Odp: stabilizacja a "pewna ręka"
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
.
Gdy jest załączona i robisz ze statywu :
- w trybie normalnym jest kaszana na zdjęciu
- w trybie LV jest ostro
Wiem przerabiałem to. Chodzi mi o to, że napisałeś, że w LV stabilizacja się wyłącza.
U mnie w 500D + Canon 55-250 is stabilizacja się nie wyłączała tylko wcześniej podniesione lustro w LV nie powodowało drgań z którymi obiektyw nie mógł sobie poradzić na statywie i zdjęcie było kiepskie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Wiem przerabiałem to. Chodzi mi o to, że napisałeś, że w LV stabilizacja się wyłącza.
U mnie w 500D + Canon 55-250 is stabilizacja się nie wyłączała tylko wcześniej podniesione lustro w LV nie powodowało drgań z którymi obiektyw nie mógł sobie poradzić na statywie i zdjęcie było kiepskie.
Chyba jednak wyłacza, mam 2 zdjecia (po 10 sec) które to dowodzą, tylko nie wiem jak je tutaj pokazać
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chyba jednak wyłacza, mam 2 zdjecia (po 10 sec) które to dowodzą, tylko nie wiem jak je tutaj pokazać
jp
Przyłóż ucho i posłuchaj...nie wyłącza.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Przyłóż ucho i posłuchaj...nie wyłącza.
No tak, ale ciekawe, czegos nowego się dowiedziałem !
Jak wyzwalasz przyciskiem to nie wyłacza, jak pilotem to wyłącza ! (albo pracuje znacznie, znacznie ciszej).
Pójdę sprawdzić na taras jak z jakoscia zdjęć, tryb bez LV (pilotem i przyciskiem) i tryb z LV (pilotem i przyciskiem)
jp
PS.
To link do dawnych zdjęć, 10 sekund, ze statywu, z włączoną stabilizacją, wyzwalanie pilotem
- w trybie normalnym
- trybie LV
http://www.dfv.pl/gallery/members/ja...mId=&g2_page=1
A na ile powtarzalna jest taka sytuacja? Bo ja przyznam się, zdjęć nie robiłem, jedynie uchem przyłożonym do obiektywu stwierdziłem obecność zgrzytu żyroskopów i pisk piezo (zdaje się , że chyba są to elementy wykonawcze, odpowiedzialne za ruch soczewki).
Żródłem wiedzy jak działa stabilizacja w konkretnym obiektywie jest jego instrukcja.[konkretnego obiektywu]Są rózne rodzaje i generacje stabilizacji.
Jedną z legend w wypadku 24-105 IS jest złe działanie stabilizacji na statywie.Nigdy tego nie stwierdzłłem.
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze względu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłączam,mam duużo prądu :-)
IS działa od włączenia "On"do wyłączenia "Off" na tym szkle.Nie istnieje inne wyłączanie w wypadku 24-105 IS.
Warto pamiętać aby nie odpinać szkła gdy soczewki jeszcze wirują ,mają wybieg.Tą chwilkę trzeba od puszczenia spustu odczekać.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Żródłem wiedzy jak działa stabilizacja w konkretnym obiektywie jest jego instrukcja.[konkretnego obiektywu]Są rózne rodzaje i generacje stabilizacji.
Jedną z legend w wypadku 24-105 IS jest złe działanie stabilizacji na statywie.Nigdy tego nie stwierdzłłem.
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze wzgldu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłaczam.
IS działa od włączenia "On"do wyłączenia "Off" na tym szkle.Nie istnieje inne wyłączanie w wypadku 24-105 IS.
Warto pamiętać aby nie odpinać szkła gdy soczewki jeszcze wirują ,mają wybieg.Tą chwilkę trzeba od puszczenia spustu odczekać.
Instrukcji akurat nie czytałem, ale nie zgodzę się, że IS działa tak długo, aż nie wyłączymy go heblem. Odgłosy mechanizmu słychać przez trzy sekundy po puszczeniu spustu, po czym się wyłącza.
Co do odpinania obiektywu, to się zgodzę i mając na uwadze powyższe, należy odczekać co najmniej te trzy sekundy.
PS. OK, nie zrozumieliśmy się z tym włączanie/wyłączaniem. Kolega miał an myśli włączanie/wyłączanie IS globalnie, a mi chodziło o aktywację systemu po naciśnięciu spustu migawki.
IS uruchamiamy i stopujemy spustem aparatu.Włączamy i wyłączamy [stan gotowości] przełącznikiem na obiektywie.Tu pełna zgoda oczywiście.[Pisałem w swoim poscie w kontekście wątkowych stwierdzeń że IS jest wyłączany również przez inne funkcje aparatu]
Już pisałem, jest taka funkcja :-) Bulb.
Teoria jest piękna, można się doktoryzować itd.
A ja już nie muszę bo praktyka natomiast wszystko weryfikuje, wystarczy wyjść przed dom i zrobic kilka fotek.
Tryb Tv = 10 sekund, 5D3, na obiektywach włączony IS, stabilny statyw z opuszczoną środkową kolumną
Cztery kolejno zdjęcia :
- tryb LV + spust migawki
- tryb normal + spust migawki
- tryb LV + pilot
- tryb normal + pilot
1. 70-200/4 IS, 200mm
Tylko w trybie LV + pilot ostre zdjęcie, nic nie słychać
We wszystkich pozostałych wyraźne wędrowanie świateł (nieostrość) po obrazie, głosna praca IS
tak jak na
http://www.dfv.pl/gallery/members/janus … ;g2_page=1
2. 24-105/4 105 mm
Zarówno przy spuście migawki jak i pilotem, w trybie LV obraz ostry
W trybie normalnym widać wędrowanie świateł (nieostrość)
Praktycznie nie słychać silnika
I to by było na tyle.
Ciekawe jest dlaczego przy 70-200 inaczej się zachowuje przy pilocie a inaczej przy spuscie klasycznym
No i nadal bez odpowiedzi
Pytania
1. gdy z reki i w trybie LV to też wyłacza stabilizację ?
2. gdy ktoś ma "pewną rękę" to stabilizacja też pogarsza ?
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze względu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłączam,mam duużo prądu :-)
Wiesz, mogą być 3 przypadki :
- masz inne 24-105 niz ja
- na Twoim body zachowuje się inaczej
- nigdy nie mialeś na statywie z właczonym IS i czasie powyżej np. 10 sekund
Zrób po prostu taki test z 10 - 20 sekundami z widokiem takim jak tutaj
http://www.dfv.pl/gallery/members/janusz-pawlak.html?g2_itemId=3965629
jp