Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 20D - bateria pozostawiona w aparacie rozładowuje się

Domyślnie 20D - bateria pozostawiona w aparacie rozładowuje się

Witam, od jakiegoś czasu zaobserwowałem następujący problem: jeśli po "odstawieniu na półkę" aparatu zostawiam baterię w środku, przy następnej próbie uruchomienia okazuje się że bateria jest rozładowana do zera. Aparat nawet się nie włącza, nie pokazuje ostrzeżenia. Nie potrafię powiedzieć ile czasu zajmuje takie rozładowanie, ale myślę że wystarczą nawet 24 godziny. Bateria to oryginał, dedykowana, kupiona fabrycznie z aparatem. Wyjęta z aparatu może leżeć długo i nie rozładowuje się. O mojego Canona zawsze dbałem, nigdy nie upadł, nie był zamoczony, przebieg to około 25 000 zdjęć. Dzisiaj zauważyłem że na spodzie body brakuje jednej śrubki, właśnie przy pokrywie baterii. Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z problemem (wilgoć dostała się do środka?), nie wiem czy śrubki brakowało od momentu zakupu. Z aparatem ani baterią nie miałem nigdy żadnego problemu, bateria wytrzymuje około 400 klapnięć, zawsze ładowana dedykowaną ładowarką Canona.

Jeśli ktoś wie czym może być spowodowane rozładowywanie to będę wdzięczny za pomoc. Chciałbym się przede wszystkim dowiedzieć czy to raczej kwestia aparatu, czy baterii.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: 20D - bateria pozostawiona w aparacie rozładowuje się

Masz jedną baterię? Jak długo jej używasz?Sprawdzałeś czy zachowała pojemność?
    IMHO bateria wymaga wymiany lub regeneracji.Najlepiej pozycz lub kup drugą.Nie sądzę aby śrubka miała wpływ.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-11-2012 o 16:11

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez maru Zobacz posta
    20D ... Bateria to oryginał, dedykowana, kupiona fabrycznie z aparatem.
    Mozna sie co najwyzej dziwic ze jeszcze dziala chociaz przez chwile. Ja oryginalnej baterii juz dawno nie mam, a aparat jest mlodszy. Kup nowa baterie i problem sie rozwiaze

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko, czy może to być wina baterii, jeśli bateria wyciągnięta z aparatu trzyma dobrze. A bateria wciąż działa bo aparat kupiłem gdzieś w 2009r i był prawie nowy a używam zupełnie amatorsko.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

A ile zdjęć jesteś w stanie wykonać na tej baterii?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Tak jak napisałem, wydaje mi się że około 400. Jeśli przesadzam, to powiedzmy 200. Na pewno nie jest to jakaś mała liczba w okolicach 50-100.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez maru Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko, czy może to być wina baterii, jeśli bateria wyciągnięta z aparatu trzyma dobrze. A bateria wciąż działa bo aparat kupiłem gdzieś w 2009r i był prawie nowy a używam zupełnie amatorsko.
    Skąd znasz stan baterii poza aparatem?
    Aparat pobiera pewną ilość prądu nawet wyłaczony.Dlatego ja wyczerpuje.
    Bez konkretnego pomiaru obciążalności czy pojemności nie mozesz ocenić stanu baterii.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Mozna sie co najwyzej dziwic ze jeszcze dziala chociaz przez chwile. Ja oryginalnej baterii juz dawno nie mam, a aparat jest mlodszy. Kup nowa baterie i problem sie rozwiaze
    Ja mam jeszcze starszą lustrzankę i bateria działa, ale zdjęć tyle co nowszą baterią nie zrobię.
    Rozładowuje sie także szybciej niż nowsza ale nie w ciągu 24 godzin.
    Ale bateria baterii nie równa więc kup nowszą i wtedy sprawdzisz czy aparat OK.

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Skąd znasz stan baterii poza aparatem?
    Aparat pobiera pewną ilość prądu nawet wyłaczony.Dlatego ja wyczerpuje.
    Bez konkretnego pomiaru obciążalności czy pojemności nie mozesz ocenić stanu baterii.
    Hmm... Wygląda to tak:

-zostawiam baterię w aparacie > mija 24h > aparat nie włącza się - wniosek: bateria rozładowana
    -zostawiam baterię poza aparatem > mija X czasu > wkładam baterię do aparatu > aparat włącza się i działa prawidłowo - wniosek: bateria nie rozładowana

Dodam że problem pojawił się stosunkowo niedawno. Aparat mam kilka lat, wcześniej nie było takiego efektu, tj zostawiałem baterię wewnątrz i mogła tam sobie leżeć długo.

Dziękuję wszystkim. Na razie poszukam oryginalnej, nowej baterii Canonowskiej w dobrej cenie. Chyba że polecacie jakieś dobre niedrogie zamienniki.
    Ostatnio edytowane przez maru ; 23-11-2012 o 01:30

Pełne uzależnienie

Zaminiki kosztuja mniej niz polowe ceny oryginalu, szkoda kasy na oryginal.
    Uzywalem zamininka PISEN rownolegle z oryginalem, obie padly w tym samy czasie (roznica chyba miesiaca).
    Teraz mam trzy, 2xPisen'y i jeszcze jaks zamienik i dzialaja bez problemu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów