Odp: Glidecam vs Flycam vs inne = jaka stabilizacja do 5dmk2 i obiektywów mk42?
W takim razie jakiej stabilizacji używać, skoro glidecam jest taki niewygodny? Powiem szczerze, że wolałabym uniknąć kamizelki. Wydaje mi się, że ogranicza ruchy. Poza tym jak to będzie wyglądać: mała milka + wielka kamizelka ze sprzętem na około :D
powiem tak, jeśli jesteś filigranową kobietką to nie masz szans utrzymać stabilnie jakiegokolwiek zestawu z 5d, eLką i monitorem - dla faceta to już jest nie lada wyczyn... przykre ale prawdziwe i powtórzę to co napisałem wcześniej, policz ile ważyłby taki zestaw (łącznie z ciężarkami do wyważania) i spróbuj pochodzić z takim ciężarem w dłoni, tak jakbyś trzymała stabilizator, podejrzewam że minuty nie dociągniesz.... wyjścia są dwa, albo leciutki zestaw (np. merlin + kompakcik) albo kamizelka ale weź pod uwagę że zestaw to koszt min 7-8 tys ......
Jestem raczej filigranową kobietką... Co w takim przypadku zrobić? Może powinnam wynająć wielkiego i silnego operatora do realizacji moich filmowych pomysłów?
to jest jakieś rozwiązanie... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
milka
W takim razie jakiej stabilizacji używać, skoro glidecam jest taki niewygodny? Powiem szczerze, że wolałabym uniknąć kamizelki. Wydaje mi się, że ogranicza ruchy. Poza tym jak to będzie wyglądać: mała milka + wielka kamizelka ze sprzętem na około :D
Glide jest tak samo niewygodny jak każdy inny stabilizator o podobnej konstrukcji.
Różnica jest taka że Glida zwłaszcza w wersji HD bardzo łatwo jest wyważyć w przeciwieństwie do hinduskiej konkurencji.
Nie mówię że hindusów się nie da, ale często jest to niemożliwe (wadliwe partie gimbala, kiepskie spasowanie i trwałość konstrukcji).
Pożycz albo wynajmij Glidecama i sama sprawdź ile dasz radę z tym polatać.
Ja swojego używam bez kamizelki, bo to już bardzo duży wydatek a filmy robię amatorsko i nie potrzebne mi to.
Cytat:
Zamieszczone przez
milka
Jestem raczej filigranową kobietką... Co w takim przypadku zrobić? Może powinnam wynająć wielkiego i silnego operatora do realizacji moich filmowych pomysłów?
I to takiego który z tym pracował.
Cytat:
Zamieszczone przez
punky
Pożycz albo wynajmij Glidecama i sama sprawdź ile dasz radę z tym polatać.
To niezłe rozwiązanie. Spróbuj. Ja jestem dość wątłej postury i z kamerą ok. 3 kg nie podjąłbym się zbyt długo z tym walczyć. Moim zdaniem w przypadku wątłych osób to i kamizelka niewiele pomoże - po kilku minutach kręgosłup pęka.
Czy to znaczy, że mam odpuścić sobie filmowanie? ;(
Filmowanie to nie tylko Steadicam/Glidecam itp :)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
milka
Czy to znaczy, że mam odpuścić sobie filmowanie? ;(
tz że masz przed zakupem sprawdzić czy podołasz zadaniu a nie tak jak mój kumpel który po miesiącu sprzedał stabilizator za 40% ceny bo nie mógł tym nawet sfilmować 1 tańca weselnego
nie przesadzajcie z tą wagą aparatu i flycama / glidecama.
Z tego co pamiętam, zdarzyło mi się dużo cięższy zestaw (flycam + kamera sony vx2100) utrzymywać przez godzinę, z krótkimi przerwami (fakt, że potem plecy bolały tak, że nie dało się spać bez środków przeciwbólowych).
Oczywiście, z aparatu należy zdjąć gripa, załączyć najlepiej jakiś lżejszy, szeroki obiektyw (20/2.8 lub 24/2.8, wcale nie trzeba L-ki do filmowania - na takim stabilizatorze filmuje się na przymkniętej przysłonie, przecież nikt nie będzie łapał ostrości podczas filmowania), można pominął wymysły w postaci monitorków.
I trzeba trochę poćwiczyć, co raz że wzmocni mięśnie, a dwa pozwoli uzyskiwać bardziej stabilne ujęcia. Do tego program do stabilizowania w postprodukcji i efekty mogą być ciekawe.
Polecam też slidera - takich ujęć nie uzyskasz z flycama/glidecama.