Bo do Nikona nie dotarła jeszcze technologia miniaturyzacji elektroniki. ;)
Wersja do druku
bo to jest obiektyw bardzo szerokokątny - stąd ta szerokość
co to za temat w ogóle????
To są właśnie współcześni początkujący, przejmują się jakimiś pierdołami ;). Nikon ma mechaniczne przeniesienie przesłony po przez dźwignie, niczym technologia z lat 40-stych - wydaje sie, że to całkowicie uniemożliwia robienie zdjęć. A Olympus E-3 ma ''mini'' matryce w lustrzankach ;) a i jakie fajne zdjęcia robi ;)
Co się dziwić? Dobrze, że pytają i umieją się przyznać do niewiedzy. Jak sobie przypomnę jak w paru dziedzinach byłem początkujący to też pytałem trzy razy o rzeczy, które dzisiaj wydają mi się albo śmieszne albo nieistotne. A wtedy nie wiedziałem, czy to rzutuje czy nie.
Ważne, że nie silą się na mądrych tylko potrafią przyznać do niewiedzy i pytać.
Jeżeli poczytasz trochę o obiektywach np tu Obiektyw aparatu cyfrowego - opis
to sam się zdziwisz co to za pytania zadajesz
Proszę nie kontynuować wątku w temacie 5tej kolumny nikona, ohydnych kitów itp. (a przynajmniej nie w tym tonie) .
A.
Skoro kolega doszł do wniosku że obiektywy nikona górują nad canonowskimi (po uprzednim porównaniu organoleptycznym) sam sobie odpowiedział na zadane pytanie w sposób najdoskonalszy z możliwych. Dzieląc się swoim spostrzeżeniem na forum, winniśmy mu podziękować...bo już nie ma sensu dalej memłać tego tematu.
Ale te kity są ohydne, nie zmienisz rzeczywistości.