Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pixma 6250 i kilka dylematów

Mieszany widok

Domyślnie Pixma 6250 i kilka dylematów

Od paru dni debatuję nad zakupem urządzenia wielofunkcyjnego, które drukuje zdjęcia w dobrej jakości.

Przymierzałem się do Epsona PX830FWD/730WD i tytułowej Pixmy ale ten pierwszy odpadł ze względu na słabej jakości druk BW, oraz słaby druk dokumentów. Na korzyść urządzenia Canona przemawia przede wszystkim osobny czarny tusz do druku dokumentów (w razie potrzeby można tylko ten wymienić) oraz dodatkowy tusz szary. Jakość druku zdjęć jest chyba tylko ciut gorsza od Epsona (to wyczytałem w internecie).

Podsumowując jestem w zasadzie zdecydowany na Pixmę. Jednak im więcej czytam tym więcej dylematów się pojawia, tzn.

1. Niektórzy twierdzą, że Pixma 6250 zjada sporo tuszu i jest mniej ekonomiczna niż Epson, z kolei inne testy i wypowiedzi mówią że Canon jest oszczędniejszy. Ktoś ma porównanie albo w miarę obiektywną wiedzę jak jest w rzeczywistości z tą ekonomią druku?

2. Podobno Epsony dużo lepiej współpracują z CISSem a u Canona są problemy. Dodatkowo w Canonie dochodzi kwestia szarego tuszu.

3. Pomijam CISSa. Jak jest z zamiennikami do tuszów Canona? Szukałem trochę po internecie i np. zamiennik do szarego nie jest tak łatwo dostępny jak pozostałe 5 kolorów.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie Odp: Pixma 6250 i kilka dylematów

Do MG5150 korzystam z zamienników PrintLaba. Do MG6250 też mają:
    CANON | CANON - dla drukarek | Canon Pixma MG | Canon Pixma MG6250 | PrintLab.pl - sklep
    Dawno temu miałem drukareczkę Epsona i napsuła mi dość nerwów żebym omijał tę markę z daleka. Żeby wydruki były bez paskowania ciągle musiałem zaczynać od czyszczenia głowicy. Jak już wszystkie dysze były drożne to monitor stanu informował że połowa tuszu poszła w pampersa. Kiedyś Epsony były bezkonkurencyjne w segmencie foto, dziś nikt by mnie nie namówił na powtórkę z rozrywki.
    Epsony są dla twardzieli.
    Co do wydajności to u siebie na komplecie wydrukuję średnio 40 zdjęć formatu A4, jak drukuję dużo w krótkim czasie to udało mi się wyprodukować na komplecie 55 szt. zdjęć A4.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

U mnie leżą w domu dwa epsony - odkąd kupiłem Pixmę nigdy więcej już czegoś takiego. Do pixmy wszystkie zamienniki dostaję bez problemu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dzięki za pomoc, przekonaliście mnie zapytam jeszcze tylko jak z jakością druku na tych zamiennikach, np. na PrintLabie, które proponujesz? Czy stosowanie zamienników nie powoduje w dłuższym czasie zapychania się głowicy, jej uszkodzenia itd?

PS. Ktoś z was porównywał jakość druku zdjęć z tej Pixmy i Epsona? Jest zauważalna różnica?

Przeleciało już przez moja głowicę w czasie 1,5 roku 13 kompletów tuszów PrintLab i nigdy nic się nie zapchało. Nigdy też nie miałem potrzeby uruchamiania ręcznego czyszczenia głowic, wystarcza to które robi się samo automatycznie co ileś wydruków. Z kolei dbając o głowicę i jej drożność przy każdej wymianie kartridżów czyszczę ja płynem do udrażniania. Leję płyn na sitka wlotowe, oraz kładę głowicę na nasiąkniętą tym płynem chusteczkę.

Poniżej porównanie pliku oryginalnego z jego wydrukiem i skanem wykonane na MG5150.
    Lekkie zaniebieszczenie i nieco za jasna próbka z prawej nie występują na wydruku oglądanym w normalnym świetle dziennym ani w sztucznym, jest to efekt skanowania.

Ostatnio edytowane przez Juriko ; 21-02-2013 o 16:07

Cieszy mnie to co napisałeś :-) jutro zamawiam Pixmę 6250, mam nadzieje że będę jak najbardziej zadowolony. Pocieszyłeś mnie z tymi zamiennikami, drukować zbyt wiele nie zamierzam (no chyba, że bardzo mi się spodoba) więc w CISS się nie będę bawił, zamienniki wystarczą w zupełności. Dzięki za pomoc!

Napisz jak się będzie sprawować w drukowaniu.

Na pewno dam znać tutaj no forum.

PS. Może doradziłbyś jakiś papier na początek do drukowania zdjęć? W tym temacie wiem tylko tyle że jakość wydruku jest bardzo powiązana z papierem jakiego się użyje. Oczywiście im lepszy tym lepszy wydruk, ale może masz coś sprawdzonego do zdjęć do albumu "rodzinnego" i nie tylko?

Ja lubię perłę, czyli w wykonaniu Canona to satyna SG201, z tańszych też perła, czyli satyna SAT300 z papierdozdjec.pl Połysk od nich np. PF300WPPE. Wszystkie są na podłożu PE. Zbieram się też do Ilforda perły ILFORD GALERIE Premium Lustre 270g/m2 , oraz barytowego ILFORD GALERIE GOLD Fibre Silk 310g/m2. Ale z racji, że mam dużo do drukowania więc na razie stawiam na tańsze bo więcej za tę samą cenę mam.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 22-02-2013 o 01:55

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Gold Fibre Silk 310g/m2 nie jest zalecany do barwnikowych. W zamian polecam nowy Gold Mono Silk 270g/m2 - pierwsze recenzje są entuzjastyczne, a papier ma już powłoki optymalizowane pod barwnik.

Otworzyłem też roleczkę nowego Gallerie Prestige Smooth Pearl 310g/m2 i jest rewelacyjny - mięsisty, o przepięknej perlescencji i wysokim kontraście, mogę z czystym sumieniem polecić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów