ja 40d robię 1200 i ziarno jest do przeżycia
rób śmiało do 1600
z pożyczeniem sprzętu to do wysyłkowej wypożyczalni a nie na forum.....
Wersja do druku
ja 40d robię 1200 i ziarno jest do przeżycia
rób śmiało do 1600
z pożyczeniem sprzętu to do wysyłkowej wypożyczalni a nie na forum.....
No nic zobaczę jak to będzie na miejscu. W razie potrzeby dam 1600 i będę cykał :) Zawsze warto czegoś spróbować...
Dlatego zdjęcia z koncertów na stronach discopolowców to świetna dawka humoru :)
Okrutny jesteś ;)
Mateusz -
użyj przysłony 2:0
ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
fotografuj seriami
AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
Zmień obiektyw na USM
Dziękuje bardzo :) Jeśli chodzi o nowy obiektyw - robię wszystko żeby go zdobyć... Pracuje praktycznie na 2 zmiany od poniedziałku do soboty więc to nie jest tak że tylko narzekam i czekam na cud ;-) Jednak warto się poradzić przed takim wyzwaniem na forum. Gdyby nie Ty pstrykałbym na AI Servo. W takim razie pozostaje mi tylko czekać na niedzielny wieczór...
Jeśli angielski Ci nie przeszkadza to zobacz to:
How To set your Light Meter for Concert Photography - YouTube
oraz inne filmy Jareda Polina.
No i w ogóle : Youtube i "concert photography" i masz czego szukasz.
Na 550D nie bój się używać ISO 3200! Tylko odpowiednio je używaj ;) Ale staraj się nie przekraczać 1600. C 50mm jest "w sam raz", nie za szeroka, nie za wąska, nijaka, ale jest jasna :) Nie zgodzę się że jest za wolna, było mi dane fotografować kilka koncertów zespołów "disco polo" i dawał radę (psuł jakieś 1 na 5 zdjęć), chociaż jak mogłem używałem szkiełek z USM (np. 85 1.8) ale również 55-250 IS i byłem zadowolony z efektów na ISO 3200 i f/5.6 ;)
Dziękuje za wypowiedz :) W takim razie będę walczył 50-tką.
A może ktoś sprzeda patent na odszumianie zdjęć? Nigdy nie miałem styczności z odszumianiem (z inną obróbką w PS jak najbardziej miałem do czynienia). Pewnie po koncercie będą zaszumione a nawet lekkie usunięcie szumu będzie czymś wspaniałym :)
Neat image program lub plug-in do PS - płatny
Lub akcje do PS Janusza Body Index of /downloads - (moje akcje .atn - F6 odszumianie). Tu więcej: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
Bardziej niż szumem przejmował bym się przepaleniami - na wysokich ISO szczególnie "dokuczliwe"