Odp: Zdjęcia nocne, podejscie, wyposażenie, doświadczenie.
Ja proponuję nakręcić filtr UV (w zasadzie, to go nie odkręcać z obiektywu) i filtr ten wyczyścić środkiem przeciw parowaniu soczewek okularowych. I po krzyku. Można jeszcze zastosować metodą nurków, którzy zabezpieczają maskę: posmarować mydłem w płynie, poczekać aż zaschniae, a potem spłukać pod wodą :P Delikatnie osuszyć.
aag czesto robie zdjęcia w nocy i pleciesz głupoty. Przód nie zaparuje, to komora lustra i tył.... Jedynie czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_zibi
aag czesto robie zdjęcia w nocy i pleciesz głupoty. Przód nie zaparuje, to komora lustra i tył.... Jedynie czas.
dj_zibi: ale o co Ci chodzi? Przecież yogi6661 pytał o parującą soczewkę, a nie komorę lustra i jakiś tył - o których wspominasz...
Cytat:
Zamieszczone przez
yogi6661
Witam,
W związku z zdjęciami nocnymi zwracam się z prośbą o kilka rad.
1. Parująca soczewka obiektywu
Bo w fotografi cierpliwym trzeba byc, ogrzewanie, spmarowanie to jakies karkolowne pomysly, trzeba poczekac az obiektyw i cala reszta (oprocz fotografa ;-) ) bedzie mial temperature otoczenia i wszystko. Jak juz wyzej napisano, zaparuje jak zimny obiektyw wyniesiemy/wniesiemy do cieplego i oczywiscie nie zawsze, zalezy od wilgotnosci i roznic temperatur.
Cytat:
Zamieszczone przez
aag
Ja proponuję nakręcić filtr UV....
Co prawda nie mam zielonego pojęcia, ale proponuje nie nakręcać żadnych dodatkowych filtrów,... ani filtruff. Bardzo często przydaje się osłona przeciwsłoneczna - słyszałem jak dwie panie w zieleniaku mówiły :) ...dziwne przeciwsłoneczna w nocy???