chciałbym tańszy zamiennik, ale tak jak Janusz podpowiedział - wolałbym tulipana ale ze sztywnego tworzywa a na allegro chyba wszystko jest gumowe :|
Ogólnie do 50mm 1.8 na 100% jest 52mm ?
Wersja do druku
Tak, 52mm.
Osłona w kształcie tulipana jest potrzebna po to, by nie "wchodziła w kadr" - przy tej ogniskowej zwyczajny cylinder (tak jak te, do których Ci link'a podałem) wystarczy.
--- Kolejny post ---
Jeśli bardzo Ci zależy:
http://fotozakupy.pl/oslona-obiektyw...an-52mm,13779s
http://fotozakupy.pl/oslona-obiektyw...m-czarna,3850s
:p
Takie jak z Twoich linków są na allegro, dokładnie takie same, chyba sam siebie wprowadzam w błąd i przy okazji kilkoro z Was :D
Na allegro chyba jednak są te osłony sztywne tylko je się da łatwo zdjąć i przykręcić w drugą stronę przez co nie zajmują miejsca z przodu ? czy dobrze mówię ? czy też gumowe tulipany po prostu naciąga się na obiektyw w drugą stronę?
Tu masz osłonę zamiennik do Twojego obiektywu
Canon osłona ES-62 zamiennik osłony słoneczne osłony Canon zamienniki
Na bagnet jak oryginał, bez problemu założysz oryginalny dekielek.
Jeżeli z obiektywem nie było oryginalnej osłony, zawsze używałem zamienników i nie narzekam.
Na ebaju są kompletne zamienniki ES-62 z wkręcanym adapterem i osłoną na zatrzask, jak w oryginale, za równowartość 22zł.
Co do pytania #5 o wybór filtrów, proponuję nie kupować żadnego, jeśli mają one służyć wyłącznie jako ochrona.
Ten obiektyw to twardziel: Canon Glass - YouTube ;)
Na allegro przejrzałem i skłaniam się do wyboru z tych trzech:
1) OSŁONA PRZECIWSŁONECZNA TULIPAN 52 mm MARKI MASSA (2803661726) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
2) Uniwersalna osłona TULIPAN 52 mm (2821980946) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
3) Osłona Tulipan 52mm Nikon D5100 D5000 D3100 D3000 (2782214323) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. <--- ta najbardziej schodzi wśród 52mm na allegro z tym, że sprzedający ma sporo negatywnych komentarzy, stąd raczej nie mam ochoty się w to pakować.
4) Osłona tulipan 52mm Nikon D7000 D5100 D5000 D3100 (2783034337) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. <-- tu ta sama co wyżej w tej samej cenie i sprzedający bardziej konkretny. Chyba jestem najbardziej za nią. Jakby ktoś mógł mi powiedzieć czy istnieje jakaś duża różnica między tymi 2ma pierwszymi a 3cia i 4tą ?
Niestety zaden z wymienionych powyżej tulipanów nie jest dedykowany do Canona 50/f1.8. Egzemplarze, które wymieniłes są przystosowane do Nikkora 18-55, który też ma średnicę filtra 52mm jednak jego ogniskowa jak ktoś pisał zaczyna się od 18mm stąd charakterystyczne wcięcia w kształcie tulipana. Do Canona 50/f1.8 należy kupić osłonę ES-62 lub jej zamiennik:
1) Canon Osłona przeciwsłoneczna ES-62 ES62 ORYGINAŁ (2759076094) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - oryginalna osłona
2) Osłona ES-62 do CANON EF 50mm 2w1 Jedyna tego typu (2792406948) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - wierna kopia oryginału, podobnie jak oryginał posiadająca adapter (LH-62?) umożliwiający zakładanie na zatrzask (osłona spełnia twoje wszystkie wymagania, włącznie z zakładaniem "odwrotnie na obiektyw")
3) OSŁONA PRZECIWSŁONECZNA ES-62 ES62 CANON Wawa (2783742862) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - zamiennik posiadający mocowanie na gwint filtra (zakładanie i zdejmowanie osłony odbywa się poprzez jego wkręcanie i wykręcanie co jest mało praktyczne)
dzięki, w końcu zrozumiałem co i jak.
Pozdrawiam
... Ja generalnie na drogie szkło bym kupił UV tak na wszelki wypadek... Co to 50mm to tak tanie i małe szkło, że raczej bym się nie przejmował.. Ja do swojego nie mam osłony przeciwsłonecznej, bo jakoś nigdy nie miałem potrzeby... Przy większych klamotach istnieje ryzyko, ze pukieśz w jakis kant i taniej jest wymienić filter niz soczewkę :D
Ja mam filtry UV Marumi i Hoya i nie zauważyłem różicy w jakości obrazu po założeniu i zdjęciu jednak slyszałem, że przy tanich filtrach to pojawiaja się różne cuda na zdjęciach (flary, odbicia itd)...
Co do UV to pamiętaj, aby przy nocnych zdjęciach zdjać bo będzie 'mgła'
Sama osłona przeciwsłoneczna jest często wystarczającą ochroną. UV-ka daje dodatkowe bliki, szczególnie przy zoomach.
Przy błonach analogowych miało sens stosowanie filtra UV-Haze, może stąd ta moda teraz. Generalnie UV-kę założyłbym przy trudnych warunkach atmosferycznych typu zacinający wiatr na plaży albo pustyni, focenie warunkach gdzie dużo pary wodnej, dymu albo unoszących się w powietrzu drobinek jakiejś substancji.