylem (w sensie funkcjonalnosci) - a ty piszesz, ze druk B&W lezy i kwiczy :/
Az tak zle wypadaja te wydruki na tle konkurencji?
Zdaje sobie sprawe, ze zazwyczaj cos uniwersalnego (urzadzenie wielofunkcyjne), czyli cos co jest do wszystkiego - jest do niczego, ale drukarka bedzie stala w moim pokoju, ktory jest b. maly i znajde miejsce tylko na jedno urzadzenie..
Dlatego szukam drukarki wielofunkcyjnej, kosztem jakosci wydruku foto (nie bede ich drukowac), czy zwyklych dokumentow na zwyklym papierze - bo drukowac bede w zasadzie tylko umowy.
Mi chodziło o wydruk BW na MG5350 i zamiennikach TF0 a nie MG6250 ;). Tam w bw różnica kolosalna podobno ze względu na szary tusz ;))
Wysyłane z mojego PMP5097CPro za pomocą Tapatalk 2