Odp: Lampa studyjna vs mobilna - moce lamp.
Też ostatnio myślałem nad mocami lampki i lampy studyjnej... I po swoim doświadczeniu mogę powiedzieć, że ważna rolę odgrywa tutaj odległość lampki z softem, parasolką czy innym modyfikatorem. Im bliżej są przedmiotu tym równomierniej jest oświetlony plan (Eureka nie? xp ) Ale może to też bardzo przeszkadzać...Robiąc portret parasolka niemal dotykała modelkę... Utrudniało to kadrowaniu... komfort niski jest nie oszukujmy się... Modelka jak i fotograf czuje się przytłoczony :/ :/ Ze studyjnymi nie ma problemu jest zachowana już komfortowa odległość ;)
Bardzo dużą zaletą lampek jest ich mobilność trzeba przyznać... Ciężko lampę studyjną wsiąść w torbę i błyskać nią na odludziu...
Warto mieć i jedno i drugie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
k-9
Im bliżej są przedmiotu tym równomierniej jest oświetlony
Ja mam całkiem odwrotne odczucia, moc światła maleje z kwadratem odległości. Aby równiej oświetlić lepiej użyć większego modyfikatora i dać go troszkę dalej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Ja mam całkiem odwrotne odczucia, moc światła maleje z kwadratem odległości. Aby równiej oświetlić lepiej użyć większego modyfikatora i dać go troszkę dalej ;)
Ależ to nie jest nic odwrotnego - potwierdzasz tylko tę starą prawdę. Załóżmy, że masz dwa softboxy o tym samym kształcie - mniejszy i większy, ale obydwa mają wielkość wystarczającą do równomiernego oświetlenia danego obiektu, to aby tak samo oświetlić obiekt mniejszym i większym - większy musisz ustawić nieco dalej od obiektu niż mniejszy. Natomiast, samo oświetlenie obiektu jest tym bardziej równomierne, im większe jest źródło światła. No to kiedy źródło światła jest "większe"? Wtedy kiedy jest ono bliżej obiektu, który oświetla, prawda?
Wniosek jest jeden - mocy lamp i wielkości softboxów nigdy za dużo :D.
Wielkość softboxa to miękkość światła i powierzchnia. Równomierność zależy od odległości, dla przykładu robimy zdjęcie z jednym softboxem w plenerze, dajemy go bardzo blisko modelki np z prawej strony 45* i ta strona będzie jaśniejsza może nawet przepalona. Gdy go trochę odsuniemy uzyskamy twardsze światło większej powierzchni, słabsze, ale równomierniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Wielkość softboxa to miękkość światła i powierzchnia. Równomierność zależy od odległości, dla przykładu robimy zdjęcie z jednym softboxem w plenerze, dajemy go bardzo blisko modelki np z prawej strony 45* i ta strona będzie jaśniejsza może nawet przepalona.
Przepalona będzie zawsze tylko i wyłącznie z winy fotografa. Miękko rozświetlone miejsca na obłym obiekcie, czyli te "niby przepalenia" są po prostu większe, jeśli soft stoi bliżej.