Odp: Puszkowo/systemowe dylematy, czyli d700 / 1d III / d600
Jak kupisz sobie C300/4L IS za 5k zł do APS-C to masz 480mm/4 i sensowny IS. Zabacz sobie ile kosztuje takie bydle na FF o tej jasności.
A sport wyjatkowo się nadaje do odszumiania i wyostrzania ( w odróżnieniu od krajobrazu np). Jak wyczaisz optymalną kombinacje suwaczków w LR to przy ISO 3200 będzie sladowy szum z tego 7D.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
... przy ISO 3200 będzie sladowy szum z tego 7D.
Zwłaszcza jak się prawidłowo naświetli. http://www.canon-board.info/tips-and...-wynika-12704/
Przy niedoświetlonej klatce to i z d700 szumy wyjdą ;)
W sumie nie powiedzieliście mi nic nowego, ale daliście kopa i skutecznie sprowadziliście na ziemie :D Tego chyba było mi trzeba.
a, jak zmienisz puszkę na n700, to będziesz rzadko na canonboarda zaglądał ;-) endOT
masz już szkła doświadczenie z C więc, dla pewnści pożycz 1dIII i porównaj w bojowych warunkach, w łódzi pewnie kogoś uprzejmego namierzysz; jeśli obrazek i iso z jedynki Ci nie pomoże to zmiana sysu na N pewnie też nic nie zmieni
Problem jest gdzie indziej. Zdjęcia sportowe to trudny temat, jesteś zazwyczaj daleko, akcja zmienia się jak w kalejdoskopie, nie masz wpływu na światło i w ogóle kaszana.
Picture 2015 Ť 100 Great Football Photos of the Decade: Part 1 ť Who Ate all the Pies
Czy tu przeszkadza szum? Uczyć się. Od najlepszych.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
przeszkadza, kijowe zdjecie jak na dzisiejsze standardy, nawet kadr jest kijowy
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Powodzenia w fotografowaniu np. koszykówki do ktorej idealnie nadaje sie 50mm itd.
? kosz to akurat jedna z dyscyplin gdzie potrzeba ogniskowych od 17-28 do 300-400mm. Jak juz sie upierac przy jednym szkle to standardowe 70-200, a nie jakies 50mm ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
W sumie nie powiedzieliście mi nic nowego, ale daliście kopa i skutecznie sprowadziliście na ziemie :D Tego chyba było mi trzeba.
Kurcze, a pamiętam jeszcze ten watek jak zmieniałeś 1dmk2 na 7d, wtedy tłustym druczkiem mi wypisywałeś na pw, że 7d to spełnienie marzeń i wystarczy do wszystkiego.
Jak kiedyś napisał mi znajomy z chin. Jak ceny 1dmk3 były wysokie, to kupił 7d, jak teraz cena jest adekwatna, to i tak kupiłby 7d. Dlaczego? Nie z powodu cropa, ale posiadanych szkieł. Nie wiem, co teraz masz, ale wymieniane szkieł to bzdura... Lepiej tego nie robić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Andrus
przeszkadza, kijowe zdjecie jak na dzisiejsze standardy, nawet kadr jest kijowy
swietny kadr, swietna fota ukazujaca emocje
Cytat:
Zamieszczone przez
Andrus
? kosz to akurat jedna z dyscyplin gdzie potrzeba ogniskowych od 17-28 do 300-400mm. Jak juz sie upierac przy jednym szkle to standardowe 70-200, a nie jakies 50mm ;)
Wybacz, ale powinieneś znać zdjęcia kolegi sebcio80 i on kosza w 90% robi/robił na 50mm. No chyba, że uważasz go za kiepskiego fotografa sportowego, ale to wtedy się nie dogadamy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Andrus
nawet kadr jest kijowy
Chyba zapomniałeś jakiegoś emota, bo przecież nie na poważnie.