Od paru dni debatuję nad zakupem urządzenia wielofunkcyjnego, które drukuje zdjęcia w dobrej jakości.
Przymierzałem się do Epsona PX830FWD/730WD i tytułowej Pixmy ale ten pierwszy odpadł ze względu na słabej jakości druk BW, oraz słaby druk dokumentów. Na korzyść urządzenia Canona przemawia przede wszystkim osobny czarny tusz do druku dokumentów (w razie potrzeby można tylko ten wymienić) oraz dodatkowy tusz szary. Jakość druku zdjęć jest chyba tylko ciut gorsza od Epsona (to wyczytałem w internecie).
Podsumowując jestem w zasadzie zdecydowany na Pixmę. Jednak im więcej czytam tym więcej dylematów się pojawia, tzn.
1. Niektórzy twierdzą, że Pixma 6250 zjada sporo tuszu i jest mniej ekonomiczna niż Epson, z kolei inne testy i wypowiedzi mówią że Canon jest oszczędniejszy. Ktoś ma porównanie albo w miarę obiektywną wiedzę jak jest w rzeczywistości z tą ekonomią druku?
2. Podobno Epsony dużo lepiej współpracują z CISSem a u Canona są problemy. Dodatkowo w Canonie dochodzi kwestia szarego tuszu.
3. Pomijam CISSa. Jak jest z zamiennikami do tuszów Canona? Szukałem trochę po internecie i np. zamiennik do szarego nie jest tak łatwo dostępny jak pozostałe 5 kolorów.