Odp: Mini studio co potrzebne?
Softy 40x60 - szału nie ma... Nie licz na super jakość światła.
160ws - to raczej słabe lampki, licz się z tym, że jak zachce Ci się pobawić w ciekawsze modyfikatory od tych powyżej to może braknąć mocy.
Jak będziesz chciał dalej się rozwijać w tym kierunku to może się okazać, że każdy z elementów będzie do wymiany...
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
Softy 40x60 - szału nie ma... Nie licz na super jakość światła.
160ws - to raczej słabe lampki, licz się z tym, że jak zachce Ci się pobawić w ciekawsze modyfikatory od tych powyżej to może braknąć mocy.
Jak będziesz chciał dalej się rozwijać w tym kierunku to może się okazać, że każdy z elementów będzie do wymiany...
dziękuję za podpowiedzi, ale tak jak pisałem chciałbym tylko robić portrety rodzinie, dodatkowo 580EXII - mam nadzieję, że na taką amatorkę to wystarczy... no chyba że do 1000zł uda się Wam mi co innego podpowiedzieć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
dziękuję za podpowiedzi, ale tak jak pisałem chciałbym tylko robić portrety rodzinie, dodatkowo 580EXII - mam nadzieję, że na taką amatorkę to wystarczy... no chyba że do 1000zł uda się Wam mi co innego podpowiedzieć :)
Jak masz jeszcze 580-tke to brałbym 2 lampy ale mocniejsze i z większymi softami...albo jeden soft duzy, jeden mniejszy. 40x60 do całych postaci to porażka moim zdaniem.
na razie portrety ale jak masz 580 to widac apetyt rosnie, moze lepiej kup od razu cos lepszego a nie najtanszego
Cytat:
Zamieszczone przez
arekhit
na razie portrety ale jak masz 580 to widac apetyt rosnie, moze lepiej kup od razu cos lepszego a nie najtanszego
chętnie, z tym, ze na allegro są setki aukcji, ale mi jako laikowi ciężko ocenić coś wartościowego w rozsądnej cenie
no więc tak, mam statyw do kórego kupiłem:
Kabel synchro e-TTL CANON 5D MK II III 1000D 450D (2735100435) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
do tego dokupiłem białą parasolkę - wieszam ją na statywie i poprzez ten kabelek wyzwalam na niej EX580II - to jako światło główne - do tego wziąłem blendę 90X120 5w1 - jednak muszę dokupić jeszcze jedną lampę wypełniającą... i teraz, czy poniżasza lampa jako uzupełniajaca będzie ok?
Lampa błyskowa Yongnuo YN-460II Canon Nikon Pentax (2752330684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
powiesiłbym ją na drugim statywie, tylko teraz pytanie - jak mam wyzwalać tą dodatkową lampę? pociągnąć kabelek SYNCHRO PC-PC? czy wystarczy wbudowana w niej fotocela (czy zadziała skoro lampa nie bedzie patrzyła bezpośrednio na błysk tylko np będzie odrócona na parasolkę?) - jaka jest skuteczność takiej wbudowanej fotoceli?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc... :)
zadziała w pomieszczeniach, w plenerze nie(słabo) i tyle;
fotocela wystarczy Ci, żeby pobawić się dwoma źródłami światła
Ja Ci zaproponuję tą lampę.
Niedawno był z nią u mnie kumpel i w połączeniu z blendą daje świetne efekty.
Dla mnie plus, że daje cały czas światło, nie błyska.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Ja Ci zaproponuję
tą lampę.
Niedawno był z nią u mnie kumpel i w połączeniu z blendą daje świetne efekty.
Dla mnie plus, że daje cały czas światło, nie błyska.
dzięki za podpowiedź - myślałem o takim rozwiązaniu, ale 1. córka mi oślepnie jak już przy ustawianiu ;) 2. na prąd nie zarobię ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
1. córka mi oślepnie jak już przy ustawianiu ;)
Spokojnie. Po pierwsze masz regulację w postaci ile żarówek ma świecić. Po drugie używaliśmy to z dyfuzorem. Można również oczywiście bez niego.
Cytat:
2. na prąd nie zarobię ;)
Nie przesadzaj, przecież nie będzie się palić na okrągło :-)