Odp: SAMYANG 24mm Tilt Shift
Ten obiektyw w Canonie w cenie 3000-3500 nie ma sensu. Tyle kosztuje pierwsza wersja TS-E 24 ze stykami, potwierdzeniem ostrości i tak dalej. Mechanicznie Ciamciang jest na poziomie tego pierwszego TS-E, optycznie pozostaje zagadką. Jeśli miałby pole krycia bliskie TS-E 24 II, to cena do 3 tysięcy ma sens. Jeśli nie, to do EOS-ów lepiej będzie jednak stosować oryginalne szkła Canona. Co innego w systemach, gdzie dobrego t/s nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Ten obiektyw w Canonie w cenie 3000-3500 nie ma sensu. Tyle kosztuje pierwsza wersja TS-E 24 ze stykami, potwierdzeniem ostrości i tak dalej. Mechanicznie Ciamciang jest na poziomie tego pierwszego TS-E, optycznie pozostaje zagadką. Jeśli miałby pole krycia bliskie TS-E 24 II, to cena do 3 tysięcy ma sens. Jeśli nie, to do EOS-ów lepiej będzie jednak stosować oryginalne szkła Canona. Co innego w systemach, gdzie dobrego t/s nie ma.
W 100% popieram. Przez kilka lat używałem stareńką wersję TS-E 24 Canona. Mechanicznie cudo, optycznie nie idealne, ale może być i w dodatku ma potwierdzenie ostrości jak również ustawianie przysłony z aparatu. Samyang z MKI Canona może powalczyć ceną i jakością optyczną, ale przy okazji musi być idealny mechanicznie - potwierdzenie ostrości i przysłonę auto można sobie odpuścić. Jak będzie - zobaczymy.
Używam pochyłów od 2 lat - ale w LF - tam ruch jest na poziomie 30 - 40 mm w każdą stronę - i to ma sens. Miałem TS-a i z małą matrycą mija się to z celem, na pełnej klatce już coś zaczyna być widać. Wydaje mi się, że TS na tak małym polu obrazowania nie daje prawie żadnej korekcji. Przy wysokich budynkach, katedrach i bardzo krótkiej ogniskowej ruch do korekcji musi być dość duży. To portretu czy reklamy też łamanie o tak mały kąt jest mało efektowne. Wydaje mi się, że lepiej kupić sobie mieszek z ruchami TS i porządnym obiektywem średnioformatowym o dużym polu krycia niż kupować zabawkę, której użyje się 3-4 razy. No ale zawsze będzie się można pokazać wśród kolegów... :)
pozdr.
tylko, że samyang będzie na fakturę w każdym sklepie od ręki
a 10 letnich 24 ts-e jakoś na tony nie widziałem nigdzie, trzeba polować
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
10 letnich 24 ts-e jakoś na tony nie widziałem nigdzie, trzeba polować
Przesadzasz,wystarczy zajrzeć na allegro - może nie "na tony", ale prawie stale występują - obecnie do wyboru są trzy:
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
czy to komuś będzie tak naprawdę potrzebne..? Przecież obiektyw TiltShift można zrobić samemu...
Do pierwszej części wypowiedzi .... powiem tak - ostatnio szarpnąłem się na 24 TS-E II (kiedyś tu wylewałem swoje dylematy czy go kupić) i właściwie stał się dla mnie z angielska "walkaround lens" - jak musiałbym się ograniczyć gdzieś do jednego szkła to to szkło brałbym jako pierwsze, a mam również 17 TS-E - który może nawet nie ze względu na ogniskową ale na wyłażący przód i flary byłby na 2 miejscu. (24 TS-EII zdetronizował u mnie jako spacerówkę 24-70L).
Szczerze mówiąc ciężko mi się ostatnio fotografuje na ogniskowych poniżej 50 bez kontroli perspektywy - ale może "jestem skażony" ;-P
Ciekawi mnie jak się sprawi Samyang w towarzystwie 17 i 24 Canona - chętnie bym przetestował ;-P
Pozdr,
Koala
skąd macie info że brak tilta i shifta jednocześnie?
Nie brak przesuwu i pokłonu jednocześnie, tylko brak możliwości niezależnego obrotu dla przesuwu i pokłonu. To widać po konstrukcji - ze zdjęć. Jak ustawisz przesuw w pionie, to pokłon masz tylko góra-dół. Jak przesuw ustawisz w poziomie, to pokłon masz prawo-lewo. W Canonie TS-E 24L II można sobie do woli ustawić przesuw, a następnie dowolnie (no, niemal - ale w "pełnym zakresie regulacji") ustawić oś pokłonu.
Ok, zawsze myślałem że w mk1 masz albo tilt albo shift, a teraz już rozumiem jak to działa tutaj i jak to działa w mk1 :) dzięki wielkie
Cytat:
Zamieszczone przez
madc0w
Ok, zawsze myślałem że w mk1 masz albo tilt albo shift, a teraz już rozumiem jak to działa tutaj i jak to działa w mk1 :) dzięki wielkie
No właśnie o ile mi wiadomo w mkI też nie ma niezależnego obrotu dla przesuwu i pokłonu. Dopiero w mkII. Także, jeżeli Samyang nie pokaże morderczej jakości optycznej (a wiemy, że potrafią zrobić dobre szkło) to raczej bardziej się opłaca kupić używanego Canona mkI.