w sumie to chyba lepsze niż szukanie "niemydlanego" egzemplarza :D dopasują Ci pod Twoje body i będzie najlepiej :)
Wersja do druku
tylko ze wtedy- biorac pod uwage ze okres swiateczny- zostane raczej bez obiektywu i bez aparatu na okres swiat i sylwestra :) juz nawet przez glowe mi przechodzi doplata do wersji ze stablizacja moze ktoras spasuje
Ten tamron to bardzo dobre i ostre szkło pod warunkiem, że trafisz dobry egzemplarz bez problemów z FF, o co łatwo nie jest. U mnie z bliska ostrzył w punkt, to samo na ogniskowej 50mm (używałem z 350D). Ale już na 17mm z daleka prezentował koszmarny FF. Trzeba było ostrzyć na 50mm i zjeżdżać w dół, jak już trafił, to od f2.8 było super ostro. Miałem egzemplarz od Cichego, więc o wtopie mowy być nie może. Po kilku tygodniach tak mnie to wkurzało, że wymieniłem go na 17-40 i nigdy nie żałowałem ;). Jeżeli kalibracja pomaga i znika problem z FF, to jest to bardzo fajna propozycja na małe pieniądze, inaczej nie polecałbym tego zamiennika.
Niestety nie mam tego komfortu i na tego rodzaju obiektyw moge przeznaczyc max 1500zl i w tym zakresie raczej nie ma lepszej opcji Trudno bede wymienial tak dlugo az sie trafi ostry egzemplarz- do wakacji moze sie wyrobie ;) a jak nie to kalibracja po nowym roku
w tej cenie możesz kupić szkło systemowe, niestety ciemniejsze lub używkę. Mnie ostatnio intryguje C 18-135 STM ze względu na tele, IS, świetne wyniki w testach oraz to że to Canon (pełna współpraca z 650d) i powaznie myślę nad zastąpieniem własnie na niego mojego tamrona
Podejrzewam ze zwrotu pieniedzy juz nie dostane jedyne co to moge wymieniac Byl jeszcze Canon 17-85 w komisie u nich ale wiele zlego czytalem o tym szkle (awaryjnosc)
napewno w sklepie na tablicy (sprawdzic kilka ogniskowych na 2.8) i cos bardziej "zyciowego" :) nie wiem np półki w tym sklepie itp ;) Moj na tablicach mial odchyl ale nie byl duzy ale te zdjecia byly robione z odleglosci max 1 metr i myslalem ze w ogolnym uzytkowaniu nie bedzie to az tak przeszkadzac ale potem gdy zrobilem pare zdjec (ze statywu) z odleglosci 1.5-2 metry to coz kombinacja 17mm 2.8 nie istnieje Na tej ogniskowej dopiero przymkniecie do f8 daje w miare dobry rezultat na 24 mm znosnie mam od f5.6 Wiec oprocz testow "laboratoryjnych" proponuje na miejscu w sklepie zrobic cos bardziej "zyciowego" ;)
Ja raczej planuję kupic tamiego ale używkę :D będzie zabawa w odsyłanie :( i dlatego właśnie wchodzi to wahanie czy nie lepiej kupić C 18-135 IS STM :( pewną nówkę która z moim 600d powinna dobrze współpracować :(
24-105 L to też kit podobnie jak 15-85, zresztą 18-135 jest sprzedawany w zestawach z 60d i 7d czego nie można powiedzieć o 18-55 więc to troszę chyba daje do myślenia, zresztą T17-50 też jest postrzegany jako zamiennik kita i nie sądzę aby tami był lepiej wykoanny niż rzeczony canon
z testów na digital-pictures wynika że są w pełni porównywalne a założę się, że w kwestii celności AF i prawdopodobnieństwa trafienia "mydlanego egzemplarza" to 'canon zjada tamrona'Cytat:
i podobno trafiony egzemplarz T 17-50 go zjada po całości
najlepiej testować osobiście ;-)Cytat:
Jak najlepiej testować takiego T 17-50 przed zakupem?