Odp: [Precel] Dzieciaki i nie tylko
Cytat:
Zamieszczone przez
Precel
(...)Robię na laptopie (..)
i mamy sedno sprawy, to jest zasadniczy problem, z tego co mi wiadomo (nie mam laptopa, wyczytane tu na forum) ekrany laptopów nie nadają sie za bardzo do zabaw z obróbką, właśnie z uwagi na mega przekłamania. Ja co prawda mam zwykły monitor LCD z matrycą TN, ale jednak jak dotychczas, nigdy nie miałem z kolorami problemów (przynajmniej nikt nie zgłaszał ;)).
Jeśli zamierzasz bawić sie bardziej z foto to sugerowałbym kupić jakiś „stacjonarny” monitor, d którego podpinałbyś lapka. Zresztą jak masz kolegę w labie, to można założyć, że się zna – pogadaj z nim na ten temat.
Odnośnie ustawiania WB to założenia robisz słuszne, tylko teoretycznie najlepiej ustawić WB na szarym właśnie, jak w Lr bierzesz pipetę to zwróć uwagę, że jak najeżdżasz na fotę to masz na bieżąco aktualizowane wartości koloru w danym miejscu (koło pipety, pod zbliżeniem) i najlepiej znaleźć 82 dla każdego koloru. Biały niestety ma tendencje do „zbierania” zafarbów, co może fałszować wynik. Suwaka Tint w ogóle nie ruszaj. Jak chcesz ocieplić to po prostu ręcznie zmienień WB wpisująć wartość, np. jak Ci wyjdzie (po pipecie) 5000K to zmodyfikuj do 5500 i zobacz wynik (tylko ten monitor lapka ).
Co do fotek Zamościa to IMHO w kontekście kolorów i WB na wszystkich fotach jest Ok.
Czyli jak najadę na kolor pipetą to w okolicach 82 dla każdego koloru. Czyli bawić się każdym kolorem (nie pamiętam jak nazywa się ta opcja) odnośnie saturacji, odcienia. Nie wiem czy dobrze zakumałem. Jeżeli zrobię WB dla szarości i uzyskam te 82, to potem najechać np. na niebieski i uzyskać dla niebieskiego 82 poprzez modyfikację niebieskiego (saturacja itd) i tak z każdym kolorem ?
Jak możesz to napisz mi czy dobrze zakumałem. Czy może balans WB mam ustawić tak, żeby wszystkie kolory były już w okolicach 82 ?
Knoob ze mnie :P
No, a Twoje (Jasia) foty świetne naprawdę. Jakbym zrobił swoje tak w 70 % to byłbym szczęśliwszym człekiem :)
Nie nie nie :) nic nie kombinujesz z żadnymi kolorami.
Szukasz na fotce takiego miejsca, gdzie po najechaniu pipetą, wyskoczy Ci 82 (lub zbliżone) dla każdego koloru i tyle, potem kilkasz to miejsce.
W tym "magazynie" (co prawda dotyczy wołania RAW-ów "lotniczych"), na str. 55 jest to fajnie wytłumaczone.
http://spfl.pl/files/eSPFL.pdf
UWAGA - plik ma 50MB :(
Ok. Kumam teraz. Napisz mi jak możesz jakiej puszki używasz ?
Obecnie 60d, wcześniej było 550d. Jakość zdjęć zasadniczo bez zmian, ale 60d ma inne walory :)
Chwilę się pobawiłem
47
48
Wiesz co.... To kolorowe zdjęcie chyba zapisałeś z profilem barwnym Twojego monitora...
W domu na google chrome wygląda "normalnie", co prawda trochę przesycone kolory, ale jednak lepiej, niż jak teraz oglądam w pracy przez microsoft explorera. Więc to chyba nie problem z WB, a z profilem kolorów. Po zabawie z obróbka powinieś chyba zapisać jako sRGB...
Może niech jeszcze inni oglądający się wypowiedzą jak je widzą u siebie. Ja na chromie widzę mocno kolorowe, a na explorerze kolory są "wypłowiałe".
No faktycznie zapisuje w adobe RGB, albo nawet ProPhoto RGB.
Spróbuję jeszcze. W tym ostatnim już nie podbijałem vibrance i saturation.
49
Tato, za grube te struny :)
50
51
52
Odświeżam. Bardzo proszę o opinię i rady. Poprzednie sesje faktycznie zapisywane w adobe nie srgb. Mój błąd. Pozdrawiam i zachęcam do komentarzy nawet tych bardzo krytycznych.
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64