Tak
Do tego moga wchodzic takze w gre zabrudzenia wewnatrz lampy (tez przy stopce).
Wersja do druku
a czy nie rusza Ci się lekko gorąca stopka. Nie zaszkodzi przeczyścić stopke alkoholem etylowym czy izopropanolem. Nie wiem jak jest w 5d I bo jak się będzie ruszać to trzeba ją dokręcić zdejmując zatrzask taka blaszka i już póżniej to będziesz widział śrubki. Pozdro
Nawet nie drgnie. Przeczyszczę alkoholem zobaczymy czy da to jakiś efekt.
Aczkolwiek zaczynam zauważać kolejną pewną prawidłowość, jeśli się nie mylę to problem ten występuje tylko w przypadku fotografowania w miejscach ciemnych, z niewielką ilością światła zastanego.
A masz ustawione na druga kurtyne czy na pierwsza?
Jezeli "szlaczek" jest na zdjeciu to lampa ewentualnie odpala za wczesnie, lub "szlaczek" gasnie za pozno.
Jezeli lampa odpala za wczesnie to z czasem x-synchro powinna byc widoczna roletka - przetestuj z czasem x-sychro (1/200 i krotszym), a takze z mniejszymi mocami lampy. Niestety ja zdjecia nie widze, wiec polegam tylko na opisie.
Wyglada to na problemy z komunikacja, jezeli czyszczenie nie pomoze, to pewnie serwis. Moze to byc tez wina puszki, masz inna lampe zeby wykluczyc puszke?
Temat zagadka. Przeczyscilem delikatnie na sucho styki - nic specjalnego. Od tamtego czasu szlaczki pojawiły mi się może z 5 razy, problem tak jakby naprawił się samoistnie...
Innej lampy niestety nie posiadam.