Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Sporo tu się ostatnio czyta na temat jakości najlepszych bezlusterkowców.
rozumiem zalety (głownie waga i rozmiary) ale zastanawiam się poważnie czy jakikolwiek bezlusterkowiec
jest mi w stanie zastapić godnie zestaw 5D + 35/1.4 L
Jakie są wasze opinie na ten temat? Moim zdaniem jeszcze nikt czegoś co dawalo by efekt j.w. nie sprzedaje.
(obrazek, iso, glębia ostrości, wizjer a nie ekranik)
Jakieś typy?
dziwne pytanie ale ok moge Ci coś napisać, o ile interesuje Cie doświadczenie kogos kto temat przerobił, to akurat mam i 5d z 24L i od momentu premiery mam też olympusa pena LP1 z 14mm czyli ogniskowa 28mm i zastapienie 5D jest jak najbardziej możliwe, a dziwne pytanie bo zupełnie nie wiem co to znaczy godnie? Zdjęcia są bardzo wysokiej jakości, robiłem nawet tym olympusem sesję w studiu, zdjęcia wyszły bardzo dobre. Myslę ze z powodzeniem możesz sobie ten aparat brać na wakacje zamiast 5D z tą 35mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Bo patrząc na wielkości szkieł do Leici to jednak myślę, że da się :D
Latające lustro to przekleństwo SLR. Bez tego klamota jak widac można projektować zwarte, jasne szerokie obiektywy. Tylna cześć obiektywu w bezlusterkowcu może włazić do środka niezależnie od płaszczyzny bagnetu. Dla obiektywu tele nie ma to wielkiego znaczenia ale dla UWA priorytetowe. Innym problemem z kolei staje się zrobienie sensownego wizjera.
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
A praw optyki w jakim sensie?
Bo patrząc na wielkości szkieł do Leici to jednak myślę, że da się :D
Co do optyki chodziło mi o układ matryca(wielkość)+obiektyw = ilość światła i w jaki sposób ono pada na matrycę (brzegi) w mikro4/3 vs FF.
Z optyką Leica, da się z pewnością ale wg mnie szkoda jej do matrycy mikro 4/3 ;-).
Re: Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Dokładnie tak jest, o ile matryce bezlusterkowców są coraz lepsze (mam omd-em5 + 12/2+25/1.4+45/1.8 ale również 5dIII+L+zeiss) to niestety optyka do nich niestety ale nie dorównuje zestawom FF+dobre szkła (L, zeiss) i wg mnie nawet w przyszłości nie dorówna. Praw fizyki i optyki (jak niektórzy by chcieli) nie da się zmienić :grin:.
Czyli jednak co najwyżej Fuji + Zeiss albo Leica? Nie wygląda to zachęcająco jeśli chodzi o ceny co chyba potwierdza, że "pogłoski o śmierci DSLR są przesadzone". Mimo wszystko szkoda czasem pleców, czekam na nowe słoiki z Fuji i X E1.
?
Odp: Re: Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Czyli jednak co najwyżej Fuji + Zeiss albo Leica? Nie wygląda to zachęcająco jeśli chodzi o ceny co chyba potwierdza, że "pogłoski o śmierci DSLR są przesadzone". Mimo wszystko szkoda czasem pleców, czekam na nowe słoiki z Fuji i X E1.
?
Cena miniaturyzacji bezlusterkowców + b.dobre (zeiss lub leica) i małe szkła jest wręcz rujnująca. Szkła Fuji są niestety gorsze od olka.
Na pocieszenie mamy nowe, b.dobre nowe szkła zoom w dslr niestety również drogie ;-).
Bezlusterkowiec nie zastapi ci 5d, czy innej lustrzanki FF, ale w wielu wypadkach będziej znacznie lepszym jej uzupełnieniem niż kompakt.
Uwierz mi próbowałem wielu konfiguracji uzupełniających moją pełnoklatkową lustrzankę i dopiero obrazek z bezlusterkowca o matrycy APS-C w pełni mnie zadowolił. :)
Re: Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
downunder
Bezlusterkowiec nie zastapi ci 5d, czy innej lustrzanki FF, ale w wielu wypadkach będziej znacznie lepszym jej uzupełnieniem niż kompakt.
Uwierz mi próbowałem wielu konfiguracji uzupełniających moją pełnoklatkową lustrzankę i dopiero obrazek z bezlusterkowca o matrycy APS-C w pełni mnie zadowolił. :)
Pozwole sobie odświerzyć temat ...
W tej konfiguracji chyba ten mniejszy będzie miał już przewagę moim zdaniem (waga, wielkość, autofocus i obrazek podobny, cena).
Compact Camera Meter
Z naciskiem na "podobny obrazek" gdyż żaden bezlusterkowiec nie da obrazka jak puszka FF, z tym można żyć ;) ale trzeba mieć tego świadomość :-P.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Z naciskiem na "podobny obrazek" gdyż żaden bezlusterkowiec nie da obrazka jak puszka FF, z tym można żyć ;) ale trzeba mieć tego świadomość :-P.
Powiedz to właścicielom M9 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Dokładnie tak jest, o ile matryce bezlusterkowców są coraz lepsze (mam omd-em5 + 12/2+25/1.4+45/1.8 ale również 5dIII+L+zeiss) to niestety optyka do nich niestety ale nie dorównuje zestawom FF+dobre szkła (L, zeiss) i wg mnie nawet w przyszłości nie dorówna. Praw fizyki i optyki (jak niektórzy by chcieli) nie da się zmienić :grin:.
Ktoś porównywał (czytałem w necie) obiektywy Zeissa z nowymi obiektywami Fuji (X-Pro1/X-E1) i Fuji wypadły lepiej i co ciekawe ostrzej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Co konkretnie masz na myśli pisząc "nie da"? Widziałeś porównania obrazka Fuji X-Pro1 z 5D oba z jasnymi szkłami? To byś się zdziwił.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Cena miniaturyzacji bezlusterkowców + b.dobre (zeiss lub leica) i małe szkła jest wręcz rujnująca. Szkła Fuji są niestety gorsze od olka.
Na pocieszenie mamy nowe, b.dobre nowe szkła zoom w dslr niestety również drogie ;-).
Konkretnie co gorsze?
Generalnie cyfra to kompromizm, nawet Leica Monoichrome nie dorówuje w przejsciach tonalnych ani w tym co dzieje się na styku świateł i cieni tradycyjnej błonie. Róznice są wciąż zasadnicze, widać to oczywiście najmniej na formacie pocztówki, ale matryca Fuji robi to najladniej. W naturalności obrazka i czystości kolorów z rzeczonych bezlusterkowców Fuji jest znacznie przed Olkiem, który ma raczej chłodne kolory. Porównaj skórę z Olka z Fuji to zobaczysz 'olkowy" zafarb.