Odp: Canon Speedlite 580EX
Witam,
Sprawdziłem na lampie 480EXII - cisza, nic nie piszczy (akumulatorki eneloop naładowane do pełna, styki wyczyszczone, lampa nie podłączona do body). Niech może jeszcze ktoś sprawdzi z 580EX i potwierdzi - jeśli też nie ma pisków, to pewnie coś z Twoją lampą - więc do serwisu...
Pozdrawiam, Alex
Nie pisałem o tym wcześniej bo "wkręcony" byłem w problem "piszczenia" lampy ale teraz mogę napisać że po otrzymaniu przesyłki z lampą i jej rozpakowaniu moją uwagę zwróciły bardzo widoczne odpryski farby na 2 śrubkach zewnętrznych pod palnikiem jak również na 4 śrubach pod mechanizmem obrotowym palnika. Dodatkowo widoczne są ukruszenia (na odcinku ok. 1 cm) bocznych okrągłych zaślepek palnika (lewa i prawa strona) od mechanizmu podnoszenia palnika w pionie (wydaje mi się że są to ślady płaskiego śrubokręta którym ktoś próbował zdjąć plastikowe zaślepki) - czy to wszystko może wskazywać iż lampa była rozkręcana?.
Najprawdopodobniej będę się kontaktował z właścicielm - szkoda bo kupiłem ją na naszym forum w dziale SPRZEDAM i kolega twierdził zę lampa jest w 100% sparawna i nie była naprawiana i rozkręcana.
Czytając teraz informacje od kolegów potwierdza się chyba że jednak lampa może działać ... ale jak długo ?? ... no flash no error :-)
Te "piski" (o ile nie sa faktycznie glosne) sa calkiem normalne. Wynikaja one z minimalnych luzow w ukladach transformatora/cewek.
Zyj i ciesz sie lampa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
Te "piski" (o ile nie sa faktycznie glosne) sa calkiem normalne. Wynikaja one z minimalnych luzow w ukladach transformatora/cewek.
Poczekam jeszcze może ktoś kto posiada i błyska C 580 EX sprawdzi i napisze jak "zachowuje" się jego egzemplarz :-)
miałem kiedyś pożyczoną i nic nie brzęczało ;) coś mi sie wydaje ze pewnego pięknego dnia przestanie błyskać . na moje oko może padać kondensator ,wysłał bym jak najszybciej do serwisu . najwyżej zapłacisz tylko za przesyłkę a ekspertyzę zrobią za free.
nie rozkręcałem nowszego typu lamp ale w starych ( analogowych )nie było żadnych transformatorków , cewek . ile on musiała by ważyć gdyby było trafo :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
krzys41
nie rozkręcałem nowszego typu lamp ale w starych ( analogowych )nie było żadnych transformatorków , cewek . ile on musiała by ważyć gdyby było trafo :lol:
Taa... pewnie jeszcze w lampie ma byc trafo 200W :evil:
piski miałem w 550EX i metzu 48 (w metzu to prawie nie wyszło wytrzymać), myślałem że kondensatory się ładują czy coś i olałem.
twoja błyska czy nie? jak szybko się ładuje?
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
Taa... pewnie jeszcze w lampie ma byc trafo 200W :evil:
a to o transformatorku to ja pisałem czy ty ;)
w dwóch 580EX II słyszę te pulsacyjne dźwięki. Jest to na tyle ciche że nie każdy musi to słyszeć.
Nie ma się czym przejmować.
w mojej 580ex po włączeniu i naładowaniu kondensatora jest ciche rytmiczne popiskiwanie, oraz po włączeniu podświetlania pisk jest dodatkowo ciągły i drugi słyszalny pulsacyjny(nałożone dźwięki na siebie). - przyzwyczaić się i oddać do serwisu jak naprawdę padnie.