Odp: Tamron 17-50 2.8 mydli na pełnej dziurze :(
A czemu nie ? Jak już pisałem na 2.8 przy 50 mm stałka miażdży tamrona więc porównawczego foto nawet nie wrzucam. Porównałem do 1,8 na stałce żeby pokazać że nawet na pełnej dziurze tamron w porównaniu do niej mydli.
Szczerze to stałki sam praktycznie nie używałem na 1.8 bo już dla mnie było za duże mydło, a tamron na 2.8 ma większe dlatego się trochę podłamałem tą jego "ostrością".
Faktycznie Twoje obawy są uzasadnione, miałem kiedyś to szkiełko, ale z ostrością od pełnej dziury nie było problemu. Jak jest na innych ogniskowych?
Żeby nie było canon 50 na f/2.8 - najostrzejszy z wszystkich:
Na innych ogniskowych jest lepiej choć w porównaniu do sigmy i tak tamron wypada słabiej. Jutro kumpel do pracy przyniesie swojego nikona z takim samym tamronem to porównam jak to wygląda u niego.
Po wrzuconych samplach widać, że wesoło nie jest. Lepiej wymienić na "lepszy model".
dobrze, że nie ma ff/bf
mój tamron też był ostry dopiero od 4.0 (zwłaszcza na 50 mm)
w plenerze dało się żyć
jednak jego główną słabością był pudłujący af
jak masz możliwość wymiany, nie ma się nad czym zastanawiać
U mnie na 2.8 jest zdecydowanie lepiej i nie mam takich problemów, ale IMHO podane przez Ciebie sample chyba raczej pokazują problem z trafieniem niż mydlem.
Aparat na statywy ustaw ostrość przez Lv i wtedy testuj, najlepiej w "normalnych" warunkach oswietleniowych.
Ja też mam 50/1.8 II I przy tych samych przeslonach jest lepszy od Tamiego, ale to chyba normalne.
wyjdź na dwór i zrób test przy naturalnym świetle i iso 50-100 wtedy można pogadać o nietrafianiu/mydleniu.
ten tamron jest z VR?
umknęło mi
jeśli tak, włącz stabi, gdy ustawisz na statywie
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ten tamron jest z VR?
umknęło mi
jeśli tak, włącz stabi, gdy ustawisz na statywie
Chyba z VC, i gdy ustawia na statywie to lepiej ją wyłączyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomkod
Chyba z VC, i gdy ustawia na statywie to lepiej ją wyłączyć?
Wyłączyć.
Co do sampla... wg mnie nie jest tragicznie. Choć ciężko ocenić przy takich parametrach. Zrób to samo jak napisał obcy21, na dworze, przy niskim ISO.