Odp: Canon 18-135 IS STM - czy naprawdę taki dobry ???
a ja to bym się chciał zapytać użytkowników, co wynika z tego, że to ten STM? jest szybszy niż USM?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
a ja to bym się chciał zapytać użytkowników, co wynika z tego, że to ten STM? jest szybszy niż USM?
http://digital.photorecommendations....sing-face-off/
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
na zagranicznych forach piszą że jest ciut szybszy niż w starym 18-135 i porównywalny z USM no i jest przede wszytskim cichszy i "bardziej płynny" niż USM (cokolwiek by to miało oznaczać), STM to wynalazek głównie pod video
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Obiektyw do mnie dotarł :O jeszcze nie pstrykałem, czekam aż trochę się ogrzeje bo cały dzień jeździł z kurierem i przyszedł dosłownie zamarznięty :p
Centur jak możesz to napisz co i jak to może jutro lub na weekendzie pstryknę trochę zdjęć na potrzeby forum :)
Jeśli ogólnie ktoś chce jakieś foty z określonymi parametrami z tego obiektywu to śmiało! Postaram się pomóc :D chociaż z góry uprzedzam, że NIE OGARNIAM !
zrób coś na skrajnych i "środkowiej" ogniskowej (60-70 mm) na max otwartej dziurze i powiedzmy F/8.0, możesz go także porównać na identycznych parametrach ekspozycji z 50/1.8, najlepiej byłoby porównać go z tamim ale rozumiem że nie masz takiej możliwości...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
najlepiej byłoby porównać go z tamim ale rozumiem że nie masz takiej możliwości...
Ano właśnie, ciekawa alternatywa dla tamrona. Salas nie jesteś moze z Warszawy? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jeśli ogólnie ktoś chce jakieś foty z określonymi parametrami z tego obiektywu to śmiało!
Na 18mm jakiś budynek, płot, latarnie coby zobaczyć dystorsję(znieksztalcenia)
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ano właśnie, ciekawa alternatywa dla tamrona. Salas nie jesteś moze z Warszawy? :)
salas jest z Kielc (jeśli mogę to publicznie napisać), może bujniesz się i zrobicie mały "comparison" :mrgreen: masz bliżej z Wawy niż ja z Koszalina ...;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
(...) Na 18mm jakiś budynek, płot, latarnie coby zobaczyć dystorsję(znieksztalcenia)
Wystarczy kartka papieru w kratkę, tylko duża musi być - można kilka poukładać obok siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wystarczy kartka papieru w kratkę, tylko duża musi być - można kilka poukładać obok siebie.
Wiem, ale wolę porównywać zdjęcia robione w naturalnych warunkach.
Ja umieram w Warszawie a co dopiero w Kieleckim(mrozy) Może na wiosnę? :-)
na wiosnę bardziej prawdopodobne :D odwiedzę rodzinę w Wawie i można się jakoś dogadać :) ale myślę, że ktoś na forum z Kielc jest ;p a tamron jest dość popularny :D
Spróbuję już dzisiaj coś pstryknąć - może statyw przyjedzie to pójdę przetestować i zdjęcia powinny być :p a jak nie to coś w domu najwyżej :)
Na 18mm mogę pstryknąć blok na przeciwko z okna xD
/rozumiem, że wszystko w RAW ? Pstrykać samo RAW czy RAW + L ?
Nie śmiejcie się, uprzedzałem, że nie ogarniam :(
no dawaj salas tę recenzję z samplami :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
no dawaj salas tę recenzję z samplami :cool:
póki co nie było kiedy, ani pogody nie ma ani w ogóle nie miałem ze sobą sprzętu :<
mogę zrobić zdęcia tak jak mówiłem wcześniej - z mojego okna blok na przeciwko xd