Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: filtr UV + osłona TULIPAN ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie filtr UV + osłona TULIPAN ?

Jest to mój pierwszy post i temat także CZEŚĆ WSZYSTKIM

Chciałbym zakupić filtr UV (głównie w celu ochrony obiektywu) oraz osłonę typu tulipan.
    Posiadam obiektyw canona 50mm 1.8 i pytania są następujące:
    1. czy oryginalny dekielek od tego obiektywu będzie pasował po zakupie filtra UV i osłony oraz po ich założeniu?
    2. czy filtr UV zwykły a nie typu slim będzie jakoś ograniczał możliwość założenia TULIPANA ?
    3. czy GUMOWA osłona typu tulipan będzie jakoś ułatwiać zakładanie dekielka ? Widziałem na aukcji, że da się tego tulipana naciągać na obiektyw wtedy zajmuje mniej miejsca itd ? Lepiej kupić gumową czy plastikową?
    4. na obiektyw 50mm 1.8 filtr oraz tulipan będzie z szerokością 58mm ?
    5. czy filtr UV będzie najlepszym wyborem jeśli chodzi o ochronę ? Czy może kupić skylight ?

Z góry dzięki za odpowiedzi !
    Ostatnio edytowane przez salas ; 25-11-2012 o 14:28

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: filtr UV + osłona TULIPAN ?

Dobry filtr UV kosztuje tyle co Twój obiektyw. Zupełnie nie ma sensu zakładanie jakiegokolwiek filtra UV czy skylight na aparat cyfrowy. Nic nie daje poza iluzorycza ochrona obiektywu. Tani filtr potrafi mocno popsuć zdjęcia. Filtr jako ochrona ma sens jedynie w warunkach bardzo ekstremalnych typu zdjęcia zawodów żużlowych zza ogrodzenia na zakręcie. Sam tulipan naprawdę wystarczy. Na filtr UV szkoda kasy i szkoda zdjęć. na tani filtr podwójnie szkoda kasy

Ps. Witamy na Forum .

Edit: za zaoszczędzone na filtrze pieniadze kup sobie miekki pędzelek do "zamiatania" pyłu z przedniej soczewki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-11-2012 o 14:57

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dobry filtr UV kosztuje tyle co Twój obiektyw. Zupełnie nie ma sensu zakładanie jakiegokolwiek filtra UV czy skylight na aparat cyfrowy. Nic nie daje poza iluzorycza ochrona obiektywu. Tani filtr potrafi mocno popsuć zdjęcia. Filtr jako ochrona ma sens jedynie w warunkach bardzo ekstremalnych typu zdjęcia zawodów żużlowych zza ogrodzenia na zakręcie. Sam tulipan naprawdę wystarczy. Na filtr UV szkoda kasy i szkoda zdjęć.

Ps. Witamy na Forum .
    Konkretna odpowiedź i takiej właśnie potrzebowałem, dzięki!
    W takim razie, jakby ktoś mógł jeszcze odpowiedzieć jaki tulipan lepiej kupić GUMOWY czy PLASTIKOWY i czy oryginalny dekielek będzie na niego pasował ? Czy też będę musiał dokupić dodatkowy pasujący na osłonę?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Dekielek zakładasz na obiektyw a nie na tulipan wiec nie ma problema. Tulipan... jakikolwiek.... Sztywny, plasticzany lepiej chroni. Te gumowce zawsze wydawały mi się atrapa, cos jak gumofilce

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    KIELCE

Ok, dziękuję za odpowiedzi Janusz
    W takim razie temat już do zamknięcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ok, dziękuję za odpowiedzi Janusz
    W takim razie temat już do zamknięcia!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Chwileczkę z tym zamykaniem!
    Może napisz co kupiłeś i jak Ci się to używa. Akurat w przypadku C50/1.8 temat nie jest trywialny.
    Kupiłeś oryginalną osłonę ES 62 za 90 zł ? Czy może zamiennik, jeśli tak to jaki?
    Jak ta osłona działa - widziałem zamienniki takie wkręcane w gwint obiektywu i takie, które mają część wkręcaną i bagnet do mocowania osłony. Oryginału nie widziałem nigdy .
    Czy można założyć dekielek jak mamy wkręconą osłonę?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    KIELCE

jak mogłem coś kupić w przeciągu kilku godzin?
    Mam zamiar zamówić coś z allegro co będzie pasować na ten obiektyw raczej tanie, nie zależy mi jakoś super na jakości ma po prostu spełniać swoją funkcję =)
    Problemem jest tylko to, że na allegro wszystko co przeglądam jest "gumowe" elastyczne i nie mogę trafić na sztywną plastikową osłonę.

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

jak mogłem coś kupić w przeciągu kilku godzin?

Problemem jest tylko to, że na allegro wszystko co przeglądam jest "gumowe" elastyczne i nie mogę trafić na sztywną plastikową osłonę.
    Bez ściemy, please - tu zobacz:Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Olka i Jacek Zobacz posta
    przejrzałem i żadnego tulipana tu nie widziałem :> i w ogóle w takim układzie te co przeglądałem w ogóle będą pasować ?
    Aukcje podpisują modelami aparatów w tym mój 600d i tam jest średnica 58mm ? Te co Ty podałeś/aś to 52mm czyli mam szukać osłony na 52mm ?
    Ostatnio edytowane przez salas ; 25-11-2012 o 22:51

Dopiero zaczyna Awatar Chtiej

przejrzałem i żadnego tulipana tu nie widziałem :> i w ogóle w takim układzie te co przeglądałem w ogóle będą pasować ?
    Aukcje podpisują modelami aparatów w tym mój 600d i tam jest średnica 58mm ? Te co Ty podałeś/aś to 52mm czyli mam szukać osłony na 52mm ?
    Tak na 52mm, ponieważ taka jest średnica filtra w 50/1.8, a z tego co się orientuję to do tego obiektywu dostępne są tylko wkręcane osłony przeciwsłoneczne (tulipan).

Chyba, że chcesz oryginalną - wówczas wkręca się adapter a osłona właściwa jest mocowana na zatrzask, oczywiście jest to rozwiązanie kilkakrotnie droższe względem wkręcanego zamiennika.
    Ostatnio edytowane przez Chtiej ; 25-11-2012 o 23:05

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów