Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon Speedlite 580EX

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon Speedlite 580EX

Witam,

Sprawdziłem na lampie 480EXII - cisza, nic nie piszczy (akumulatorki eneloop naładowane do pełna, styki wyczyszczone, lampa nie podłączona do body). Niech może jeszcze ktoś sprawdzi z 580EX i potwierdzi - jeśli też nie ma pisków, to pewnie coś z Twoją lampą - więc do serwisu...

Pozdrawiam, Alex

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Nie pisałem o tym wcześniej bo "wkręcony" byłem w problem "piszczenia" lampy ale teraz mogę napisać że po otrzymaniu przesyłki z lampą i jej rozpakowaniu moją uwagę zwróciły bardzo widoczne odpryski farby na 2 śrubkach zewnętrznych pod palnikiem jak również na 4 śrubach pod mechanizmem obrotowym palnika. Dodatkowo widoczne są ukruszenia (na odcinku ok. 1 cm) bocznych okrągłych zaślepek palnika (lewa i prawa strona) od mechanizmu podnoszenia palnika w pionie (wydaje mi się że są to ślady płaskiego śrubokręta którym ktoś próbował zdjąć plastikowe zaślepki) - czy to wszystko może wskazywać iż lampa była rozkręcana?.
    Najprawdopodobniej będę się kontaktował z właścicielm - szkoda bo kupiłem ją na naszym forum w dziale SPRZEDAM i kolega twierdził zę lampa jest w 100% sparawna i nie była naprawiana i rozkręcana.
    Czytając teraz informacje od kolegów potwierdza się chyba że jednak lampa może działać ... ale jak długo ?? ... no flash no error :-)
    Ostatnio edytowane przez tulio ; 08-02-2013 o 00:05

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Te "piski" (o ile nie sa faktycznie glosne) sa calkiem normalne. Wynikaja one z minimalnych luzow w ukladach transformatora/cewek.

Zyj i ciesz sie lampa

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Te "piski" (o ile nie sa faktycznie glosne) sa calkiem normalne. Wynikaja one z minimalnych luzow w ukladach transformatora/cewek.

Zyj i ciesz sie lampa
    Poczekam jeszcze może ktoś kto posiada i błyska C 580 EX sprawdzi i napisze jak "zachowuje" się jego egzemplarz :-)

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

miałem kiedyś pożyczoną i nic nie brzęczało coś mi sie wydaje ze pewnego pięknego dnia przestanie błyskać . na moje oko może padać kondensator ,wysłał bym jak najszybciej do serwisu . najwyżej zapłacisz tylko za przesyłkę a ekspertyzę zrobią za free.

nie rozkręcałem nowszego typu lamp ale w starych ( analogowych )nie było żadnych transformatorków , cewek . ile on musiała by ważyć gdyby było trafo
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 08-02-2013 o 14:56
    kolekcjoner sprzętowy

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    nie rozkręcałem nowszego typu lamp ale w starych ( analogowych )nie było żadnych transformatorków , cewek . ile on musiała by ważyć gdyby było trafo
    Taa... pewnie jeszcze w lampie ma byc trafo 200W

piski miałem w 550EX i metzu 48 (w metzu to prawie nie wyszło wytrzymać), myślałem że kondensatory się ładują czy coś i olałem.
    twoja błyska czy nie? jak szybko się ładuje?

pzdr

Zyj i ciesz sie lampa
    Taa... pewnie jeszcze w lampie ma byc trafo 200W
    a to o transformatorku to ja pisałem czy ty
    kolekcjoner sprzętowy

Uzależniony

w dwóch 580EX II słyszę te pulsacyjne dźwięki. Jest to na tyle ciche że nie każdy musi to słyszeć.
    Nie ma się czym przejmować.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

w mojej 580ex po włączeniu i naładowaniu kondensatora jest ciche rytmiczne popiskiwanie, oraz po włączeniu podświetlania pisk jest dodatkowo ciągły i drugi słyszalny pulsacyjny(nałożone dźwięki na siebie). - przyzwyczaić się i oddać do serwisu jak naprawdę padnie.
    Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów