Odp: 20D - bateria pozostawiona w aparacie rozładowuje się
A co się stanie jeśli baterię pozostawioną w aparacie na 24h wyjmiesz i włożysz z powrotem do aparatu? Może to po prostu problem ze stykami i bateria jest naładowana ale zły kontakt powoduje, że aprat myśli inaczej?
Cokolwiek się dzieje jest jakiś problem. I raczej nie z baterią skoro naładowana wystarczy na kilkaset zdjęć. Mi raz sie przydarzyło, że naładowane baterie pozostawione w gripie przez dobę rozładowały się. Nie mam pojęcia dlaczego, stało się tak tylko raz.
Wystarczy lekko dogięty styk i upływ prądu może się pojawić. Kup nowy zamiennik i wtedy zobaczysz czy z nim też takie siupy się dzieją. Jeśli tak to puszka do serwisu.
Cytat:
-zostawiam baterię poza aparatem > mija X czasu > wkładam baterię do aparatu > aparat włącza się i działa prawidłowo - wniosek: bateria nie rozładowan
Wniosek szybki IMHO.
Cały czas nie piszesz ile wówczas zdjęć zrobisz na tej baterii, z próby nie z pamięci..Dopiero taka informacja coś mówi.
Tak czy owak jedna bateria do aparatu nawet najlepsza ,to o jedna za mało.Są do 20d swietne zamienniki w groszowej cenie.
może coś być w tym rozładowywaniu, kiedyś w moim dawnym 20d raz mi sie zdarzyło, że w pełni naładowana po nocy w aparacie padła. Zdarzyło sie to jednak tylko raz, później już wszystko było ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Wniosek szybki IMHO.
Cały czas nie piszesz ile wówczas zdjęć zrobisz na tej baterii, z próby nie z pamięci..Dopiero taka informacja coś mówi.
Tak czy owak jedna bateria do aparatu nawet najlepsza ,to o jedna za mało.Są do 20d swietne zamienniki w groszowej cenie.
Postaram się zrobić test ile zdjęć uda się zrobić.
Jeśli chodzi o zamienniki, możesz polecić konkretną firmę? Naczytałem się w internecie bardzo różnych opinii.
Może weź naładuj baterię do 100% porób trochę zdjęć i na koniec zobacz jaki jest procent naładowania. Potem wyjmij baterię z body i jak ponownie włożysz zobaczysz czy wynik bardzo odbiega od poprzedniego stanu. Bedziesz wiedział czy to bateria słaba czy też aparat ją rozładowuje. Jeśli chcesz kupić zamiennik to kup Deltę albo Phottix-a. Nie kupuj najtańszych no name, bo zdarza sie że puchną i jest problem. Ja osobiście preferuję oryginalne akumulatory.
Cytat:
Zamieszczone przez
maru
Hmm... Wygląda to tak:
-zostawiam baterię w aparacie > mija 24h > aparat nie włącza się - wniosek: bateria rozładowana
-zostawiam baterię poza aparatem > mija X czasu > wkładam baterię do aparatu > aparat włącza się i działa prawidłowo - wniosek: bateria nie rozładowana
Mam dokładnie taki sam problem w 7D. Nie jest to na pewno wina baterii, gdyż rozładowuje wszystkie, nawet nowe. Rozebrałem dzisiaj korpus i po wykonaniu pomiarów doszedłem do wniosku, że jest to wina zepsutego czujnika otwarcia lampy błyskowej- jest cały czas zwarty i MZ nie wyłącza przetwornicy lampy. Odłączyłem go tymczasowo i włożyłem baterię okaże się za parę dni, czy miałem rację.
Jestem przekonany, że nie jest to wina baterii. Kiedyś zakładałem wątek (nie mogę znaleźć, usunięty ?) bo z takim samym problemem borykałem się i wciąż borykam w moim 450D. Z braku czasy i funduszy nigdy nie odesłałem aparatu do serwisu i wciąż nie wiem co jest przyczyną rozładowywania baterii. Dodam tylko, że zauważyłem, że nawet kiedy uda mi się trafić i włączyć aparat na prawie rozładowanej baterii na ekranie stan baterii pokazuje się jako full. Aparat robi parę zdjęć po czym słychać wyraźnie, że wolniej klikają ruchome części w środku i wyłącza się. A! I jeszcze dodam, że problemy pojawiły się krótko po tym jak zacząłem używać gripa (nieoryginalnego).
--- Kolejny post ---
znalazłem stary wątek - http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/450d-ssie-baterie-jak-szatan-75959/ - wcześniej coś słabo szukałem :)
podobny problem występował e analogowych eosach. Tam problem leżał w płycie głównej która miała jakiś chip spalony. w przypadku analogów naprawa była nieopłacalna.Kondensator lampy błyskowej może też rozładowywać baterie.Mowa o wbudowanej lampie- może użyłeś jej i mimo zamknięcia ciągle ładuje?
zadzwon do serwisu oficjalnego lub tutaj: Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Czapskich 1
Mogę polecić bo robią w przystepnej cenie co prawda z wysyłka się guzdrali ale zmieścili się w przewidywanym czasie naprawy