Odp: Kalibracja obiektywu pod body
ja mialem korekte i wlasnie - co przy zmianie puszki jesli obiektyw byl strojony do body
chyba tylko z tym body bedzie korekta,z innym body powinien byc jak sklepowy na 0 chyba, niestety jasno niezostalo napisane jak to wlasciwie jest ... wiec jak to jest
Cytat:
Zamieszczone przez
tomdz
Z tego co mi wiadomo, to nie masz racji i korekcja pod konkretny egzemplarz szkła jest także zapisywana w body.
Jednocześnie w obiektywie i w body? Jaka w tym logika? I co, w takim 550D można zapisać aby rozpoznawał konkretny egzemplarz szkła i dawał korektę? Bez urazy - toż to pobożne życzenia wyznawców Kościoła Miłościwie Nam Kupujących.
Z resztą, serwis już tłumaczył w tym wątku jak jest z kalibracją.
to napisz jak jest bo kilka osob nie kuma
Nie wiem co jest w tym tak trudno zrozumieć?
Pytanie było o kalibrację serwisową obiektywu do body. No to logiczne jest na czym polega kalibracja obiektywu do body - na regulacji obiektywu względem danego body. Siłą rzeczy może on teraz inaczej niż przed regulacją, współpracować z innymi body, prawda?
System, który pozwalałby na zapisanie danych korekcyjnych dla indywidualnych obiektywów w body, oraz dla indywidualnych body w obiektywie, nie występuje, lub ..Canon trzyma to w tajemnicy, tylko po co. Zbyt piękne, aby było prawdziwe, ale jeśli naprawdę jest możliwe w serwisie, to trzeba zrobić i po kłopocie.
Mikroregulacja AF w body (jeśli jest) rozpoznaje poszczególne obiektywy (z pewnymi ograniczeniami dotyczącymi kilku egzemplarzy tego samego modelu szkła) i można zapisać stosowne korekty w body, oddzielnie dla każdego obiektywu, ale to się robi samemu, bez serwisu. I wtedy można sobie w każdym body z mikroregulacją ustawić korekty do wszystkich posiadanych obiektywów.
Witam,
Przyłączę się jednak do pytania, bo dalej odpowiedź CSI FOTO I VIDEO nie wyjaśnia, jakie i gdzie zapisywane są dane o kalibracji obiektywu (jest zbyt ogólna). Załóżmy, że mam dwie puszki 550D i 600D (obie bez mikroregulacji w body). Pierwsza źle współpracuje z obiektywem XXX (wyraźny FF) ale dobrze z innymi obiektywami, druga puszka dobrze ze wszystkimi, w tym z XXX (brak FF/BF). Chcę wysłać puszkę 550D + obiektyw XXX do kalibracji z zaznaczeniem, aby w puszce nic nie zmieniać (aby dalej z pozostałymi obiektywami działało tak jak teraz). Pytanie - czy po kalibracji przez CSI obiektyw XXX będzie dalej idealnie współpracował z drugim body 600D ?
Według Kuba1 - NIE
Cytat:
Zamieszczone przez Kuba1
Pytanie było o kalibrację serwisową obiektywu do body. No to logiczne jest na czym polega kalibracja obiektywu do body - na regulacji obiektywu względem danego body. Siłą rzeczy może on teraz inaczej niż przed regulacją, współpracować z innymi body, prawda?
Według CSI - TAK
Cytat:
Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO
Kalibrowany jest dany zestaw i w tym przypadku została zastosowana taka procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń.
... czyli drugiego body (660D) oraz pozostałych obiektywów (urządzenie = body, obiektyw). [EDIT: nie zmieni ustawień, czyli nadal obiektyw XXX będzie współpracował z 600D (inne posiadane urządzenie) jak dotychczas, oraz oczywiście lepiej z 550D (już bez FF)]
Proszę uprzejmie o odpowiedź CSI: będzie współpracował (CSI ma rację, bo w pamięci obiektywu zapisywane są ustawienia korekcji TYLKO dla tego dostarczonego body, tzn. numer seryjny body) czy też niekoniecznie (Kuba1 ma rację, bo w danych korekcyjnych NIE MA informacji o body, z którym ten obiektyw kalibrowano - lub kalibracja jest mechaniczna a nie elektroniczna) ?
Pozdrawiam, Alex
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jednocześnie w obiektywie i w body? Jaka w tym logika?
Nie. Źle się wyraziłem. Pisząc 'także', chodziło mi o to, że podobnie jak przy kalibracji body, także przy kalibracji szkła poprawka jest zapisywana w body. I TYLKO w body.
Dzień dobry.
Szanowni Państwo, proszę o Wasze uwagi i rady.
Otóż dwa razy wysyłałem do CSI w celu kalibracji aparat i obiektywy i mimo moich uwag zostałem "odesłany z kwitkiem".
Głębsza ingerencja w ustawienia obiektywu lub aparatu skutkowałaby odebraniem gwarancji na wykonanie usługi.
Więc jak to jest ? Canon daje sprzęt do testowania, kalibracji aparatów i obiektywów ale nie pozwala na większą ingerencję, wykraczającą poza ich normy.
Mimo, że błąd jest widoczny nawet na przesłanym mi zdjęciu wykonanym w CSI. CSI przestawi (na moje żądanie) centrum ostrości, ale zabierze gwarancję na tę usługę. Tak więc kółko się zamyka a ja mam aparat i obiektyw L-kę do makro, który nie ostrzy prawidłowo i widać to nie tylko na moich zdjęciach, ale także na zdjęciu z CSI. Technicy z CSI twierdzą, że wszystko jest w najlepszym porządku i zgodnie z zaleceniami Canona. Na dodatek odpisują, że mój obiektyw nie wymaga kalibracji z EOS-em 650D (nie wiem czyim, bo ja takiego nie mam i nie miałem). Na podstawie tych okoliczności twierdzę, że lekceważą klienta.
Nie wiem jak się tu dodaje zdjęcia więc zainteresowanym mogę wysłać na ich pocztę.
Co w takim przypadku powinienem zrobić. Sprzęt jest na gwarancji.
Pozdrawiam
Na podstawie art.8 ust.1 w zw. z art. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego zażądać do sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę towaru na nowy.
--- Kolejny post ---
Możesz fotkę podesłać na adres Januchta@op.pl.
Jest mały problem, nie wiem co jest złe body czy obiektyw. muszę poczekać na odpowiedź z Canon Polska
Fotki wysłałem.
Kupiłeś obiektyw po to żeby czekać. Może to też jest jakiś sposób na fotografię. Nie bierz tego na poważnie to taki skrót myślowy Błąd może być po stronie aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzegorzR
Jest mały problem, nie wiem co jest złe body czy obiektyw. muszę poczekać na odpowiedź z Canon Polska
Fotki wysłałem.