Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Spóźniona lampa ? a może body ?

Domyślnie Spóźniona lampa ? a może body ?

Witam,

myślę ze najlepiej mój problem opisze zdjęcie:
    http://img715.imageshack.us/img715/7203/bladlampy.jpg

użyty sprzęt to 5dmk1 + 580 exII. Jak widać coś jest nie tak. Zdjęcie po pierwsze wychodzi w jakimś dziwnym niebieskim odcieniu, co więcej jak się przyjrzy to można jeszcze zobaczyć "czerwone" paski lampy pomagające w ostrzeniu na twarzy chłopaka po prawej.
    Ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Czy to lampa nie nadąża, czy może wina leży po stronie puszki ?

Pozdrawiam
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 19-09-2012 o 10:56

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie Odp: Spóźniona lampa ? a może body ?

Przy 1/20 nawet spóźniona lampa będzie widoczna, moim zdaniem albo odpaliła za wcześnie, albo nie odpaliła wcale lub za słabo.
    Faktycznie widać te paski ostrzenia... Zrób może test na białej ścianie. Ustaw też lampe w Manual, ustaw na czuja i zobacz co się dzieje. Wydaje mi się, że elektronika lampy źle mierzy... Na manualu będziesz wiedziął przynajmniej czy palnik jest ok

Ustaw sobie też naświetlenie na 3 sekundy, tak abys miał pewność, że lampa odpala i wtedy strzel, zobacz z jaką siłą odpala...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Lampą zazwyczaj świece na manualu. Przy czym właśnie sęk w tym że nie ma reguły jeśli chodzi o ten błąd, tzn;
    Moge zrobic 10 zdjęć 1/20 i wyjdą ok, a następne 3 wyjdą takiej jak powyżej, potem następne 10 wyjdzie ok.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

O kurcze to nieciekawie... Ja bym strawiał na lampe... Poprzez manual miałem namyśli Manual w Lampie, bez TTLa... Wtedy pomijasz elektronike TTLa i lampa blyska tak jak zadasz... Proponowalbym sprawdzić powtarzalnosc na Manualu...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Właśnie o tym mówię, 95% moich zdjęć do ustawienia na M-ce. Bardzo rzadko używam TTL'a.

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Spóźniona lampa ? a może body ?

Palnik sie konczy?

Ała :/

A jaka jest średnia żywotnośc palnika w 580 ex II ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Hadrian Zobacz posta
    Palnik sie konczy?
    Jeśli kończy się palnik to skąd czerwona kratka wspomagania?
    Nie wiem jak to jest 5d (przypuszczam, że tak samo) ale w 500d naciskam spust do połowy zapala się czerwona lampka wspomagająca, aparat ustawia ostrość, wspomaganie gaśnie, aparat potwierdza ostrość i wtedy pstryk. W takim układzie lampka wspomagająca nie może być widoczna na zdjęciu. Wnioskuje więc, że może szwankuje komunikacja lampa - aparat. Lampa "nie wie", że aparat ustawił ostrość i nadal świeci czerwona dioda zamiast błysku gdy ty robisz zdjęcie.
    Lub nie wiem czy możliwe jest wyzwolenie migawki bez potwierdzenia ostrości, ale gdybyś szybko nacisnął spust do końca lampa zaświeca wspomaganie, a aparat pstryka zdjęcie nie czekając aż lampa będzie gotowa do błysku.
    Na zdjęciu brak błysku, za to jest czerwona kratka.

To są tylko takie moje rozważania bez potwierdzenia w teorii i praktyce
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Cytat Zamieszczone przez Żwirek Zobacz posta
    Czy to lampa nie nadąża, czy może wina leży po stronie puszki ?
    Na moje oko, to masz brudne styki (lub luzy na nich) w lampie/body. To by tlumaczylo tylko czasowe nie dzialanie lampy, oraz widoczny 'slaczek' od diod AF.

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Na moje oko, to masz brudne styki (lub luzy na nich) w lampie/body. To by tlumaczylo tylko czasowe nie dzialanie lampy, oraz widoczny 'slaczek' od diod AF.
    Masz na myśli gorącą stopkę tak?
    Szczerze mowiąc na początku też celowałem na problem z komunikacją lampy z puszką. Przy czym stopka wydaje mi się czysta.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów