Odp: Pixma 6250 i kilka dylematów
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Gold Fibre Silk 310g/m2 nie jest zalecany do barwnikowych.
Zrobiłem wydruk testowy na kawałku Hahnemühle Baryta FB, 350g/m2 od Ciebie, wyszło bardzo dobrze, więc myślałem że na Gold Fibre Silk 310g/m2 też tak będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez Czornyj
W zamian polecam nowy Gold Mono Silk 270g/m2
Do druku kolorowego też będzie się nadawał? Nigdzie go nie znalazłem, za nowa nowość widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Zrobiłem wydruk testowy na kawałku Hahnemühle Baryta FB, 350g/m2 od Ciebie, wyszło bardzo dobrze, więc myślałem że na Gold Fibre Silk 310g/m2 też tak będzie.
Ilford dlaczegoś nie poleca, więc lepiej nie używać - nie jest to tanie podłoże ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Do druku kolorowego też będzie się nadawał? Nigdzie go nie znalazłem, za nowa nowość widać.
Nazwa jest trochę głupkowata, ale nadaje się do wszystkiego ;) Papier po prostu naśladuje wygląd tradycyjnych czarno-białych podłoży FB, ale nic nie stoi na przeszkodzie by drukować w kolorze ;)
Mam już Pixmę u siebie :-)
Dopiero dzisiaj wieczorem odebrałem papier Canona który mi poleciłeś, konkretnie SG-201. Wydrukowałem chyba 6 odbitek 10x15. Generalnie jestem bardzo zadowolony, trzeba tylko brać pod uwagę, że im lepiej przygotowane fotografie tym bardziej cieszą oko. Drukowałem zwykłe albumówki, oraz zdjęcia, które kiedy przygotowywałem do publikacji w internecie itd. różnica jest bardzo duża, no ale to logiczne. No i generalnie ponowna kalibracja monitora by nie zaszkodziła :-/
Jestem ciekaw innych papierów oraz to jakie dają efekt, niestety taka zabawa do najtańszych nie należy więc na razie muszę pozostać przy tym co mam.
Generalnie z druku tekstu BW też jestem jak najbardziej happy, skaner też testowałem i jest bardzo przyzwoicie. Myślę że do przydomowych wydruków na niedużą skalę to był dobry wybór. Jestem jeszcze ciekaw jak druki prezentują się w świetle dziennym, ale przekonam się dopiero jutro.
Pozdrawiam
Zdjęcia muszą dobrze wyglądać w świetle dziennym, wówczas w świetle sztucznym o temperaturze ok 3000st.K będą naturalnie ocieplone.
Cytat:
Generalnie jestem bardzo zadowolony, trzeba tylko brać pod uwagę, że im lepiej przygotowane fotografie tym bardziej cieszą oko
Pstryk-obróbka-wydruk to komplet, panowanie nad całym tym procesem daje dopiero pełnię zadowolenia i satysfakcję.
Miłego dalszego eksperymentowania. :) Ja zamawiam sobie właśnie 4 komplety printlabów i jazda. Jak sobie parę zdjęć dziennie nie druknę to dostaję trzęsiączkę. ;)
Hehe, no wkręcające to jest, nie powiem :-) zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Canony podobno drukują mniej nasycone obrazy niż np. Epson. Zauważyłeś to u siebie?
No i jeszcze jedno pytanie, drukujesz softem dołączonym do urządzenia, czy np. z poziomu PSa albo jeszcze inaczej?
Aha, czy przy druku na papierze 10x15 drukujesz w rozdzielczości prosto z puszki czy zmniejszasz? Mam jakieś dziwne przeczucie, że rozdzielczość 4000px na dłuższym boku przy papierze 10x15 to trochę za dużo i lepiej zmniejszyć. Tak jakby papier/drukarka nie wyrabiała?
Cytat:
Hehe, no wkręcające to jest, nie powiem zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Canony podobno drukują mniej nasycone obrazy niż np. Epson. Zauważyłeś to u siebie?
Nie zauważyłem niedostatku nasycenia, robię w rawach i przy wywoływaniu w ACR dla większości zdjęć mam ustawione nasycenie koloru na -8, jedynie w przypadku gdy chcę mieć coś w bardziej zdecydowanych kolorach daję na 0.
Cytat:
No i jeszcze jedno pytanie, drukujesz softem dołączonym do urządzenia, czy np. z poziomu PSa albo jeszcze inaczej?
Aha, czy przy druku na papierze 10x15 drukujesz w rozdzielczości prosto z puszki czy zmniejszasz? Mam jakieś dziwne przeczucie, że rozdzielczość 4000px na dłuższym boku przy papierze 10x15 to trochę za dużo i lepiej zmniejszyć. Tak jakby papier/drukarka nie wyrabiała
Jak pisałem, rawy, najpierw wywołuję w ACR, potem obróbka w PS i druk też w PS. Co do rozdzielczości to narzędzie kadrowania w PS ustawiam w centymetrach, rozdzielczość na 300 pikseli/cal (nie chce mi się przeliczać samemu wielkości w pikselach) i kadruję do rozmiaru obrazka. Na koniec wyostrzanie i do druku. Przy tej drukarce wyostrzanie nie musi już być takie agresywne jak przy drukarkach z zamierzchłych czasów drukujących dużymi kroplami. Zdecydowanie mniej wyostrzam jak kiedyś.
10x15cm drukuję sporadycznie, w większości 15x21 do albumu, a na ścianę A4.
Cytat:
Jestem jeszcze ciekaw jak druki prezentują się w świetle dziennym, ale przekonam się dopiero jutro.
I jakie wnioski w świetle dziennym?
Jest bardzo dobrze, ale nie cudownie. Myślałem że bardziej mnie zaskoczy, drukuje na prawdę na wysokim poziomie. Jednak kiedyś miałem styczność z drukiem wodno-pigmentowym, którego efekty wiszą na ścianie i to jeszcze nie ta liga.
Jednak do wykorzystania i funkcjonalności domowej, jest super :-)
Przede wszystkim kalibracja monitora!